България вече не е от групата на най-високо развитите държави

...
България вече не е от групата на най-високо развитите държави
Коментари Харесай

Изпревариха ни: България вече не е част от най-високо развитите страни

България към този момент не е от групата на най-високо развитите страни в света. Това демонстрира ранглиста на Индекса на човешкото развиване на Организация на обединените нации, оповестена в четвъртък. 

Страната ни е изпреварена от Сърбия, Черна гора и Грузия. Така България стана единствената в Европейския съюз, която не се намира в групата на най-високо развитите страни в света.

Индексът на човешкото развиване на Организация на обединените нации се наблюдава от 1990 година Чрез него се мерят и характерности на благосъстоянието, с изключение на икономическия напредък, вземат се поради фактори като дълготрайност на живота, достъпа до обучение и персоналните приходи като измерител на качеството на живот.

Тазгодишната ранглиста показва обстановката през 2021 година България заема 68 място в света и става втора в групата на „ високо развити страни “, която е водена от Албания.  България изпреварва в нея Гренада, Барбадос и Антигуа и е в една компания с Украйна - 77, Северна Македония - 78, Китай - 79, Бразилия - 89.

Продължителността на живота в България е 71,8 години, а междинният персонален приход - 23 071 $ годишно.

На другия полюс е Швейцария. Тя заема първото място в Индекса на човешкото развиване. Продължителността на живота е 84 години, а междинният приход - 66 хиляди $.

Държавите към България имат доста по-висок годишен приход на глава от население.  Румъния да вземем за пример към този момент е с 15 места напред и заема 53-то място в подреждането със 74,2 година междинна дълготрайност на живота и персонален приход 30 027 $ годишно. Румъния е последна по развиване измежду страните от Европейски Съюз, изпреварена от Словакия - 45 и Унгария – 46, написа bTV.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР