България трябва незабавно да иска обяснение дали на борда на

...
България трябва незабавно да иска обяснение дали на борда на
Коментари Харесай

Военни експерти: България трябва да иска обяснение дали на борда на Москва е имало ядрени оръжия

България би трябвало неотложно да желае пояснение дали на борда на потъналия крайцер " Москва " е имало нуклеарни оръжия, считат военни специалисти.

Флагманският транспортен съд на Русия в Черно море, който потъна през вчерашния ден след детонация на борда, може да е носил нуклеарни бойни глави. За това предизвестиха през днешния ден анализатори и специалисти, които приканиха за незабавно следствие на опасността, оповестява „ Дейли Мейл “, представен от БГНЕС.

Крайцерът с управляеми ракети от руската ера „ Москва “ потъна в четвъртък покрай пристанище Севастопол, откакто Украйна съобщи, че е блъснала кораба с две крилати ракети, вследствие на което той се е преобърнал. Русия призна, че плавателният съд е потопен след пожар и детонация на борда, само че не сподели какво е предизвикало пожара.

 

Сега има опасения, че „ Москва “ може да е отнесла две нуклеарни бойни глави в дълбините, което може да се трансформира в случай вид „ счупена стрела “ – американски боен диалект за случай с нуклеарни оръжия.

 

Михайло Самус, шеф на боен мозъчен концерн в Лвов, Андрий Клименко, редактор на Black Sea News, и украинският вестник Defence Express предизвестиха през днешния ден, че „ Москва “ е проектирана да носи нуклеарни бойни глави, които биха могли да се инсталират в носовата част на свръхзвуковите ѝ ракети Р-1000, предопределени за заличаване на американски самолетоносачи.

 

На борда на „ Москва “ може да е имало нуклеарни бойни глави - две единици “, сподели Самус, а Клименко прикани другите черноморски страни - Турция, Румъния, Грузия и България - да упорстват за пояснение - къде са тези бойни глави, къде са били те, когато боеприпасите са се взривили.

 

Defence Express съобщи, че е интервюирал специалисти, в това число конструктори и морски офицери, които единомислещо и без значение са дали следния отговор - съществува действителна опция засегнатият флагман на съветския Черноморски флот да е имал нуклеарни муниции на борда.

 

Спекулациите за нуклеарна злополука се разпространиха, откакто останаха въпросителни и за 510-членния екипаж на „ Москва “, който значително е в неопределеност от момента на поразяването на кораба на фона на упования, че стотици са починали при детонацията на борда. До момента единствено към 50 души от екипажа са открити, като са били прибрани от турски транспортен съд, а други 14 души са били превозени до пристанището в Севастопол, като ориста на към 450 души е незнайна. Русия твърди, че е евакуирала целия екипаж, само че на видеозапис, изработен в Севастопол през нощта, се вижда, че десетки коли, за които се допуска, че са принадлежали на моряците, към момента са паркирани на пристанището - което допуска, че притежателите им не са се върнали да ги приберат.

 

Украинските военни оповестиха, че корабът е бил изумен с две крилати ракети „ Нептун “, изстреляни от брегова батарея, които са блъснали левия ръб на кораба. Руски военни източници обявиха, че корабът се е преобърнал встрани и се е запалил след гърмежа, до момента в който източници от американското разузнаване обявиха, че корабът е претърпял „ огромна “ детонация, която го е развалила съществено, преди да потъне. Москва съобщи единствено, че корабът е претърпял пожар и гърмеж, преди военноморските й сили да се опитат да го изтеглят назад към Севастопол, само че по време на интервенцията той е потопен в бурното море. Точното местонахождение на потъналия транспортен съд не е известно.

 

Загубата на „ Москва “ - флагманът на съветския Черноморски флот - е голяма победа за Киев, както и следващата срамна загуба за обсадените въоръжени сили на Путин. Потъването на „ Москва “ има и на практика последствия за Русия. В качеството си на флагмански транспортен съд корабът евентуално е имал за задача да координира придвижването на други кораби в Черно море, което може да докара до в допълнение комплициране в така и така лимитираната командна конструкция на Русия. Ролята му е била също по този начин да обезпечава прикритие на другите съветски кораби, до момента в който правят офанзиви с крилати ракети против градове и военни обекти. Загубата му ще ги направи по-уязвими за украински удари, в това число от бързи самолети или безпилотни летателни апарати.

 

По-рано чиновник на защитата на Съединените щати съобщи, че след повредата на кораба Русия е преместила други свои кораби на 80 благи от украинския бряг - хипотетичен опит да излезе от обсега на ракетите.

 

От експлоадирането на войната военноморските сили на Русия са ситуирани край крайбрежията на Украйна, с цел да оказват поддръжка на сухопътните ѝ войски и да блокират достъпа на Киев до крайбрежието.

 

Х. И. Сътън, почитан морски анализатор, показва, че корабът е прекарал последните два месеца в корабоплаване по „ предсказуем “ модел към Черно море - нормално се е намирал във водите покрай Змийския остров. Сътън също по този начин показва, че отбраната на кораба е „ остаряла “. Първоначално той е издигнат през 1983 година от Съветския съюз, а през 2000 година е претърпял главен ремонт и наново стартиране в употреба. Но от този момент насам обновяванията са били откъслечни, като главният ремонт през 2015 година е бил анулиран - което го прави евентуално уязвим за актуалните оръжия.

 

В четвъртък вечерта западни публични лица обявиха, че украинските отчети за интервенцията са „ достоверни “ и офанзивата демонстрира способността им да нанасят удари по руснаците в региони, където те са считали, че са неуязвими.

 

Един от тях съобщи: „ Инцидентът съставлява още една голяма загуба във връзка с надеждността на Русия. Те още веднъж демонстрираха, че са уязвими за нахлуване. Това е въпрос на подготвеност. Предполагаше се, че това е войска, която се е модернизирала през последното десетилетие. Украинците използваха въображението си и се оказаха доста изобретателни. Те са в положение да работят в придвижване, с цел да ударят съветските сили “.

 

Западни публични лица отхвърлиха обясненията на Русия за случая, откакто представителите на Москва обявиха, че на борда на „ Москва “ е имало просто пожар, който е довел до детонация на огромно количество муниции.

 

Един от чиновниците добави: „ Не мога да ви кажа с решителност какво тъкмо се е случило. Но не ми е известно преди този момент да е имало пожар на борда на столичен боен транспортен съд, който да е довел до детонация на муниции “.

 

Загубата на военния транспортен съд, кръстен на съветската столица, е опустошително алегорично проваляне за Москва, която прегрупира войските си за възобновяване на офанзивата в Източна Украйна, откакто се отдръпна от огромна част от северната част, в това число от столицата. Корабът може да носи 16 крилати ракети с отдалечен обхват и изваждането му от строя понижава огневата мощност на Русия в Черно море. Това е и удар по съветския авторитет във войната, която към този момент се преглежда като историческа неточност.

 

Вече осма седмица нашествието на Русия е в застой поради съпротивата на украинските бойци, подкрепени от оръжия и друга помощ, изпратена от западните страни. Новината за повредата на флагманския транспортен съд засенчи съветските изказвания за прогрес в южния пристанищен град Мариупол, където те се борят с украинците от първите дни на нашествието в едни от най-тежките боеве по време на войната - с ужасяващи жертви измежду цивилното население.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР