България трябва да се присъедини към Шенген и еврозоната. Това

...
България трябва да се присъедини към Шенген и еврозоната. Това
Коментари Харесай

Манфред Вебер: България трябва да се присъедини към Шенген и еврозоната

България би трябвало да се причисли към Шенген и еврозоната. Това сподели за БТВ лидерът на Европейска национална партия за евроизборите следващата година Манфред Вебер.

Той събра над 72% от гласовете на тайния избор по време на конгреса на партията в Хелзинки.

Много съм благополучен, че получих поддръжката на толкоз доста делегати, в това число на българските членове на ЕНП. Сега би трябвало да представим стратегия за бъдещето на европейския континент. Основното, съгласно мен, е да останем дружно, да не се разделяме. Едно от най-важните послания за мен – няма втора класа европейци. България би трябвало да се причисли към Шенген е еврозоната, съобщи Вебер.

С поддръжката на основни водачи, измежду които немският канцлер Ангела Меркел, успеха му беше предстояща. Той се отличава с надалеч по-резервирано държание от втория претендент – финландецът-полиглот Александър Стуб. За депутатите на конгреса обаче точно Вебер е знак на сигурност.

Вебер чудесно познава европейските институции, само че му липсва управнически опит. Александър Стуб пък е заемал основни полотически постове, само че му липсваше мощна поддръжка. Двамата демострираха единение през днешния ден в основен миг на вътрешно разцепление в ЕНП.

От трибуната на конгреса през днешния ден българският министър председател Бойко Борисов съобщи, че огромните провокации сега пред Европейски Съюз са Брекзит и Европа на две скорости.

Ако миграцията не ни раздели и успяхме да се оправим, то Европа на 2 скорости ще счупи Европа. И евроскептицизмът в страните от Източна Европа, които са на периферията, ще бъде огромен, съобщи министър председателят.

В ролята си на водещ претендент на ЕНП следващата година Манфред Вебер ще претендира за един от основните постове в Европейския съюз - ръководител на Европейската комисия.

От 2004 година Европейска комисия постоянно е била ръководена от член на ЕНП. В момента нейните евродепутати, дружно със социалдемократите, съставляват болшинство от 55%. Това евентуално към този момент няма да е реалност след евроизборите следващата година и основният пост за Манфред Вебер още не е обезпечен.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР