България вече може да получава газ и от Западна ЕвропаТихо,

...
България вече може да получава газ и от Западна ЕвропаТихо,
Коментари Харесай

Вечерни новини: България ще получава газ и от Западна Европа; Парите за образование в Бюджет `24 не достигат

България към този момент може да получава газ и от Западна Европа
Тихо, без фанфари и наличие на сръбски представители България пусна в действителна употреба газовата връзка със Сърбия (IBS), чието създаване стартира началото на годината. От страна на западната ни съседка интерконекторът ще бъде открит след няколко дни, където ще бъде поканен и българският президент Румен Радев.
Финансов миш-маш: Парите за обучение в Бюджет `24 още веднъж не доближават
Бюджетът за обучение за 2024 година е изстрадал, нищожен, разпръснат и наподобява е „ в насипно положение “. Някак си страната желае да даде средства, само че не тъкмо в този момент. Силно сме обезпокоени от финансовия " миш-маш ", който ни е препоръчан, облечен в „ законова рамка “. Това се споделя в позиция на Съюза на ръководителите в системата на националната култура в България (СРСНПБ) по отношение на законопроекта за държавния бюджет за 2024 година
„ Въпросът е не дали, а по кое време “: Влизането на България в еврозоната е разисквано в Брюксел
Европейските институции за следващ път поддържаха България в желанието ѝ да се причисли към еврозоната. Това се случи откакто напредъкът ѝ по въпроса бе разискван като част от дневния ред на съвещанието на финансовите министри в Брюксел. България е показана там от Асен Василев.
Румъния към този момент кандидатства с европроект за трети мост над Дунав
Румъния е кандидатствала за европейски пари, с които да финансира своята част от втори мост над р. Дунав при Гюргево и Русе. Това заяви еврокомисарят по превоза Адина Валян, представена от румънското издание Agerpres. Букурещ желае да финансира оборудването като план, част от военна подвижност.
Украйна има интерес към целия инженерингов план за АЕЦ „ Белене “
Украйна има интерес освен към оборудването за непостроената АЕЦ „ Белене “, само че и към целия инженерингов план за нея. Министърът на енергетиката Румен Радев изясни, че става въпрос за детайлната разработка за плана – алокация, пресмятане на сеизмики, стрес проби, разбори, изчисления – всичко това е дело на наши, български експерти.
Инфраструктурното строителство в България продължава да потъва
Строителните размери в България спадат и през октомври. Това е петият следващ месец, през който Националния статистически институт (НСИ) регистрира негативни цифри за общия индикатор. Потъването обаче се дължи напълно на инфраструктурното строителство, чийто огромен спад не може да бъде обезщетен даже от продължаващото повишаване на жилищното.
Шест нови пътни знака стартират да работят в България
Шест нови пътни знака, които целят да контролират по-добре придвижването по пътищата, са въведени с промени в наредбата за сигнализация на пътищата. Освен това се усъвършенства и регулацията при визуализацията на електронни знаци с изменящи се известия. Нормативният документ е одобрен от министъра на районното развиване, взаимно с министъра на превоза и министъра на вътрешните работи.
Все повече българи пазарят хранителни артикули онлайн
Броят на българите, които пазарят хранителни артикули онлайн, пораства, демонстрира изследване на компанията за доставки Glovo. Българите от ден на ден избират да заобикалят опашките в супермаркетите в пиковите часове на деня, като поръчват артикули с доставка до у дома.
„ Без аналог в Европейски Съюз “: КЕВР включва изкуствен интелект в битката с пазарните операции
Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) се похвали с включването на изкуствен интелект в регулаторната си активност. В известие до медиите регулаторът разгласи, че от началото на 2024 година внедрява профилиран AI програмен продукт за разбор, създаден от американския софтуерен колос IBM в партньорство с „ Ай Би Ес – България “.
Собственикът на Банка ДСК се оглежда за нови придобивания в района
Собственикът на една от най-големите банки в България и максимален заемодател в Унгария – OTP Bank – е заинтригуван от още придобивания в района на Централна и Източна Европа. Трябва да предприемем спомагателни проекти отвън Унгария, тъй като тук пазарът е дребен. Ако има банка за продажба в страна, в която имаме наличие, значи сме заинтригувани “, разяснява в изявление за Bloomberg основният изпълнителен шеф на Шандор Чани.
Bitcoin за по-възрастни: Златото се трансформира във все по-несигурен актив
Едно мигване и сте го пропуснали – в неделя вечерта и в ранните часове на понеделник цената на златото доближи рекордните 2135 $ за тройунция, след което бързо се върна надолу. Стойността на благородния метал в този момент е с към 6% по-ниска от постигнатия исторически връх и всъщност остава без смяна по отношение на равнището, на което беше преди седмица. Това не е държанието, което чакаме от сериозен, хилядолетен клас активи – за това са " магическите " виртуални токени на новото време, написа колумнистът Маркъс Ашуърт в материал за Bloomberg.
Кохезионната политика остава главен дирек на Европейски Съюз и след 2027 година
Политиката на доближаване остава главен дирек на Европейски Съюз и след 2027 г. (б.р. – когато изтича актуалният програмен период), само че би трябвало да се приспособява към новите провокации, пред които е изправен Съюзът. Това е главният извод от провелата се преди дни среща на Съвета на Европейския съюз. Заключенията от нея ще послужат като основа за полемиките по бъдещата законодателна рамка на политиката на доближаване след 2027 г.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР