България трябва да отговори на критерия инфлацията да бъде на

...
България трябва да отговори на критерия инфлацията да бъде на
Коментари Харесай

Какво ще се промени, ако България въведе еврото от 1 юли 2025 г. и възможно ли е отлагане

България би трябвало да отговори на критерия инфлацията да бъде на равнища, които са възможни по отношение на равнищата в избран брой страни в еврозоната. За да бъде изпълнен този аршин датата 1 януари, 2025 година наподобява все по-малко реалистична. Това разяснява в студиото на Дарик и предаването „ Кой приказва “ Ясен Георгиев от Институт за икономическа политика. Според него процесът на присъединение не би трябвало да бъде привързан с фиксиране върху съответна дата.

„ Когато приказваме за присъединение, обикн фокусът е върху този инфлационен аршин. Посочват се трите страни с най-хубавите инфлационни нива, а не с най-ниските. Например Хърватия - страната също не отговаряше изцяло на инфлационния аршин. И с цел да може официално да отговори, две от страните в еврозоната, които „ изкривяваха картината “ – Португалия и Малта, бяха извадени от уравнението, тъй като бяха с най-ниска и нереална инфлация “.

Според Ясен Георгиев при съществуване на политическа воля, както от България, по този начин и от сътрудниците ни в Европейския съюз, постоянно може да се намерят три страни, които са с най-хубави инфлационни нива. „ Тогава инфлацията у нас, даже да бъде по-висока от междинната за еврозоната, тя ще бъде сравнима с тези страни, които имат икономическа конструкция или други параметри, сравними с България “, изясни още Георгиев.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР