България трябва да има водеща роля сред страните от Западните

...
България трябва да има водеща роля сред страните от Западните
Коментари Харесай

Илияна Йотова участва в десетата юбилейна конференция Балканите в XXI век - българският поглед

България би трябвало да има водеща роля измежду страните от Западните Балкани. Да има по-амбициозна, дълготрайна и поредна политика в тези страни и в връзките им с Европейския съюз, а не да се държи като страхлив комшия, който гледа в профил. Балканската политика на България не би трябвало да се изчерпва единствено с Република Северна Македония.

Тази позиция изрази вицепрезидентът на конференцията „ Войната в Украйна и Балканите: геополитически въздействия, районни спорове, национални ползи “, която се организира в Университета за национално и международно стопанство, оповестиха от прессекретариата на президентството. Форумът се провежда от Центъра за балкански проучвания към УНСС взаимно с Българското дипломатическо сдружение, Института по стопанска система и интернационалните връзки, Националната асоциация за интернационалните връзки и списание „ Международни връзки ”. 

В изявлението си вицепрезидентът сложи въпросите за развиването на страните от Западните Балкани и тяхното европейско бъдеще в подтекста на войната в Украйна и следствията от нея. По думите на Йотова съществува риск тези страни да се трансфорат във втори фронт, който Русия да отвори в Европа. „ Войната в Украйна е нова разграничителна линия, която разсънва остарели страхове в балканските страни. Дали Западните Балкани няма да се трансфорат още веднъж в сцена на съществени спорове, като се има поради съществуващото етническо напрежение? Дали тази част няма да бъде забравена и вниманието на Европейския съюз напълно да се насочи към възобновяване на Украйна “, сложи въпроси Йотова и посочи непостоянната европейска политика в тази част от Стария континент. „ Политиката на Европейския съюз към Западните Балкани е на приливи и отливи, разнопосочните сигнали пораждат в допълнение съмнение на тези страни. След Солунския развой през 2003 година тематиката за европейската им интеграция беше забравена, до момента в който през 2018 година не бе сложена още веднъж на масата от Българското председателство на Европейски Съюз. Декларацията от София е доста значим документ. Силен документ беше признат и в края на 2022 година на срещата на върха на Европейски Съюз в Тирана “, уточни вицепрезидентът. По думите й България може да бъде скъп асистент за тези страни със своя опит в процеса на присъединение към Европейски Съюз.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР