България трябва да започне да се оглежда за приятели -

...
България трябва да започне да се оглежда за приятели -
Коментари Харесай

Експерт: България трябва да се огледа за приятели

България би трябвало да стартира да се оглежда за другари - в близост в Европа, и да гледа по какъв начин приятелите позволяват проблемите.Това съобщи Даниел Кадик, програмен шеф за Югоизточна Европа на фондация за независимост „ Фридрих Науман” при откриването на конференцията „ (Пре)моделирай България, (пре)моделирай Европа!”.

Кадик: България върви към „ завладяна държава”

Даниел Кадик: Това е трагично за България

Балканите са сърцето на Европа. Така че и България е част от Европа. Но има доста неща, които би трябвало да бъдат решени: правосъдна система, корупция, обучение, опазване на здравето... Но в случай че погледнете една по-широка картина България би трябвало да стартира да се оглежда за другари - в близост в Европа, и да гледа по какъв начин приятелите позволяват проблемите. България също по този начин би трябвало да стартира да поема отговорност - освен по време на председателството на Европейски Съюз, само че и след това. Защото, когато ние в този момент сме в рецесия, имаме потребността да знаем накъде ще вървим оттук насетне с Европа. И България има отговорността в оформянето на Европа и да каже каква Европа желае и да работи за това.

Един от моментите тук е огромната полемика за Европа на разнообразни скорости, против която България е твърдо срещу. Но дано да погледнем действителността - ние имаме де факто Европа на разнообразни скорости, тъй че да приемем това и да го използваме.

Нещата по този въпрос са свързани с логиката на психиката. Ако имаме Европа на разнообразни скорости обичайното схващане е, че някои са по-добре от другите, хората мислят, че други са по-добре от тях.

Но тук опираме до случая с променливата геометрия. Трябва да приемем, че за България към момента е в деяние Механизмът за съдействие и инспекция, че България към момента би трябвало да се оправи с някои неща и че България не е в еврозоната. И в Шенген. Така че де факто Европа на разнообразни скорости си съществува.

Това слага България да бъде виновна за превъзмогването на тези въпроси. Преодоляването на тези въпроси е доста тясно обвързвано с европейските фондове. И в случай че няма старания за превъзмогване на тези проблеми, а България, за жалост, правеше тъкмо това през последните 10 година, европейските фондове би трябвало да бъдат съкратени. И това също е въпрос, който би трябвало да бъде разискван - преразглеждане на кохезионните фондове на Европейски Съюз за идната година.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР