България трябва да бъде най-големият съратник и приятел на пътя

...
България трябва да бъде най-големият съратник и приятел на пътя
Коментари Харесай

Боян Стефанов, КОД: Македония трябва да се разкачи от старите служби на Белград |

България би трябвало да бъде най-големият сподвижник и другар на пътя на Македония към обединена Европа. Македонците, тези наши кръвни братя и сестри би трябвало да влязат в обединена Европа, само че страната би трябвало да бъде разкачена от тоталитарното югославско завещание, уточни заместник-председателят на КОД Боян Стефанов.

" Ветото, което страната ни наложи беше, тъй като в Македония има „ дълбока страна “, която на процедура е югославска и води към старите служби, центрирани в Белград. Македонците, тези наши кръвни братя и сестри би трябвало да влязат в обединена Европа, само че страната би трябвало да бъде разкачена от тоталитарното югославско завещание. То няма място в Европейски Съюз. Ние би трябвало да окажем рационален напън върху тяхното държавно управление водейки умела политика, тъй че да не огорчим жителите на РСМакедония ", смята Стефанов.

По думите му македонците схващат, че в съвремието можеш да изградиш нова нация:

" Например в Европа е построена австрийската нация. И всички ние назоваваме австрийците австрийци, не ги назоваваме немци. Но всеки знае, че те в етнически смисъл са немски народ, приказват немски език. Никой не оспорва това, в това число и те. Македонците не би трябвало да се тормозят от българския си генезис в етнически смисъл. Те могат да се назовават македонци в географски смисъл, само че би трябвало да знаят, че този език и този етнос имат български темперамент. Това по какъв начин се споделя българския акцент там в тяхната конституция – това е тяхно суверенно право. Въпросът е те да не се тормозят и да не стачкуват, че ние назоваваме езика им български език. "

Според КОД към този момент сме в този чакан и назрял миг на дългогодишните ни, да не кажа вековни национални идеали, когато жителите на България и жителите на районен съд Македония, могат да осъществят националния ни интерес и да бъдат дружно в рамките Европейски Съюз, акцентира Боян Стефанов.

Парламентарни избори 2021
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР