„България трябва да бъде приета в Шенген с всички граници

...
„България трябва да бъде приета в Шенген с всички граници
Коментари Харесай

Еврокомисар Аврамопулос с категорична подкрепа за доклада на Станишев за България в Шенген с всички граници

„ България би трябвало да бъде призната в Шенген с всички граници и страната ви има цялостната поддръжка на Европейската комисия в тази посока. Не би трябвало да позволяваме половинчати решения. “

Това съобщи еврокомисарят по миграция и вътрешни работи Димитрис Аврамопулос на среща с водача на ПЕС и български евродепутат Сергей Станишев. Двамата разискаха последните развития по присъединението на България в Шенген, директно след дебата в Европейския парламент с холандския министър председател Марк Руте. Аврамопулос изрази безапелационна поддръжка за концепцията на Станишев за отчет, който да изиска от държавите-членки неотложно решение за приемане на България с морски, въздушни и сухопътни граници. Това е следващата самодейност на евродепутата по тематиката Шенген, наред с дебата в Екологичен потенциал през декември и конференцията на високо ниво в Хърватия предходната седмица.

„ Високо правя оценка поддръжката на комисаря, тъй като рядко можем да забележим сходно единодушие сред Комисията и Парламента по толкоз политизиран и сензитивен въпрос. Надявам се, че с гласуването на отчета през октомври Екологичен потенциал ще има мощна позиция, която наред с поддръжката на Европейска комисия може да бъде мощен инструмент в ръцете на българското държавно управление, с цел да убеди скептичните държави-членки.”, съобщи Станишев.

Президентът на ПЕС разяснява и думите на холандския министър председател Марк Руте пред Европейския парламент, който съобщи, че България и Румъния би трябвало да се преборят с корупцията, преди да влязат в Шенген.

„ Механизмът за съдействие и инспекция, за който приказва Руте, няма нищо общо с Шенген. Съгласен съм с него, че „ договорката си е договорка “, само че той бърка покупко-продажбите – критериите за участие са ясни и те са изпълнени от дълго време. “, безапелационен е Станишев.

„ За първи път холандският министър председател излезе от рамките на дипломатичния звук и на процедура официализира двойните стандарти по отношение на нашата страна. Думите му мощно контрастират с казаното от него в София през февруари, когато усещането беше, че Холандия има доверие на страната ни и последната бариера е обезпечаване на поддръжка от съдружните му сътрудници вкъщи. Очевидно, това е надалеч от действителността. “, добави той.

„ За страдание, макар поръчката на държавното управление, че въпросът с участието ни ще бъде подложен до края на годината, през днешния ден България получи гласовит пестник в Европейския парламент от премиера на Холандия и то в спор за бъдещето на Европейски Съюз по време на Българското председателство. По всичко проличава, че не сме съумели да си върнем изгубеното доверие, което имахме при приемането ни в Европейски Съюз през 2007 година “

„ И въпреки всичко, Шенген остава народен приоритет за страната. Предстои ни доста работа – би било добре всеки да свърши своята, вместо да продължаваме да чакаме верния миг, който по този начин и не идва към този момент 7 години. “
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР