България в момента е доста по-готова – всичко зависи към

...
България в момента е доста по-готова – всичко зависи към
Коментари Харесай

Богданов: Не очакваме поскъпване на горивата заради дерогацията

„ България сега е много по-готова – всичко зависи все още от икономическия оператор на рафинерията – „ Лукойл “.  Ако „ Лукойл “ не се оправи, ние сме подготвени да доставим нефт, с който рафинерията да работи. Не чакаме значителен растеж цената на горивата при преустановяване на дерогацията при започване на март “. Това сподели по БТВ министърът на стопанската система Богдан Богданов.  

По думите му компанията „ Лукойл “ е имала задоволително време – над 18 месеца от началото на дерогацията, в които да стартира да преработва напълно неруски нефт. Тя обаче даже не е изготвила проект за подобен преход.

„ Много работа беше свършена последните три месеца, с цел да построи България потенциал от специалисти, които имат подготвеност оперативно до поемат рафинерията “, посочи министърът.

Относно цените на горивата Богданов подсети, че те значително зависят от интернационалните пазари.

„ Важно е рафинерията да работи на оптимален потенциал, тези 4000 души, които работят сега там, да запазят работните си места. Трябва да съблюдаваме европейските наказания и без значение кой е оператор, би трябвало да си заплаща налозите в България “, заключи министърът на стопанската система.

От 15 ноември стартира инициативата на Министерството на стопанската система „ Достъпно за вас “, която цели да понижат трайно цените на 50 хранителни продукта от първа нужда.

„ Стартирахме с 200 търговски обекта, а към този момент са 350. Видяхме обилни понижения на цените на част от продуктите, които обаче на са за сметка на участниците по веригата на доставки. Междувременно пуснахме и платформата „ Достъпно за вас “, на която потребителите биха могли да се осведомят кои са участниците, кои са продуктовите групи, по какъв начин работи самодейност и статистическа информация по какъв начин са цените за съответната седмица и кои са най-изгодните артикули “, изясни министърът на стопанската система.

Той посочи, че има вериги за хранителни артикули, които са разширили кръга от артикули с понижение до повече от 70.

На въпроса с какво новата самодейност се разграничава от сайта foodprice по концепция на предходния министър на стопанската система Никола Стоянов той сподели, че приликата е единствено в желанието да се понижат цените за крайния консуматор.

„ При първия метод се целеше да се фиксират избрани надценки на храни и то по веригата, което щеше да ангажира забележителен запас от страна на страната, с цел да направи целия мониторинг на процеса. Ние видяхме, че в други страни този механизъм не работи, тъй като е мъчно. Ние взехме решение да изберем различен метод – да работим дружно бизнеса и то в една доста транспарантна и конкурентна среда. Първият метод целеше и избрани административни наказания, представяйки ги по несъответствуващ метод – няма по какъв начин страната да каже какви надценки би трябвало да се поставят “, разяснява Богданов.

По думите му друга цел на самодейността е да увеличи покупателната просвета на потребителите –  да ги накара да потърсят къде биха могли да купят най-изгодно продуктите.
ТЕМА преди 1 час 2629 преди 5 часа 1273 преди 6 часа 1084
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР