България трябва да изпрати оръжие на Украйна, гласува парламентът в

...
България трябва да изпрати оръжие на Украйна, гласува парламентът в
Коментари Харесай

„Политико”: Обратен завой – Българският парламент гласува да се изпратят оръжия на Украйна

България би трябвало да изпрати оръжие на Украйна, гласоподава Народното събрание в четвъртък, като разпореди на държавното управление да показа проект в границите на идващия месец.

Страната е измежду дребното членки на Европейски Съюз, дружно с Унгария, които отхвърлят да доставят непосредствено оръжие на Киев, написа в собствен разбор „ Политико ”.

Около 175 депутати гласоподаваха в поддръжка на проект от шест точки за даване на военна помощ на Украйна, в който в детайли се показва кои оръжия могат да бъдат доставени на Киев. Други 49 гласоподаваха срещу предлагането.

Това се случи, откакто преди този момент Народното събрание блокира сходна стъпка на фона на опозицията от страна на другарски настроената към Русия Социалистическа партия, която тогава беше съдружен сътрудник в държавното управление. През май Народното събрание гласоподава срещу военната помощ и реши, че поддръжката за Украйна не би трябвало да надвишава помощта за военни поправки.

В новоприетото предложение се желае кабинетът да стартира договаряния със съдружници от НАТО за подмяна или увеличение на отбранителните качества в подмяна на по-бързо освобождение на военното съоръжение от руската ера.

По време на дебатите депутати от разнообразни партии обявиха, че даването на военна помощ на Украйна може да бъде опция за България да модернизира оръжейния си парк.

Въпреки това президентът Румен Радев и министърът на защитата Димитър Стоянов се оповестиха срещу концепцията, като обявиха, че българската войска не може да си разреши сходни оръжейни доставки и обявиха, че сътрудници като Съединени американски щати няма да дават заместващи оръжия като " подарък ".

Остава неразбираемо каква военна помощ може да бъде изпратена на Украйна и какъв брой скоро може да се случи това.

Според оценките до момента България е доставила непряко на Украйна оръжия и муниции на стойност минимум 1 милиарда евро посредством други страни, които купуват нейното оръжие и го изпращат нататък, което е огромен напредък за българската отбранителна индустрия. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР