България в момента прахосва публични средства, като изплаща компенсации и

...
България в момента прахосва публични средства, като изплаща компенсации и
Коментари Харесай

Георги Ангелов, икономист: България прахосва публични средства


" България сега прахосва обществени средства, като изплаща обезщетения и на тези, които страдат от високите цени на тока, и на тези, които печелят от тях. Компенсациите за тока на бизнеса сега може би доближават 1 милиарда лева на месец - ние даваме повече за тях, в сравнение с за пенсии ", това разяснява икономистът Георги Ангелов.

" Трябва да спрем това хабене на обществени средства и да ги насочим там, където те са нужни ", счита той.

" В момента има контрастност сред това, което се приказва пред медиите и действителните финансови резултати. Големи компании осъществят големи и свръх облаги, голям експорт, голямо произвеждане, оплакват се от липса на хора, уголемяват личния състав. Притеснение има, само че резултатите за момента са доста позитивни за бизнеса, уточни той и изброи в тази група петролния бизнес, банките, финансовия бранш, а и промишлеността, която има рекордно произвеждане за всички времена ", сподели още Ангелов пред Нова тв. 

Ако преструктурираме разноски, би трябвало да стартираме от неефективните - от дотациите за печеливши компании, счита икономистът. Според него, от 1 януари би трябвало да се изготви нова, по-справедлива отплата за семействата и дребния и междинен бизнес, които в действителност страдат от високите цени.

" Да се подвигат налози в този миг би било контрапродуктивно. Сега би трябвало да се подтиква стопанската система, с цел да влязат повече доходи в бюджета. Имаме 50 милиарда лева заделени от европейски фондове, проекта за възобновяване и не сме употребявали нито стотинка. Трябва да отворим стратегиите, да задвижим процедурите, с цел да избегнем с тези средства риска от криза ", счита Ангелов.

" Пенсиите бяха нараснали повече от инфлацията, само че заплатите изостават от нея ", уточни още Ангелов.

Затова, съгласно него, страната би трябвало да обмисли способи да подтиква бизнеса да увеличи заплатите, да вземем за пример посредством пренасочване на обезщетенията за тока към намамаление на осигуровки или данъчни облекчения на фамилиите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР