България въведе такса от 20 лв. на мВтч за транзит

...
България въведе такса от 20 лв. на мВтч за транзит
Коментари Харесай

Въведената такса за транзит на руски газ ще увеличи приходите в бюджета с над 2 млрд. лв. годишно

България вкара такса от 20 лева на мВтч за пренос на съветски газ. Сърбия и Унгария я упрекват, че по този начин съветският газ, който идва за тях от България, ще нарастне. Властите споделят, че не това е задачата, а да понижат облагите на „ Газпром “. Какво и за кого трансформира новата такса за съветския газ?

България безшумно вкара нова такса при импорт и за транспорт на съветски газ, който влиза и минава през нейната територия. И влезе в интернационалните вести.

Сърбия и Унгария, които са главният консуматор на транзитирания газ, реагираха остро, тъй като считат, че това ще оскъпи горивото, което получават от съветската компания „ Газпром “ по газопровода „ Турски поток “ през България. Двете страни приготвят общ отговор на дейностите на София, които „ подкопават европейската взаимност и заплашват енергийната сигурност “, пишат те в общо изказване.

Премиерът на България Николай Денков отбрани мярката. В понеделник сподели, че страната има право да постанова такси за пренос. Във вторник – „ с тази такса връщаме конкуренцията на пазара “, представен от „ Дневник “. По думите му упованието не е да се покачат цените за Сърбия и Унгария, а да се понижат облагите на „ Газпром “.

„ Турски поток “ през България беше издигнат в третия мандат на Бойко Борисов като министър председател. Той транзитира съветски газ към Сърбия, Унгария, Австрия от началото на 2021 година. Тръбата минава от Русия по дъното на Черно море до Турция, а по-късно по суша минава през България и Сърбия.

„ Турски поток “ към този момент е главната „ врата “ за суровината на „ Газпром “ към Европа, откакто след началото на войната на Русия в Украйна Москва спря едностранно газа за доста от страните в Европейския съюз (ЕС), а газопроводите „ Северен поток “ бяха саботирани и не действат.

Министърът на финансите Асен Василев сподели пред „ Файненшъл Таймс “, че „ новата такса е изцяло в сходство с задачите на Европейски Съюз за понижаване на зависимостта от съветските изкопаеми горива “ и София е уведомила Брюксел за дейностите си. Според Василев таксата няма да повлияе на цените на газа за страните крайни консуматори, а „ единствено ще понижи облагите на „ Газпром “.

Реакция от Европейски Съюз и „ Газпром “ към този момент няма.

Новата по този начин наречена „ енергийна вноска “ за импорт и пренос на съветски газ е в размер от 20 лева за мегаватчас (или за всеки почти 1000 кубически метра импортиран или транзитиран газ). Това е почти 20% от цената на газа на енергийните пазари сега. „ Газпром “, която е резервирала голямата част на потенциала на „ Турски поток “ през България, заплаща на страната такси за пренос и новата такса се чака да увеличи тях. По груби калкулации и в случай че се резервира междинното количество транзитиран съветски газ през България, таксата ще усили приходите в бюджета с над 2 милиарда лева годишно.

Според икономисти „ парите са единствено бонус “, а е невероятно новата такса да се отрази на крайната цена за Сърбия, Унгария и страните по веригата, тъй като съветската газова компания им подава газ на закрепена цена. Пред Свободна Европа Георги Ангелов, старши икономист на Института „ Отворено общество “, стартира и друга теза – че по-скоро решението на България е политическо и ориентирано към спъващата я за приемане в Шенген Австрия. До нея също стига съветски газ по „ Турски поток “ през България.

На фона на общия подтекст и мнения стои още един въпрос – кой тъкмо ще заплаща и по какъв механизъм. В оповестения в края на предходната седмица в Държавен вестник нов законов текст написа, че новата такса ще дължат записаните като газови снабдители или оператори на газопреносна мрежа.

Оператор на газопреносната мрежа на „ Турски поток “ в България е държавното сдружение „ Булгартрансгаз “, чийто принципал е Министерството на енергетиката. Над 90% от газовите снабдители, резервирали потенциала за пренос на газа, са съветски компании.

Таксата, която в закона се споделя „ енергийна вноска “, ще се събира от организация „ Митници “.

Три министерства – икономическото, финансовото и енергийното, както и „ Булгартрансгаз “, не дадоха отговор на въпросите на Свободна Европа по тематиката за механизма зад новата такса до публикуването на материала.

И по този начин – по какъв начин се появи таксата за съветския газ и до какво може да докара тя – отговорите са в идващите редове.
Какво се промени и за кого
Промените, с които се вкарва таксата от 20 лева на мегаватчас за импорт и пренос на съветския газ, пристигнаха с гласуваните от Народното събрание (НС) в края на септември промени в Закона за изменение и допълнение на Закона за надзор по използване на ограничаващите ограничения предвид на дейностите на Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна.

Те бяха препоръчани от Министерския съвет и настрана от депутатите Бойко Борисов (ГЕРБ), Делян Пеевски (ДПС) и Радослав Рибарски (ПП-ДБ). Текстовете за „ енергийна вноска “ се появиха сред първо и второ четене на закона и бяха прегледани на две съвещания на комисията по икономическа политика.

По информация на „ Капитал “ цената е концепция на финансовото министерство. Тя е утвърдена от ръководещото болшинство на ГЕРБ-СДС и „ Продължаване промяната-Демократична България “ (ПП-ДБ), както и на подкрепящите го от Движение за права и свободи.

Според поправките, влезнали в действие след публикуването им в Държавен вестник на 13 октомври, задължени да начисляват новата такса за съветския газ са „ вносителите по смисъла на митническото законодателство, както и операторите на газопреносни и газоразпределителни мрежи “.

Основните търговци на съветски газ са съветският колос „ Газпром “ и свързани с Русия компании, резервирали до края на десетилетието към 90% от потенциала на „ Турски поток “ през България. „ Газпром “ към момента не е коментирал новата обстановка.

След като „ Газпром “ приключи едностранно доставките на газ за България след началото на войната на Русия в Украйна, вносител на съветски газ в България остана компанията на някогашния началник на “Лукойл – България ” Валентин Златев „ Състейнабъл Енерджи Съплай “, която е медиатор на „ Газпром “. Тя доставя рафинерията „ Лукойл Нефтохим “, която се възползва от изключението от европейските правила за България за импорт на съветски петрол до октомври 2024 година и газът е за индустриални мощности.

Държавната „ Булгартрансгаз “ не отговори на въпросите на Свободна Европа за новата „ енергийна вноска “ върху съветския газ. Компанията е притежател и оператор на тръбите на „ Турски поток “ през България. Принципалът ѝ – Министерството на енергетиката, препрати въпросите към Министерството на финансите и подопечната му организация „ Митници “.

Финансовото министерство също не отговори на запитване на Свободна Европа по кое време ще стартира да се начислява и събира таксата, кой ще я заплаща и какъв брой ще са прогнозните приходи в хазната. До публицистичното привършване на текста и Министерството на стопанската система не отговори на изпратените въпроси.

От закона се схваща, че задължените да начисляват и внасят енергийна вноска ще я заявяват и заплащат на организация „ Митници “. В оповестения от нея „ Ред и метод за установяване, начисляване и събиране на енергийни вноски върху вноса и директния транспорт на природен газ с генезис от Русия “ написа, че „ задължени лица са
вносителите по смисъла на митническото законодателство;операторите на газопреносни и газоразпределителни мрежи.
В период до 13 ноември те следва да се записват по Закона за акцизите и данъчните хранилища за осъществяване на действия с съветски природен газ.
Реакциите. Кой печели и кой губи
Един от въпросите към новата енергийна вноска е какво печели България. По данни на „ Булгартрансгаз “ от стартирането му в края на 2020 година до края на август 2023 година постъпленията от директни такси за „ Турски поток “ са близо 900 млн. лева за целия интервал. Това не е облага, защото има експлоатационни разноски, а и с парите, които „ Газпром “ заплаща за пренос, се изплаща поетапно инвестицията в градежа на тръбата.

Транзитни такси се дължат без значение какъв брой газ се придвижва по тръбата, защото не са за количества, а за потенциал.

От новата такса от 20 лева./мВтч България може да взема в допълнение над 2 милиарда лева годишно при актуалното натоварване на тръбата, гласят предварителни калкулации, защото таксата е за размер пренесен газ, а не за потенциал. Засега спомагателните доходи не са измежду главните. обществени причини на властта за взетото решение.

Унгария и Сърбия незабавно реагираха на решението, опасявайки се, че новата такса ще натовари точно тях като крайни консуматори.

В събота сръбският президент Александър Вучич сподели, че българската такса ще увеличи фрапантно цената на газа, която Сърбия би трябвало да заплаща. Вучич сподели, че той и министър председателят Ана Бърнабич ще се опитат да беседват с ръководещите в България.

Пред сръбската работа на Радио Свободна Европа от Министерството на минното дело и енергетиката на Сърбия споделиха, че в случай че въведената от България такса се приложи, газът в Сърбия ще нарастне със 100 евро за 1000 куб. м.

„ Тази тематика ще бъде разисквана с представителите на Унгария и България и Сърбия ще направи всичко допустимо, с цел да подсигурява, че жителите няма да бъдат наранени по никакъв метод “, се показва в отговора.

Унгария също изрази опасения, че българската такса ще оскъпи крайната цена, която заплаща за съветския газ, минаващ по „ Турски поток “. Има и опасения, че поради таксата Русия може да спре доставките.

Министърът на външните работи Петер Сиярто назова хода на България недопустим. По думите му унгарското държавно управление се е свързало с сътрудниците си от България и Сърбия по този въпрос, с цел да се предотврати обстановка, при която приемането на съветски газ да стане невероятно.

Във вторник двете страни излязоха с общо остро изказване по тематиката и споделиха, че ще търсят общ отговор от България и Европейски Съюз.
„ България има право да постанова такса “
Отношение по проблема обществено взе министър председателят Николай Денков, който отбрани решението на ръководещите.

„ България има право да постанова такса върху вноса и преноса на съветски газ “, сподели той в понеделник.

По думите му има други възможности на съветския газ.

„ Вече има интерконектори, тъй че има други възможности и съветският газ не би трябвало да се употребява с някакви специфични преференции “, сподели той.

Денков даде образец с контракта с турската компания „ Боташ “ за достъп до турската газопреносна мрежа и 5 терминала за полутечен газ, подписан от служебното държавно управление на Гълъб Донев. В него има такса, обвързвана с вноса и обработката на течния природен газ.

„ Всъщност таксата, която ние въведохме, основава опция за същинска конкуренция сред течния природен газ от разнообразни източници и газа, който идва от Русия “, сподели акад. Денков.
Политическа цел
Според икономиста Георги Ангелов приходите за България от нововъведената такса са единствено „
бонус “. Той е уверен, че решението на България е чисто политическо и е ориентирано към Австрия – поради отпора ѝ да пусне България в Шенгенското пространство.

„ Това е знак към Австрия, която е подвластна от съветски газ, че в случай че не ни пуска в Шенген, можем да им спрем доставките “, сподели той пред Свободна Европа.

Преди седмица министър председателят Николай Денков сподели, че в случай че Виена махне ветото си ще смъкна цените на стоките, които внася, и ще си подсигурява по-добра енергийна сигурност.

Австрия блокира участието на България и Румъния за Шенген с искане цялата система да бъде изменена поради незаконните мигранти.

„ За мен задачата на България не е икономическа, а напълно политическа “, добави Ангелов.

По думите му в случай че България успее да събере тези пари от енергийни вноски, те ще бъдат огромен
бонус.

Той дефинира като илюзия опасенията на Сърбия и Унгария, че те ще трябват да платят таксата.

„ Тази такса е единствено за „ Газпром “. Тя продава газ на закрепена цена на границата с Унгария. Всички такси и разноски преди този момент се поемат от „ Газпром “, те не могат еднолично да вдигнат цената “, сподели икономистът.

Той добави, че несъмнено, „ Газпром “ може да реши да спре напълно преноса на газ през България поради таксата, което по думите му „ не е огромна драма “.

*Текстът е оповестен в Заглавието е на ДЕБАТИ.БГ.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР