България трябва да бъде приета в Шенген. Това смята посланикът

...
България трябва да бъде приета в Шенген. Това смята посланикът
Коментари Харесай

Германският посланик: България трябва да бъде приета в Шенген

България би трябвало да бъде призната в Шенген. Това счита посланикът на Федерална република Германия Ирене Мария Планк.

„ Приятелите на България се надяват политическите сили да се спогодят за държавно управление, с цел да могат да се изпълнят нужните промени “, сподели тя в изявление пред bTV. 

Важна тематика за България е Шенген. Преди дни федералният президент Щайнмайер беше на посещаване в Румъния, където ѝ удостовери поддръжката на Германия за приемане в Шенген. България към момента не е в шенгенското пространство. На какво се дължи това? Аргументите против участието на България в действителност ли са доста съществени?

Според нея немската позиция по въпроса с Шенген е доста ясна - България и Румъния би трябвало да бъдат признати в Шенгенското пространство. 

" В други държави-членки на Европейски Съюз към момента има песимизъм, по този начин е. Мисля, че в тази връзка е доста значимо България да успее да извърши промените, които си е сложила за цел, изключително промяната в правосъдната система. Много бих желала това да стане. Всички ние доста бихме желали това да се случи в българския парламент. Първата добра стъпка към този момент бе направена предходната седмица, когато се реализира единодушие по законодателна корекция по отношение на задължението за отчетност на Главния прокурор ", съобщи Планк.

" Реформа на правосъдната система е изключително значима съгласно мен на първо място за България. Защото най-много българите имат интерес да живеят в една добре функционираща правова страна. Затова следим с интерес протичащото се и се надяваме това законодателство да бъде положително ", разяснява посланикът. 

За политическата обстановка в България тя сподели, че е белег на демократическа зрялост да постигаш съдружни съглашения, които не са по усета на всеки. 

" Мисля, че България, има потребност и заслужава да има държавно управление. Приятелите на България имат вяра политическите сили тук да се спогодят за такова държавно управление, с цел да могат да се изпълнят нужните промени. Преди малко стана дума за промяната на правосъдната система. Тя е значима и за влизането в Шенген, и за върховенството на правото в България. Би било доста добре, в случай че политическите сили съумеят да се спогодят за държавно управление. Но това е решение на българите. Ние, като посолство, нямаме нищо общо с  това. Ние следим и предаваме информация в Берлин за това, което виждаме, само че нашата роля  свършва дотук.  Друга роля нямаме ", отговори тя на въпрос обвързван с честото споменаване на непознатите посолства в България. 

" Надяваме се и желаем България и Северна Македония да съумеят да преодолеят тези спорове, и да сближат позиции в името на развиването си. Мисля, че имаме и голям брой позитивни образци ", разяснява Планк обтегнатите връзки на страната ни с РСМ. 

" Да стартираме с отхвърли от въглищата и Европейския зелен пакт „ Готови за 55 “. Всички държави-членки поеха обвързване да понижат излъчванията от въглероден двуокис. Този пакет е съгласуван със качествата на обособените страни. Германия да вземем за пример се ангажира да понижи излъчванията до 50% до 2030 г.  България би трябвало да  понижи единствено с 10% от своите въглеродни излъчвания. Това е контрактувано с България. Целите на България по отношение на климата са залегнали в Плана за възобновяване и резистентност. Заявени са от самата България. Скоро прочетох тук в едно издание,  че това се диктува от Европейски Съюз. Това въобще не е правилно.  Тези цели са препоръчани от България като нейни лични цели. Те са утвърдени от Европейската комисия и другите държави-членки. Както е и за всички други държави-членки. И Германия сама предложи своите цели. Другите ги разглеждаха. Възобновяемите източници и в България са многообещаваща сфера и  съм в действителност оптимистично настроена. Отказът от въглищата е постоянно проблем на структурните промени ", сподели немският дипломат по тематиката с енергийния преход. 

" България е една очарователно красива страна, която има доста повече туристически благоприятни условия, в сравнение с единствено прелестното си Черноморие. А те не са толкоз добре познати в Германия, колкото биха могли да бъдат. Имам поради зеления туризъм, културния туризъм. Страшно доста са паметниците на международната просвета в България. Има голямо биоразнообразие. Мисля, че е второ по мащаб в Европа. Според мен това са все неща, които могат да бъдат разпространявани. И в действителност виждам в тях капацитет за развиване. И за привличане на повече немски туристи в България. Много бих се радвала, тъй като тук се усещам отлично и не преставам да описвам какъв брой хубава е страната ", сподели още немският дипломат. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР