България участва в пълното портфолио с всички седем ваксини от

...
България участва в пълното портфолио с всички седем ваксини от
Коментари Харесай

Борисов: България участва във всички видове разработки за ваксини като инвеститор

България взе участие в цялостното портфолио с всички седем ваксини от общата европейска самодейност за произвеждане и доставка на бъдещи ваксини против COVID-19. Това беше доказано на днешното изключително съвещание на Министерския съвет, на което държавното управление одобри решение за присъединяване на страната ни в договаряния за закупуване на следващия контракт по тематиката – този с компанията “Johnson”, оповестиха от държавната осведомителна работа.

Решението на кабинета е разследване на декларираното от страната ни солидарно присъединяване в инициирания от Европейската комисия фонд за битка с COVID-19, посредством който да бъде подкрепят научноизследователския бранш за създаването на ваксини и медикаменти против COVID-19. България, наред с останалите страни членки на Европейски Съюз, стана донор във фонда и взе участие в този извънредно комплициран, динамичен и безценен развой. Целта е българските жители да имат еднакъв достъп до ваксина, когато тя бъде открита, с гаранции за качество, сигурност и резултатност, като имунизацията се планува да се слага единствено по избор.

В рамките на съвещанието министър-председателят Бойко Борисов  Бойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г акцентира, че България взе участие във всички типове разработки като вложител, както безусловно всички други европейски страни членки на Европейски Съюз – дисциплинирано, изпълнявайки напътствията на Европейска комисия. „ За да имаме подготвеност по най-бързия метод, яви ли се ваксини да можем да я придобием, да я използван. Затова през днешния ден реагираме стремително “, безапелационен беше министър председателят Борисов. По думите му сумите, които се отделят за задачата са в действителност извънредно високи, освен за България, само че и за всички страни членки, само че най-важното е страната ни да има подготвеност за бърза реакция.

Министърът на опазването на здравето Костадин Ангелов посочи, че към сегашния миг има 7 ваксини в напреднала фаза на разработка, като от тях всяка страна има квота за избрани количества дози. За България избраната квота надвишава потребностите и е на стойност близо 380 милиона лв.. Ако към цената на имунизациите се прибавят и останалите разноски за логистика и за предпазване, разноските се планува да надвишават половин милиард лв.. „ Страната ще има извънредно огромен брой ваксини – 12-13 милиона ваксини “, уточни министър Ангелов. Министърът на финансите Кирил Ананиев удостовери позицията на държавното управление, че по тематиката е нужна и глобата на Народното събрание.

„ Нямаме различен потребен ход с изключение на да се включим солидарно с всички европейски страни. Добре е да имаме разнообразни набори от ваксини. Смущаващо е, че ще се сдобием с толкоз огромен брой ваксини и на такава голяма цена. Но очевидно по този начин е фиктивен механизмът, по който се работи в Европейски Съюз “, съобщи от своя страна ръководителят на Националния действен щаб Венцислав Мутафчийски.



Главният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев също изрази безпокойство, че страната ни ще получи прекомерно огромно количество ваксини, които няма да можем да използваме. Директорът на Националния център по заразни и паразитни заболявания и член на Националния действен щаб Тодор Кантарджиев посочи, че на този стадий имунизацията наподобява единствения излаз от пандемията и е значимо страната ни да разполага с другите типове ваксини – както антигенни, по този начин и „ живи “ ваксини, които са използвани и за разнообразни контингенти от хора.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР