България трябва да подпише нов договор с Русия за АЕЦ

...
България трябва да подпише нов договор с Русия за АЕЦ
Коментари Харесай

Правим нов договор с руснаците за „Белене“

България би трябвало да подпише нов контракт с Русия за АЕЦ " Белене ". Не става обаче въпрос за градежа на Втора атомна, а за готовите към този момент реактори и друго съоръжение, което трявба да се консервира и съхранява у нас. Това заяви пред публицисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова. По думите ѝ, към момента не е ясно какъв брой пари ще коства на страната съхраняването на мощностите за втората атомна централа. Преговорите с Москва най-вероятно ще продължат до края на годината, съобщи Българска национална телевизия.

По-рано през днешния ден министър председателят Бойко Борисов се срещна с представители на съветската държавна компания " Росатом ", които са на посещаване у нас. Петкова изясни, че не се изключва опцията Русия да бъде привлечена за вложител в централата, чието строителство беше замразено през 2013 година Конкретни договаряния по този въпрос не са водени.

България досега е изхарчила над 3 милиарда лв. за доставката на съоръжение за АЕЦ " Белене ". Реакторите за двата блока на централата са направени и платени от страната ни, откакто България беше наказана по арбитражно дело от Русия. Окончателно оборудването би трябвало да бъде доставено у нас до края на годината, само че също по този начин то би трябвало да бъде консервирано, с цел да се резервира.

В момента Българска академия на науките създава отчет, който да покаже до каква степен преференциално ще бъде на България да построи втората атомна централи и какви варианти има пред страната. Междинният отчет на учените към този момент е подготвен, разгласи Петкова. Тя не пожела да разяснява резултати от него, само че разгласи, че той демонстрира, че след 2032 година ще са нужни спомагателни енергийни мощности на България, само че не разяснява дали те би трябвало да са безусловно нуклеарни.

Досега интерес към построяването на АЕЦ " Белене " са показали три компании, една от които - държавната китайска енергийна корпорация CNNC.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР