България трябва да изпрати военна помощ за Украйна. Категорично. Ако

...
България трябва да изпрати военна помощ за Украйна. Категорично. Ако
Коментари Харесай

Цветлин Йовчев: Русия има интерес от стопиране процеса на интеграция на РСМ в ЕС

" България би трябвало да изпрати военна помощ за Украйна. Категорично. Ако ние останем пасивни, освен е безусловно недопустимо от морална позиция, само че това ще разреши на Путин да продължи в тази посока. Ако той не бъде спрян при тази си експанзия и не получи урок, че тези дейности са неприемливи в актуалния свят, той ще продължи и ще разшири тази експанзия и към други страни. Бездействието към всичко, което се случи в Грузия, а по-късно и в Крим, докара до това, което се случва в Украйна ". Коментарът направи пред БНР Цветлин Йовчев, експерт по национална сигурност, някогашен началник на ДАНС и вътрешен министър в кабинета " Орешарски " (2013 - 2014 г.).

Той беше безапелационен, че помощта за страна, която се бори за суверенитета си, не може да се назова " наливане на масло в огъня ".
Изходът от войната в Украйна зависи от развиването на бойните дейности, от успеваемостта на глобите против Русия и от световната геополитическа конюнктура. Ключов състезател остава Китай - дейностите и решенията на Пекин ще бъдат основни за това по какъв начин ще се развият сюжетите за Украйна ", разяснява Йовчев.

Той посочи, че, заставането на Китай на страната на интернационалната общественост, като наложи наказания и ограничи връзките си с Москва, или на страната на Русия - това са разнообразни обстановки, които ще водят до разнообразни сюжети:

" Очакванията ми са Пекин да резервира позицията си, която има и все още, и не можем да чакаме някаква основна поддръжка за Русия ".
Според него съветската войска се прегрупира, а не се изтегля:

" Войските са пренасочени към южната и източната част на Украйна. Вероятно това цели да се наложи надзор в Донецк, Лугански и кулоар до Крим, както и тези региони, които дават изход на Азовско и Черно море. Това ще се отрази на договарянията Москва - Киев ".

Йовчев акцентира, че Русия е трансформирала тактиката си поради това, че не е в положение да осъществя задачите, които авансово бяха сложени. Той позволи Москва да не разполага с задоволително средства, с цел да завърши спора по метод, по който желае. Цветлин Йовчев изрече мнение, че Русия има интерес от стопиране на процеса на присъединение на Северна Македония в Европейски Съюз, с цел да не загуби въздействието си в района.
" Трябва да се даде явен сигнал и на Русия, че такива дейности не са допустими и по отношение на тях ще бъде реагирано много остро ", по този начин той разяснява следствието за шпионаж в интерес на Русия на двама чиновници на приблизително управително равнище в Държавната организация „ Национална сигурност “ и един - на управително равнище над приблизително в министерство.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР