България трябва да върне 38 млн. евро от европейско финансиране

...
България трябва да върне 38 млн. евро от европейско финансиране
Коментари Харесай

ОЛАФ иска България да върне 38 млн. евро заради ЖП-проект, разследван от Кьовеши

България би трябвало да върне 38 млн. евро от европейско финансиране за модернизиране на ЖП-линии по искане на ОЛАФ.

Държавата рискува да загуби още 92 млн. евро, които следва да бъдат блокирани по рекомендация на европейската работа за битка с измамите.

Всичко това е резултат от разследаване на ОЛАФ дружно с Европейската прокуратура на Лаура Кьовеши, която на 11 август заяви за арести в България поради подозрения за финансови измами.

Под контрола на Европрокуратурата бяха попаднали два плана за възобновяване на железопътната инфраструктура в България.
Линията сред Костенец и Септември - част от влаковия маршрут София-Пловдив - койото е получил над 130 млн. евро от Европейската изпълнителна организация по климата, инфраструктурата и околната среда. Изпълнителят по контракт е ДЗЗД " Костенец-Септември 2018 ", в което вземат участие бълграската " Транс Логистика " и румънската " Аркада Къмпани ". До 2020 година в нея участва и испанската " Контратас Иглесиас ", която в това време изпадна в процедура по разпродажба.Линията сред Оризово и Михайлово (част от трасето Пловдив-Бургас), получило над 111 млн. евро по Програма " Транспорт " на Европейски Съюз. Избраният реализатор е ДЗЗД " Евро жп инфраструктура ", в което влизат българската компания " Инфраструктурно строителство " АД и испанската " Марко Обра аудитория ".
Проверката на ОЛАФ по случая се е фокусирала върху финансовите вреди, нанесени от хипотетичните нарушавания по време на процедурата по оповестяване на социална поръчка и при осъществяването на плана.

" Според следствието на ОЛАФ два от победилите претенденти в търга (за линията Костенец - Септември, бр.) не са разполагали с техническия потенциал да изпълнят плана, или са показали погрешна информация за финансовия си потенциал ", се споделя в информацията на службата.

ОЛАФ завършва инспекцията си с извод, че ще би трябвало да се възстановят над 38 млн. евро и да не се допусне похарчването на още 92 млн. евро..

Европейската изпълнителна организация по климата, околната среда и инфраструктурата е службата, която може да си изиска парите назад от България въз основата на рекомендациите на ОЛАФ.

Разследването на прокуратурата на Лаура Кьовеши продължава и се занимава с възможни престъпни закононарушения като корист с европейски фондове и пране на пари - както по проверявания от ОЛАФ план, по този начин и по втората линия Оризово-Михайлово.
·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР