България вече може да получи първите пари по плана за

...
България вече може да получи първите пари по плана за
Коментари Харесай

Идват 2.6 млрд. лв. по плана за възстановяване

България към този момент може да получи първите пари по проекта за възобновяване, откакто падна и последната спънка за заплащането на парите. Сумата е 2,6 милиарда лева, и е включена в бюджета за тази година.

Парите се бавеха, тъй като не бе определен реализатор на плана за телекомуникационна мрежа за потребностите на Министерство на вътрешните работи. Тя е за 110 млн. лева, а на първия търг не се яви никой.

В изявление в края на август вицепремиерът Атанас Пеканов сподели, че това е повода да не получаваме първия транш.

Вече има определен реализатор - консорциум “Национална система за сериозни връзки ”, оповестиха от Министерство на вътрешните работи. И прецизират, че изискването е било поръчката да завърши до 30 септември и срокът е спазен, а в процедурата взели участие три претендента. В момента тече срокът за обжалване. След средата на октомври, в случай че това не се случи, договорът ще бъде подписан. 

“Процедурата е извършена законосъобразно и в конкурентна среда. Това ще подсигурява безпроблемното първо заплащане по проекта за възобновяване ”, сподели зам.-министър Моника Димитрова-Бийчър, която дава отговор за този план.

Така България към този момент е изпълнила поетите задължения за отпущането на първия транш по проекта за възобновяване. Сред тях са промени, приемане на пътни карти, подготвителни процедури и други.

Очаква се окончателното утвърждение на Европейската комисия и парите да дойдат евентуално през ноември или при започване на декември.

За да се получи второто заплащане по проекта, което е за над 724 млн. лева, би трябвало да бъдат изпълнени други над 60 ограничения, като от тях 22 са промени в закони. В държавния уебсайт за европейски планове са записани всички дейности, които са изискване за второто заплащане, само че са оцветени в алено, т.е. не са изпълнени.

Предишният парламент съумя да одобри промени единствено в един закон - за поощряване на заетостта. Нови текстове в Търговския закон бяха импортирани и минаха на първо четене в края на юни. Четири други закона са подготвени и признати от Министерския съвет и чакат Народното събрание да ги гласоподава.

Други 10 са оповестени на публично разискване. Те са основно на правосъдното министерство. По измененията в Закона за енергетиката, които включват няколко ограничения по второто заплащане, още се работи.

Служебният кабинет си сложи задача да приготви законопроектите и да ги остави на Народното събрание.

Ако при започване на работата си новото Народно заседание ги гласоподава и Брюксел ги утвърди, то при започване на идната година може да се получи и траншът от 724 млн. лева.

За второто заплащане от 724 млн. лева се желаят обаче промени в 22 закона.

Новият парламент би трябвало да гласоподава промени в 22 закона, с цел да може да се получи и вторият транш от 724 млн. лева по проекта за възобновяване.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР