България въведе данък върху руския газ, доставян през нейна територия

...
България въведе данък върху руския газ, доставян през нейна територия
Коментари Харесай

Унгария и Сърбия винят България, че застрашава газовите доставки за Южна Европа

България вкара налог върху съветския газ, доставян през нейна територия за Европейски Съюз, излиза наяве от закон, оповестен на формалния уебсайт на българския парламент 13 октомври. Това заплашва доставките за Южна Европа, сигнализира съветската RT в обява представена от сръбският вестник " Политика ".

Новата разпоредба влиза в действие неотложно и постанова такса от 20 български лв. (10,76 долара) за мегаватчас или почти 100 кубически метра съветски природен газ, транзитирано през страната.

Таксата е към 20% от настоящата цена на газовите фючърси в Title Transfer Facility (TTF) център в Нидерландия, европейски стандарт за тази стока. Според данни на Лондонската междуконтинентална борса (ICE) в петък тя затвори на към 55,1 евро (57,9 долара) за мегаватчас. До 2022 година съветският енергиен колос " Газпром " беше един от главните снабдители на тръбопроводен газ за България. След като обаче локалните управляващи отхвърлиха да заплащат горивото в рубли, директният експорт за балканската страна беше спрян.

Застрашени доставки за Южна Европа

Въпреки че България към този момент не внася газ от Русия за вътрешни потребности, тя остава един от дребното направления за доставката му до Европейски Съюз, откакто потоците бяха понижени от обвързваните с Украйна наказания на Москва и саботажа на газопровода " Северен поток “. Според оценки на Bloomberg към половината от съветския газ от тръбопровода, предопределен за Европейски Съюз, сега минава през България, влизайки през газопровода " Турски поток ".

Експерти предизвестяват, че новият налог на България може да заплаши доставките за редица южноевропейски страни, в това число Унгария и Сърбия, които не престават да разчитат на Русия за по-голямата част от потребностите си от газ. Унгарският външен министър Петер Сиярто назова мярката " неприемлива ".

" Изглежда, че има нови опити да се заплаши сигурността на енергийните доставки на Унгария и да се предотврати унгарско-руското енергийно съдействие, в това число превозването на природен газ... За държава-членка на Европейския съюз да заплаши доставките на газ за различен член на Европейски Съюз опонира на европейската взаимност, разпоредбите и е недопустимо “, декларира Сиярто, до момента в който участва на форума " Руската енергийна седмица “ в Москва. Той прибавя, че и Унгария, и Сърбия към този момент подхващат стъпки, с цел да подсигуряват, че България не може да ползва законите за личния си импорт на газ.

Вчера остри рецензии се чуха и от прилежаща Сърбия. Сръбският президент Александър Вучич заяви, че ще организира диалог с Румен Радев във връзка на увеличението на директните такси у нас, които бяха утвърдени от нашия парламент.

„ За нас това е огромен проблем. Това ще докара до фрапантно нарастване на цената на газа с спомагателни 100 евро за 1000 куб. м. газ. Това е ужасяващо нарастване, ние ще беседваме.  Това не би трябвало да бъде годно за Сърбия “, акцентира Вучич.

От 13 октомври е в действие такса от 20 лева./МВтч. Тя се отнася до вноса и преноса на съветско „ синьо гориво “. Парламентът одобри промени в Закона за надзор по използване на ограничаващите ограничения предвид на дейностите на Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна. Те бяха оповестени във вчерашния брой на Държавен вестник.

Използван е предвод на Агенция " Фокус "
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР