България трябва незабавно да предостави реална военна помощ на Украйна!

...
България трябва незабавно да предостави реална военна помощ на Украйна!
Коментари Харесай

Интелектуалци искат да пратим оръжие в Украйна

България би трябвало неотложно да даде действителна военна помощ на Украйна! Ние оценяваме предлагането, направено от президента Радев за даване на " каски и бронежилетки за цивилното население " като цинично и обидно за украинския народ. Като национални избраници, Вашето безмълвие по този въпрос за нас е безконтролно и неприлично.

Това се споделя в послание до народните представители от 47-то Народно заседание, подписано от десетки български интелектуалци, представено от news.bg.

Позицията е подкрепена от Иван Сотиров, Горан Благоев, Евгени Михайлов, Васил Свиленов Геогиев - Васко кръпката, Даниела Горчева, Д-р Любомир Канов, Ибрахим Рунтов, Проф. Евелина Келбечева, Проф. Вили Лилков, Жеко Стоянов, Кап.I-ранг Васил Данов, Николай Ненчев, О.з.ген Съби Събев, Проф. Милена Стефанова, Николай Василев, Нора Кавалджиева, Доц. Момчил Дойчев, Георги Боздуганов, Стойко Стоянов, Доц. Валерия Кардашевска, Иван Бутовски, Красен Станчев, Айгюл Джамбазова, Христо Кирчев и Спас Димитров.
В писмото си, те упорстват, че даването на оръжие за отбрана на украинското небе и земя от агресора ще бъде освен израз на взаимност с Украйна, само че и изрично деяние в отбрана на българския народен интерес.

В този съдбоносен миг ние имаме неповторимата опция да съвместим проявата на взаимност с ударна замяна на морално остарялото руско въоръжение с съвременно оръжие, което е съвместимо и годно за осъществяване на груповата ни сигурност в границите на НАТО. Словакия получи първите съставни елементи на американската система за противовъздушна защита " Пейтриът ", а ние ревностно пазим руските реликви като спомен от хомота остарял, тъй като Вие нямате куража да се противопоставите на предателския напън на тези политици, които още се кланят на московския си стопанин, възмущават се интелектуалците.
Има моменти, в които човек не може да бъде безразличен. Когато има конфликт сред злото и положителното, сред хуманизма и безчовечието, сред насилника и жертвата, не може да заемеш неутрална позиция, тъй като по този начин ставаш съизвършител на насилника, уверени са те.

Подписалите напомнят и събития от най-новата ни история, като датата 5 септември 1944г., когато " България беше нападната и окупирана от Сталин, макар че поддържаше дипломатически връзки със Съюз на съветските социалистически републики ", а също и спасяването на българските евреи, когато " български народни представители застанаха в отбрана на българските евреи без да се уплашат от Гестапо и по този начин...те извършиха своя дълг към България и човечеството.
Припомняме, че формалната позиция на управляващите ни е, че няма решение страната да изпраща оръжие на Украйна.

Специализираната прокуратурата обаче стартира инспекция по сигнали на жители за думите на депутатът от " Възраждане " Елена Гунчева, които провокираха и интернационална реакция. Проверката е дали Елена Гунчева е направила закононарушение по Глава първа от Наказателния кодекс (чл. 98), оповестяват от обвиняването. Думите на Елена Гунчева в действителност за обществени - нейна позиция във " Facebook " от 18 март.

Бих желала да предупредя формалните български управляващи, че доставките на оръжия (включително от руски произход) и муниции за украинските националисти надали ще добави оптимизма за двустранния разговор, който към този момент така и така е влошен. Това съобщи предходната седмица съветският дипломат в България Елеонора Митрофанова.
На 18 март българското външно министерство разгласи 10 съветски дипломати за персони нон грата с обичайна дефиниция ( " действия, несъвместими със статута им " ) и им даде 72 часа да изоставен страната. От посолството на Русия в София възприеха това " като извънредно вражески акт ", като подчертаха, че съветската страна си резервира правото да отвърне.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР