България УНСС обмисля частично онлайн обучение Университетът е разработил онлайн

...
България УНСС обмисля частично онлайн обучение Университетът е разработил онлайн
Коментари Харесай

УНСС обмисля частично онлайн обучение

България УНСС обмисля отчасти онлайн образование Университетът е създал онлайн система за кандидатстудентски изпити 9 юли 2020, 15:40  УНСС обмисля отчасти онлайн образование Източник: Личен списък
COVID-19 удари освен бизнеса, само че и образованието, принуждавайки 90% от учениците и студентите по света да преминат на отдалечена форма на образование. За положителната си цифрова подготовка преди експлоадирането на пандемията, за към този момент въведените цифрови нововъведения и за опциите за бъдещето им потребление – Economic.bg беседва с проф. доктор Мирослава Раковска, заместник-ректор по образователната активност на УНСС, и с проф. доктор Цветана Стоянова, заместник-ректор по институционално и бизнес съдействие и студентски политики на УНСС.

Темата за технологиите в образованието – каква добавена стойност носят, само че и какви закани крие дигитализацията – ще бъде дискутирана задълбочено по време на Конференцията „ Образование от А до #. Иновативното учебно заведение “ на 17 юли от 10:00 ч. , която ще се излъчва и онлайн във Фейсбук страниците на Новините на NOVA, Economic.bg, Dir.bg и Kmeta.bg.

– Как се оправи УНСС с (не)възможната задача да пренасочи цялото образование в онлайн среда и то в толкоз къси периоди? Какъв беше досегашният опит и какви компликации изскочиха?

Мирослава Раковска (МР): УНСС е водач в електронизацията на процесите във висшето обучение, защото от години построява инфраструктурата и компетентностите, които са нужни за актуалния цифров свят (първите в страната електронна студентска брошура с патент, уеб-базирана осведомителна система за студентите, електронни протоколи за преподавателите, облачни технологии).

Когато епидемията ни изненада, нямахме никакви механически ограничавания, които да ни попречат да надградим нашите цифрови пълномощия в посока на въвеждане на напълно цифрово обучение и реагирахме навреме на ограничаващите условия. Два дни след оповестяването на изключителното състояние успяхме да преместим образованието на съвсем 20 хиляди студенти от университетските в електронните зали. През целия учебен срок образованието мина умерено и без основни компликации. Проблемите, които студентите срещаха, бяха най-много от техническо естество, като незадоволително бърза и постоянна интернет връзка, проблеми с камерите, микрофоните, само че те бързо бяха отстранени.

– Разработи ли се обединен проект за това по какъв начин и с какви софтуерни решения да се случи преходът, или всеки учител предприе личен метод?

МР: За да улесним нашите студенти и преподаватели, в университета възприехме обединен метод посредством въвеждането на онлайн образование в платформата Teams на Microsoft. То продължи до края на семестъра, като се прилагаха обичайните форми на образование, само че в онлайн среда и обогатени с мултимедийно наличие – лекции, решение на проблеми, задания, разработка и представяне на планове, контролни проби и други Тъй като епидемиологичната конюнктура не разреши оценяването на знанията и уменията на студентите да се извърши в постройката на УНСС, университетът обезпечи опцията провеждането на семестриалните и държавните изпити да се извърши също онлайн посредством взаимното потребление на приложенията Forms и Teams на Microsoft на датите, избрани в сесийното разписание.

– Отключва ли тази изключителна обстановка дълготрайни промени – планува ли се да вземем за пример някаква част от образованието да остане онлайн? А кое в университетското обучение е добре въпреки всичко да резервира обичайна си форма?

МР: Епидемичната рецесия форсира процесите на цифровизация, които към този момент са необратими, тъй като това е, което бъдещите ни студенти ще чакат от нас и УНСС потвърди, че има цялостна подготвеност да им го обезпечи. Студентите оцениха високо качеството на онлайн образованието в УНСС, само че на доста от тях им липсваше университетската среда, общуването с сътрудници и преподаватели. Университетът постоянно е бил фактор за социализация. Надяваме се рецесията с COVID-19 да завърши скоро и да продължим да се придържаме към високите университетски стандарти, свързани с присъственото образование, като предвиждаме и опцията за отчасти онлайн осъществяване на занятията в образователно-квалификационна степен „ магистър “ и при отдалечената форма на образование.

– Всички дисциплини ли са пригодни за преподаване онлайн, или има такива, за които това не е използвано? Защо?

МР: По време на нашия онлайн учебен срок бяхме принудени да правим образование по всички дисциплини в електронна среда. Студентите правят оценка високо лекотата, с която множеството преподаватели правят образованието в Teams, метода и методите на преподавателите, употребяваните мултимедийни материали, интерактивността и разговора по време на лекциите при дискутирането на тематиките и анализирането на проблемите. Има някои дисциплини обаче, в които е планувано в огромна степен решаването на съответни задания и проблеми, моделиране на процеси и други характерни способи на образование, които постановат наличие в зала, директна връзка и контакт сред учител и студент.

– С какво са по-различни днешните студенти и в този ред на мисли каква е ролята на цифровите похвати във висшето обучение, където се допуска по теоретичен метод?

Цветана Стоянова (ЦС): Днешните студенти са цифрово насочени, тъй като са част от мрежовото или Always On поколението, т.е. родени са в огромния взрив на Интернет. Затова за тях е доста по-лесно и по-интересно да вземат участие в онлайн лекции и семинарни занятия. Изследването за онлайн образованието, което направихме измежду нашите студенти, сподели точно това. В него участваха 2820 студенти в ОКС „ бакалавър “ и ОКС „ магистър “ от всички професионални посоки. 2264 от тях дадоха отговор, че са взели участие постоянно в онлайн лекциите и най-вече са им харесали интерактивността и разговорът, както и употребяваните мултимедийни материали.

– Какви нови порти отваря дигитализацията пред университета? А каква е заплахата от загуба на качеството на образованието?

ЦС: Дигитализацията дава опция за присъединяване в лекции от всяка точка на света, стига студентът да разполага с камера, микрофон и добра интернет връзка, които има във всеки мобилен телефон. През април организирахме онлайн отбрани на магистърски тези и нашите дипломанти си показаха разработките от най-различни краища на света, където ги беше заварила пандемията. Резултатите бяха доста положителни и студентите се държаха доста по-спокойно, в сравнение с присъствено в зала. При недобра организация и надзор обаче може да се основат предпоставки, най-много при онлайн изпитите, за недобросъвестно отношение от страна на студентите. Но съм уверена, че в случай че се съблюдават всички условия, тази форма би трябвало да се употребява и в бъдеще взаимно с присъствената форма.

– УНСС създаде онлайн система за кандидатстудентски изпити. Разкажете повече за нея – кой я построи, какъв брой време лиши, какви технологии са внедрени?

ЦС: Системата е разработка на УНСС. В нея беше включено и едно приложение на компанията Евротръст. Беше построена за месец и половина. Основните технологии, които тя употребява, са уеб и мобилни технологии, технологии на изкуствен интелект и технологии за надеждна работа на доста конкурентни консуматори. Разработихме и неповторима за България система за онлайн записване на новоприетите студенти.

– Каква е финансовата стойност на плана?

ЦС: Решението да изпълним този план беше взето след разбор на офертите на разнообразни компании на българския пазар. Оказа се, че нито една от тях не предлага по-добро софтуерно решение, без значение че цените бяха с няколко пъти по-високи от цената на нашата разработка.

– Как се прави автентификацията на кандидат-студента? И кое подсигурява сигурността ѝ?

ЦС: Един от най-важните въпроси при онлайн приемните изпити е автентикацията на кандидат-студента, т.е. претендентът освен да каже кой е, само че и да го потвърди. В това отношение нашата система има няколко равнища на автентикация: цифрово различаване на персоналната карта и съпоставяне на информацията в нея с тази в базата на МВР; различаване на лицето на претендента посредством инспекция на неговата фотографията в базата на МВР; потребление на информация от ГРАОН за съпоставяне с данни, които не са налични в персоналната карта; инспекция на стаята, в която се организира изпитът, за неявяване на други лица посредством 360 градусова обиколка; обширно наблюдаване на бюрото/масата, на която претендентът написа, с цел да не се допусне преписване и подсказване; цифрово различаване на лицето на претендента по време на отговаряне на всеки въпрос от изпита; цифрово различаване на звука в помещението, в което написа, с оглед да няма влизане на други лица в същото помещение.

– Как е предпазена системата от киберпробиви?

ЦС: Системата употребява две равнища на защитни стени, както и трето равнище, организиращо офанзива за отвод от услуги и използване на уравновесено потребление на компютърните запаси, обвързвано с надеждна паралелна работа.

– Предвижда ли се тя да бъде употребена и по време на сесии за регулярни изпити?

ЦС: В момента управлението на УНСС преглежда опцията за приложение на системата и за бъдещи регулярни изпити.

– Какви други цифрови нововъведения вкара УНСС през последните години и по какъв начин се употребяват те към днешна дата?

ЦС: УНСС е един от най-елитните университети в приложението на цифровите нововъведения. Най-представителните от тях са: електронната студентска брошура (тя е патентована и е първата по рода си в страната), която е сложен електронен документ, съдържащ с изключение на данните на хартиената брошура и инструментите на банкова карта и интернационална студентска идентификация, даваща опция за понижения на цените на разнообразни услуги; цифрови основни книги и цифрови протоколи, с които се преодолява опцията за недействителен достъп до студентските оценки, отстранява се евентуална неточност от въвеждането на една оценка на няколко места, обезпечава облекчение на работата на преподавателите и икономисва доста от тяхното време. И електронни запаси, които се използваха в образователния развой по време на нашия първи онлайн учебен срок след оповестяване на епидемиологична конюнктура.
 Получавай най-горещите вести от Vesti.bg АБОНИРАЙ съдебна експертиза Източник: обучение.comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } Фонетична БДС Изключена
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара Водещи  Връщат се част от ограниченията против ковид Връщат се част от ограниченията против ковид  Бивш чиновник от разузнаването и консултант на президента са арестувани Бивш чиновник от разузнаването и консултант на президента са арестувани  Пламен Узунов е арестуван Пламен Узунов е арестуван  Арестуваха Пламен Бобоков Арестуваха Пламен Бобоков  1 Връщат част от ограниченията против ковид  1 Глобиха Национална агенция за приходите поради запорирани сметки на жена за непознат дълг  1 Двама са българите от остров Тасос с Covid-19 --> Пaрите ни  Връщат част от ограниченията против ковид Връщат част от ограниченията против ковид  Глобиха Национална агенция за приходите поради запорирани сметки на жена за непознат дълг Глобиха Национална агенция за приходите поради запорирани сметки на жена за непознат дълг  Вижте кои са формалните почивни дни през 2020 --> Не пропускай  Бивш чиновник от разузнаването и консултант на президента са арестувани Бивш чиновник от разузнаването и консултант на президента са арестувани  <br> Връщат се част от ограниченията против ковид <br>
Връщат се част от ограниченията против ковид
 Проверете: Колко знаете за Иван Вазов? Проверете: Колко знаете за Иван Вазов?  <br> Григор Димитров е с негативен тест за ковид <br>
Григор Димитров е с негативен тест за ковид
Виц на деня - Нямаше ли метод да се реши този спор без съд? - Точно това правехме, когато полицията ни разтърва. Прочети целия Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
Вход Регистрация Потребителско име* Парола* Запомни ме забравена ключова дума Потребителско име* Полето Потребителско име не би трябвало да е празно. E-mail* Полето E-mail не би трябвало да е празно. Парола* Полето Парола не би трябвало да е празно. Парола (отново)* Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно. Име Полето Име не би трябвало да е празно. Дата на раждане Полето Дата на раждане не би трябвало да е празно. Декларирам, че съм се срещнал с Общите условия за прилагане на услугите на Нетинфо. Последни  Гешев: Това е закононарушение против бъдещето на България Гешев: Това е закононарушение против бъдещето на България Коментарът му е във връзка следствието против противозаконни рискови боклуци в землището на Червен бряг  Ще има ли наложителни проби за COVID-19 на границата с Гърция? Ще има ли наложителни проби за COVID-19 на границата с Гърция? Какво разяснява Министерство на външните работи?  Борисов: Дисциплината не е най-силното ни качество, по тази причина вкарваме ограничения Борисов: Дисциплината не е най-силното ни качество, по тази причина вкарваме ограничения Премиерът изрази убеденост, че измененията в противоепидемичните ограничения ще изиграят роля и ситуацията ще се възстановява  Училищен психолог: Онлайн образованието съкрати дистанцията родител-дете Училищен психолог: Онлайн образованието съкрати дистанцията родител-дете Темата разяснява доктор Елена Александрова  Издирват кмета на Сеул, телефонът му е изключен Издирват кмета на Сеул, телефонът му е изключен От кметството оповестиха, че Пак не е идвал на работа през днешния ден  Храмът Турски съд ще разгласи „ Света София “ за джамия Според организация Ройтерс решението ще бъде публично оповестено в петък  <p>ЕП дефинитивно утвърди пакет &quot;Мобилност&quot;, какво ще последва</p> Европейският парламент дефинитивно утвърди пакет " Мобилност ", какво ще последва Политическото съглашение със Съвета беше реализирано в края на предходната година  Манфред Вебер: Преговорите с Турция - историческа неточност Манфред Вебер: Преговорите с Турция - историческа неточност Да, имахме съдействие с Анкара и остават редица общи ползи, само че обстановката в Турция се промени  Ная Ривера изчезна, откриха сина ѝ самичък в лодка Ная Ривера изчезна, откриха сина ѝ самичък в лодка Ривера е най-известна с това, че играе мажоретка Сантана Лопес в „ Клуб Веселие ”  <p>Къде <strong>бъркаме в грижата</strong> за нашите <strong>зъби</strong>?</p> Къде бъркаме в грижата за нашите зъби? Или кои привички при миенето на зъбите да изоставим  Кучета грубо нахапаха мъж в благоевградско село Кучета грубо нахапаха мъж в благоевградско село Хората от Логодаж живеят в същински смут от четириногите  Пламен Узунов ДАНС лиши достъпа до секретна информация на Пламен Узунов Още един чиновник в администрацията на президента е с лишен достъп, той е с букви И.М.  Меган Маркъл Не сте виждали Меган Маркъл да наподобява по този начин Как изглеждаше Меган Маркъл преди да стане брачна половинка на принц Хари и херцогиня на Съсекс  Ситуацията с COVID-19 към момента е контролируема, твърди шефът на Ситуацията с COVID-19 към момента е контролируема, твърди шефът на " Александровска " Важно е какъв % от инфектираните имат потребност от болнично лекуване, от интензивни грижи, означи той  Робот построи къща за 48 часа, 1 век гаранция Робот построи къща за 48 часа, 1 век гаранция Процесът е седем пъти по-бърз от най-бързия до момента способ на строителство и най-малко 50% по-евтин
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР