България успешно пласира 1.5 млрд. евро външен дълг при под

...
България успешно пласира 1.5 млрд. евро външен дълг при под
Коментари Харесай

България набра 1.5 млрд. евро дълг при огромен интерес на международните пазари

България сполучливо пласира 1.5 милиарда евро външен дълг при под 4.85% рентабилност. Интересът към изненадващо оповестената емисия през днешния ден е бил впечатляващ като поръчките са достигнали над 7 милиарда евро, без да се брои ползата от мениджърите по емисията (J.P. Morgan, BNP Paribas, Citi и UniCredit).

Това е разрешило на финансовото министерство да извлече по-изгодни условия. беше за mid swaps + 250 базисни пункта, което подхожда на към 5.25% рентабилност. През даня насоката беше смъкната на MS + 225, а финално постигнатото равнище е MS + 215 или почти 4.75-4.80% рентабилност, защото денем и mid swaps се намалява. Точното съответствие ще се фиксира по-късно денем.

Така служебното държавно управление на практика си набави основна част от нужното финансиране за годината. Тъй като към момента няма бюджет за 2023 година няма по какъв начин да се каже какъв брой тъкмо ще е то, само че поради падежиращия дълг и упования недостиг може да се допуска, че още към средата на януари са обезпечени най-малко към 30% от дълговото финансиране за годината. Със сигурност набраната сума покрива напълно падежиращите 1.144 милиарда евро външен дълг през март, както и близо 467 млн. лева заплащания по лихви и главници на вътрешния пазар.

" Няма по какъв начин да определим днешната нова десетгодишна емисия евробондове по различен метод с изключение на като сериозен триумф за МФ. Огромен интерес от страна на вложителите, изразяващ се в близо 4.7 пъти презаписване и стесняване на изискуемия спред с 35 базисни точки (0.35%) ", разяснява Мартин Търпанов, началник на отдел " Дългови принадлежности " в " Делтасток ". " Всичко това показва доверие в българските обществени финанси без значение от предизвикателната макросреда и политическия безпорядък, на които сме очевидци. Следва да отбележим и извънредно добре подбрания тайминг на емисията - преди срещите на главните централни банки и в миг, в който доходностите по световните бенчмаркове са на най-ниски равнища от началото на годината ", сподели още той пред " Капитал "
Реклама В съвършения миг
С емисията България съумява да хване извънредно добре отворен пазарен прозорец. От началото на годината инвеститорският вкус към дълговите пазари се изостри и търсенето сензитивно се повиши. Това разреши на редица разрастващи се страни да наберат финансиране в първите дни на 2023 година при мощен интерес, в това число и страни от нашия район.

Само за първите две седмици, при 12 милиарда $ за същия интервал на 2022 година и 26 милиарда $ в най-силният старт на година в околните години - 2018 година Още на 5 януари Унгария съумя да продаде 4.24 милиарда $ дълг, само че в три разнообразни срочности - 5, 10 и 30-годишни облигации. По публична информация търсенето е надхвърляло 12 милиарда $, а в десетгодишния матуритет постигнатата рентабилност е била MS + 280 или 6.51%. Ден по-късно Румъния също излиза с доларова емисия за 3.75 милиарда $, като поръчките са били за над 11 милиарда $, а доходността е MS + 350 ili okolo 7.2%.

На този декор България съумява да генерира още по-силен интерес. Макар в началото да не бе заложен показателен размер, денем финансовото министерство се стопира на 1.5 милиарда евро. Така превишението на търсенето над предлагането е над 4.5 пъти. Друг положителен миг е, че ползата е бил най-вече извън, а не от локалните институционални вложители - типично най-големи купувачи на държавния дълг са банките и пенсионните фондове.
Завръщане с самоувереност
Последно България излезе на интернационалните пазари, като бяха пласирани общо 2.25 милиарда евро дълг. Тогава към този момент почналото стягане на паричната политика на ЕЦБ се демонстрираше в нерешителност измежду вложителите, само че все пак имаше мощен интерес, надхвърлящ индикативното предложение. В последна сметка бяха продадени 1.5 милиарда евро седемгодишни облигации при 4.33% рентабилност и 0.75 милиарда евро от 12-годишните бумаги при 4.81%.
Реклама
След това проектът беше останалите потребности за финансиране на недостига и падежиращия дълг да се покрият с излъчвания на вътрешния пазар. След няколко аукциона обаче изискванията бързо се утежниха и доходностите започнаха да скачат. Така в края на октомври да заплати поисканата от пазара цена към 5.8% за бумаги с остатъчен матуритет към 3.5 години и приключи аукционите до края на годината. Притеснения генерира и хаоса към дебатите за бюджета, както и предизвестията от страна на служебния финансов министър Росуица Велкова за очертаващи се хронично високи бюджетни дефицити в обозримо бъдеще. По-малкият от заложения бюджетен недостиг разреши на държавното управление да се оправи с към този момент набраните 7 милиарда лева

Сега таймингът на завръщането (и ненапълно късметът) разрешава да се извлекат условия на практика съпоставими със септемврийските, макар че в това време ЕЦБ продължи със стягането и повиши главната си рента до 2.5%. За това спомагат положителните данни за инфлацията, които леко смекчиха упованията за агресивността на идните ходове на ЕЦБ и Федералния запас. Отделно емисията се затваря и преди предстоящото през седмицата съвещание на Японската централна банка, което може да внесе нови турбуленции.

Хващането на положителния миг може да е пояснение и за какво пласирането се случи леко изненадващо, като то бе оповестено през днешния ден сутринта. Обикновено излъчванията се афишират най-малко ден по-рано, с цел да могат пазарните участници да се приготвят и да алокират запас. Вероятно и по тази причина пък е даден малко по-дълъг период за заплащане и сетълмент от осем работни дни до 27 януари. Така официално новата емисия ще е с падеж 27 януари 2033 година

След финалното алокиране на облигациите се чака МФ публично да разгласи резултатите, като там всекидневно има повече елементи за разпределението на купувачите по видове вложители и националности.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР