България вече е навлязла в новата COVID вълна и не

...
България вече е навлязла в новата COVID вълна и не
Коментари Харесай

Локдаунът е далеч, но пик на COVID-19 у нас е сигурен през август

България към този момент е навлязла в новата Коронавирус вълна и не е допустимо да не сме наранени, в случай че на всички места в Европа случаите се повишават, а и се вижда какво се случва в Гърция. Това сподели в студиото на " Събуди се " математикът проф. Огнян Кунчев .

Данните за страната демонстрират явно повишаване на случаите. Новият подвариант е мощно зараден, доста повече от предходните разновидности и подварианти. Кунчев чака към 1000 случая дневно към 15 юли, което значи скрити случаи най-малко 10 000 .

Най-оптимистичната прогноза на математика от Българска академия на науките е пик през август месец , само че това е в случай че не влизат туристи и гастарбайтери извън. Но и те не могат да бъдат спрени, тъй че обстановката може да е по-тежка.

Припомняме, предходната седмица Министерство на здравеопазването разгласи, че . Подвариантът ВА.5 на Омикрон е засечен в областите София-град и Кюстендил. През май 2022 година два подварианта на Омикрон - BA.4 и BA.5, бяха оповестени от СЗО и ECDC за " будещи безпокойствие ".
 314 са новите случаи на COVID-19
314 са новите случаи на COVID-19

Няма умряли

Засега данните от лечебните заведения са положителни, защото въпреки и доста по-заразни, новите разновидности протичат доста по-леко. По думите му в България най-опасно да си през лятото ще бъде в София и по Черноморието.

" Локдаунът е надалеч. Той е за доста тежки случаи ", счита Огнян Кунчев, само че прикани да се поставя маска в затворени пространства, в магазини и в градския превоз като най-елементарна мярка, която може да се съблюдава от всички.

През последните 10 дни в страната бе регистриран растеж на инфектирани с COVID-19. Данните на Националния център по заразни и паразитни заболявания сочат, че към 29 юни 14-дневната заболяемост в страната е 56,69 на 100 хиляди души население.

От Министерство на здравеопазването предложиха на жителите да носят маски в закрити пространства, да съблюдават отдалеченост и да си мият постоянно ръцете.

От Здравното министерство и Експертният съвет по контрол на имунопрофилактиката предложиха към този момент използването на втори бустер иРНК ваксина против COVID-19 при лица над 18 година
 От Министерство на здравеопазването предлагат втори бустер иРНК ваксина против COVID-19
От Министерство на здравеопазването предлагат втори бустер иРНК ваксина против COVID-19

За пълнолетни граждани
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР