България трябва да се откаже от старата съветска военна техника,

...
България трябва да се откаже от старата съветска военна техника,
Коментари Харесай

България трябва спешно да се откаже от съветското въоръжение, защото не може да го поддържа

България би трябвало да се откаже от остарялата руска военна техника, тъй като е морално и физически остаряла, а и не може да се поддържа при тази геополитическа конюнктура, сподели зам.-военният министър Йордан Божилов пред бТВ.

Той уточни съответно главния военен танк Т 72, системите за противовъздушна защита, щурмовиците Су 25 и други. Превъоръжаването обаче ще изисква съществени финансови средства и ще изисква доста години.

" Със сигурност в НАТО се създават разнообразни проекти по какъв начин да се подкрепят страните на източния фланг, тъй като не сме единствено ние в тази обстановка с остаряла руска техника. Всички страни от източния фланг ще бъдат подкрепени “, сподели Божилов.

Към момента остава отворен въпросът по какъв начин България ще пази въздушното си пространство в случай, че разчита единствено на старите руски изтребители МиГ 29, а към този момент не може да се разчита на Русия, Беларус и Украйна за поддръжката им.

Божилов изясни, че България разчита на Полша, с която договаря, само че към този момент няма изясненост какво ще е бъдещето на МиГ-овете.

В същото време доставката на купените от България 8 машини F-16 за над 2 милиарда лв. се забави поради пандемията.

Така има действителна заплаха България да остане без лични изтребители, до момента в който бъдат усвоени купените от Съединени американски щати F-16.

Божилов сподели, че първоначално ще се направи опит да се обезпечи оптималната дълга поддръжка на МиГ 29. При нужда, остава разновидността да се търсят и изтребители втора употреба.

България ще разчита и на сътрудниците в НАТО да продължат да оказват помощ за защитата на българското въздушно пространство. До края на месеца у нас са четири изтребителя F-35 на Нидерландия, откакто преди този момент у нас бяха разположение и испански машини " Еurofighter ".

Божилов удостовери, че Италия ще е рамкова страна на батальонната бойна група на НАТО, която се образува у нас.

" Работим в направление тази бойна група (на НАТО) да бъде усилена. Преговаряме с Италия да поеме така наречената роля на рамкова страна, т.е. да даде основно нужни качества, както и личен състав. Бойната група ще бъде укрепена до към 1000-1500 военнослужещи, както са бойните групи във всички останали страни на източния фланг. Това е детайл на защитата на НАТО и ние би трябвало да работим с други страни сътрудници да дават тази техника, която ни е нужна “, сподели военният заместник-министър.

Той заяви, че Украйна към този момент е оповестила сериозен интерес да ремонтира военна техника у нас, само че не даде детайлности. Той за следващ път сподели, че България не изнася оръжия за Украйна и опроверга информацията от предходната седмица, че български Су 25 са били пренесени на части до страната.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР