България трябва да издаде документ за самоличност на двегодишната Сара

...
България трябва да издаде документ за самоличност на двегодишната Сара
Коментари Харесай

Ще издаде ли България акт за раждане на Сара, която е с две майки?

България би трябвало да издаде документ за идентичност на двегодишната Сара с две майки от еднополов брак, това е мнението на Съда на Европейския съюз в Люксембург. Детето би трябвало да може да се придвижва свободно в Европейския съюз.

Случаят стигна до Европа, откакто Столичната община отхвърли да издаде акт за раждане на детето, а Административният съд в София изпрати питане до европейските магистрати.

Сара е родена през 2019-та в Испания. Там ѝ е публикуван акт за раждане, в който са вписани двете ѝ майки - британката Джейн и българката Калина. Нито едната от тях обаче няма испанско поданство и детето не може да получи такова. Не може да получи и английско, тъй като английската му майка не е родена на територията на Обединеното кралство.

За да не остане Сара без поданство, българската ѝ майка подава искане в Столична община да ѝ бъде публикуван български акт за раждане въз основа на испанския.

" Получихме искане да предоставим подобен документ към Столична община, който да удостовери, че българската майка е тази, която е родила детето. Ние надлежно отказахме ", сподели юристът Деница Любенова.

Отказът е поради персоналната информация, която се е желала, споделя юрист Любенова.



Столична община пък надлежно отхвърля да издаде акт за раждане на детето. Адвокат Любенова апелира отхвърли пред Административния съд в София, а съдът на собствен ред подава питане към Съда на Европейския съюз. Днес излезе неговото решение, че детето Сара има две майки и това не може да се подлага на подозрение от която и да било страна - членка на Европейски Съюз. И още.

" Българските управляващи би трябвало да издадат на Сара документ за идентичност, бил той паспорт или персонална карта, в който да попада връзката на Сара с двете ѝ майки, въз основа, на който документ Сара да може да пътува свободно в Европейския съюз ", добавя Любенова.

Българската майка на Сара, Калина, през днешния ден сподели, че с Джейн са извънредно щастливи поради решението на Съда на Европейския съюз.

" Нямаме самообладание да получим паспорт за щерка ни и най-сетне да забележим фамилиите си откакто чакахме повече от две години за това. За нас беше значимо да бъдем семейство освен в Испания, само че и във всяка страна на Европа в това число и България ", споделя Калина.

Въпросът е какво ще се случи оттук насетне. Дали Административният съд в София ще се съобрази с решението на Съда на Европейския съюз и дали ще издаде документи за идентичност и акт за раждане на Сара в случай, че България не признава еднополовите бракове.

" Пред нас, като адвокати, стои огромна въпросителна, по какъв начин ще бъде изпълнено това решение, без ние да би трябвало да променим вътрешното си законодателство ", споделя Любенова.

Има деца, които пред закона не съществуват и Сара е едно от тези деца, споделя в умозаключение юрист Любенова.

Вижте повече тук:
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР