България устойчиво увеличава вноската си в Европейската космическа агенция (ЕКА)

...
България устойчиво увеличава вноската си в Европейската космическа агенция (ЕКА)
Коментари Харесай

Зам.-министър Стефан Савов: България устойчиво увеличава вноската си в Европейската космическа агенция и се стреми към Асоциирано членство

България стабилно усилва вноската си в Европейската галактическа организация (ЕКА) и се стреми към Асоциирано участие в нея. За Министерство на нововъведенията и растежа галактическият бранш е извънредно значим, тъй като е мотор на нови технологии, нововъведения и софтуерни пробиви. Това съобщи заместник-министърът на нововъведенията и растежа Стефан Савов при откриването на интернационалния семинар „ Космосът в поддръжка на сигурността и защитата “, който се организира под патронажа на Министерството на нововъведенията и растежа (МИР).

Основният фокус на семинара е поощряване на нововъведенията в галактическите действия и стимулиране на софтуерния суверенитет в секторите на сигурността и защитата, с оглед обезпечаване на по-добър продан сред гражданските и отбранителните проучвателен и иновационни общности.

Савов посочи, че министърът на нововъведенията и растежа Александър Пулев персонално е взел участие в съвещанието на Съвета на министрите в Европейската галактическа организация в Париж в края на 2022 година, където е подчертал над 50-годишният опит на България в галактическите технологии и потенциала за развиването им.

Заместник-министър Савов уточни, че страната ни има обичаи в региона на галактическите проучвания и технологии, само че последните години е изгубила инерцията и би трябвало да навакса изоставането. „ Споразумението за европейска кооперираща страна сред държавното управление на България и ЕКА, което беше подписано предходната година, е един инструмент за развиване на галактическия бранш “, акцентира той.

От думите му стана ясно, че се поставят систематични старания страната ни да укрепи присъединяване си в европейските галактически стратегии. „ Фокусираме се оптимално да разпространяваме тези стратегии, върху включването в тях и на дребните и междинни предприятия, на стартъпите и бизнесмените “, сподели той.

В тази връзка заместник-министърът на нововъведенията разгласи, че на 3 и 4 април МИР и Европейската галактическа организация провеждат осведомителни дни за Деветата тръжна процедура на ЕКА в България, като досега към този момент са регистрирани над 80 участници. „ Целта е да бъдат показани опциите за присъединяване на български компании и научни организации в организацията “, изясни Савов и добави, че Тръжната процедура ще бъде отворена за подаване на планове от 24 април до 16 май т.г.

По време на откриването на Семинара шефът на Центъра за проучвания по национална сигурност и защита (ЦИНСО) към Българска академия на науките Камен Илиев уточни, че космосът още веднъж би трябвало да бъде измежду целите на българската страна. Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев, сподели от своя страна, че Центърът за аерокосмически наблюдения към Министерство на вътрешните работи може да бъде мост към приемането ни в Европейската галактическа организация.

Организатори на събитието са ЦИНСО към Българска академия на науките, с поддръжката на Министерството на защитата и в съдействие с асоциацията Eurisy.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР