България трябва да направи точно една крачка, за да си

...
България трябва да направи точно една крачка, за да си
Коментари Харесай

С поглед към ЕвроБаскет 2022: Старият път, същата лудост и познатият селекционер

България би трябвало да направи тъкмо една крачка, с цел да си подсигурява присъединяване на европейското състезание по баскетбол следващата година. Тази вечер от 19:30 часа в Рига " лъвовете " излизат против тима на Латвия в пряк конфликт, който би определил кой от двата отбора ще продупчи билета си за ЕвроБаскет 2022. Имайки поради това, то би трябвало да знаем, че изминаха тъкмо 10 години, откогато България за последно попадна в европейския баскетболен хайлайф. Това се случи на шампионата на Стария континент през 2011 година, където нашите момчета се показаха ужасно и даже бяха пъклен покрай попадане измежду 12-те най-хубави тима във втората фаза на шампионата.

Пътят на България към ЕвроБаскет 2011

Националите ни попадат в група " C " на квалификациите за шампионата, дружно с тимовете на Белгия, Грузия, Полша и Португалия. Селекционер на " лъвовете " е актуалният подобен Росен Барчовски, а в състава му личат имената Филип Виденов, братята Калоян и Деян Иванови, натурализираният американец Ърл Роулънд, Павел Маринов, Божидар Аврамов, Николай Върбанов, Тенчо Банев, Златин Георгиев, Асен Великов, Чавдар Костов и Александър Янев.

България стартира квалификациите стремително с две следващи победи - над Португалия със 67:59 като посетител и домашен триумф над Полша със 74:70, в който Виденов бележи 26 точки. Следват две доста оспорвани и тежки за душeвността загуби от Белгия със 69:74 и Грузия със 79:83, само че неприятната серия стопира с погром в " Универсиада " над Португалия - 103:64. България обаче отстъпва на поляците в ответния мач в Катовице със 71:75, само че три дни по-късно си връща на Белгия с 92:81. Националите ни приключват присъединяване си на квалификациите с проваляне от Грузия с 83:94, като в крайното класиране остават на трета позиция с актив от 4 победи 4 загуби и губят късмет за присъединяване на ЕвроБаскет 2011.

Това обаче остава по този начин единствено няколко дни, защото ФИБА Европа взима забавно решение да усили броя на тимовете от 16 на 24. Третото място на България се оказва напълно задоволително и по този метод " лъвовете " попадат измежду 24-те страни, които ще мерят сили на шампионата на Стария континент.

ЕвроБаскет 2011 и борбата в Клайпеда


Селекцията на Росен Барчовски пътува към Клайпеда, Литва, където попада в група " D " на Европейското състезание, където са още отборите на Русия, Словения, Грузия, Украйна и Белгия. Националите ни позволяват проваляне от Словения със 57:69 още в първия си мач, само че по-късно реализират исторически триумф над Белгия с 68:65 - първият подобен на шампионата от 22 години насам. Следват две загуби - от Украйна с 56:67 и Русия със 77:89, преди да пристигна искрицата вяра след триумфа на " лъвовете " над Грузия със 79:69 в последния им мач от групата.

България приключва присъединяване си с баланс от 2 победи и 3 загуби, като в последния ден от груповата фаза чака само победа на Белгия над Украйна, с цел да се намести на третата позиция в крайното класиране и да продължи към втората фаза. За страдание, украинците са безапелационни над слабака в групата - 74:61 и България остава на четвърто място за сметка на трегия - Грузия.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР