България Трябва да бъдат заклани всички домашни прасета в област

...
България Трябва да бъдат заклани всички домашни прасета в област
Коментари Харесай

Трябва да бъдат заклани всички домашни прасета в област Кюстендил

България Трябва да бъдат заклани всички домашни свине в област Кюстендил От отстреляните през последните два ловни дни 13 диви прасета в региона на „ Невестино ” две са дали позитивен резултат за африканска чума  Николай Киров 22 ноември 2019, 21:33  Трябва да бъдат заклани всички домашни свине в област Кюстендил Източник: ЕПА/БГНЕС
период от седем дни всички домашни свине в област Кюстендил би трябвало да бъдат заклани. Това заяви на конференция доктор Емил Гъгнев, шеф на отдел „ Здравеопазване на животните” към регионалната дирекция по сигурност на храните, след съвещание на епизоотичната комисия, свикана поради първите случаи в района на африканска чума, оповестява Агенция „ Фокус”.

От отстреляните през последните два ловни дни 13 диви прасета в региона на Държавно горско стопанство „ Невестино” две са дали позитивен резултат за съществуване на вируса на болестта. Едната дива свиня е отстреляна в землището на село Долна Козница, а другата - край село Страдалово, на границата с Република Северна Македония.

Какво свинско ядем

Стана ясно, че месото от отстреляните диви прасета ще бъде конфискувано от ловците, които все още го съхраняват. В същото време ще се извърши и обеззаразяване, за да не се допусне разпространяването на вируса от месото. Гласувани са и спомагателни ограничения. Ще бъдат обособени три зони, в които ще се правят характерни мероприятия, а контролът ще бъде реализиран от чиновници на държавните горски и ловни стопанства, както и от Областна дирекция по сигурност на храните. Стопаните на домашни свине, които към момента не са ги заклали, имат период от седем дни да сторят това. Същото не важи за фермите от фамилен вид – вид А, ще бъдат засилени ограниченията за биосигурност. В случай, че вирусът проникне в тези ферми, ще се пристъпи към наложително заличаване и загробване на животните.

„ Ще правим инспекция на това доколко са изпълнени напътствията на регионалния шеф, ще се пристъпи към административни ограничения, в случай че се откри, че се касае за нерегистрирани обекти и животни”, сподели доктор Гъгнев.

Според доктор Матей Попниколов, зам. регионален шеф на Кюстендил, става въпрос за землищата на селата Страдалово и Долна Козница, община Невестино. В тях са отстреляни самите животни. От страна на Регионална дирекция по горите в Кюстендил ще бъдат въведени инфектирани три зони. Първата зона е с най-строг режим и е с радиус от един километър.

Рекордни цени на свинското, каква е повода

Там се не разрешават всички действия – придвижване на физически лица, на транспортни средства, събиране на билки, лов и други. Тази наредба важи в границите на 30 дни. В по-широката зона се позволява лов, само че в първите дни без ловни кучета. В последната зона – 172 кв. км, се позволява лов, само че тя остана като инфектирана зона в границите на шест месеца.

„ Ловът няма да го има единствено в четири ловища. Едно ловище в землището на село Страдалово, ловище в село Тишаново и две ловища в село Четирици”, сподели инж. Здравчо Тодоров, шеф на Регионална дирекция по горите – Кюстендил.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram
 Абонирайте се и прочетете първи " Непубликувано " и преглед на деня за 2 мин. АБОНИРАЙ съдебна експертиза Редактор: Николай Киров Източник: чума .comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } Фонетична БДС Изключена
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара  1 Кои са най-предпочитаните квартали на София  1 Дават до 50 000 лв. микрокредит на нови компании  1 Искат за Коледа и по 40 лева за всяко българско дете  1 Каква е истината за финансовата независимост --> Пaрите ни  Кои са най-предпочитаните квартали на София Кои са най-предпочитаните квартали на София  Дават до 50 000 лв. микрокредит на нови компании Дават до 50 000 лв. микрокредит на нови компании  Искат за Коледа и по 40 лева за всяко българско дете Искат за Коледа и по 40 лева за всяко българско дете  Каква е истината за финансовата независимост Каква е истината за финансовата независимост Не пропускай  Екатерина Захариева за сръбския скандал: Нелепо и погрешно Екатерина Захариева за сръбския скандал: Нелепо и погрешно  Багер на плажа в Созопол, напрежение и подписка Багер на плажа в Созопол, напрежение и подписка  <br> Знаете ли кои са най-известните картини в света <br>
Знаете ли кои са най-известните картини в света
 <br> Кристина <strong> без грим </strong>, пее нова ария <br>
Кристина без грим , пее нова ария
Последни  Трябва да бъдат заклани всички домашни свине в област Кюстендил Трябва да бъдат заклани всички домашни свине в област...  „ Тренд ”: Ако изборите бяха през днешния ден, партията на Слави – четвърта „ Тренд ”: Ако изборите бяха през днешния ден, партията на Слави –...  Небостъргачът Ще бутнат ли небостъргача „ Златен век ”, по този начин желае кметът  Корнелия Нинова ГЕРБ: Нинова неотложно да назове неприятните предприемачи  eMAG Black Friday 2019, преглед на първите 7 часа eMAG Black Friday 2019, преглед на първите 7 часа  Ветрове, порои в България, Италия Ветрове, порои в България, Италия " на колене " поради...  Разкриха детайлности за гибелта на детето от Кардам Разкриха детайлности за гибелта на детето от Кардам  <p><strong>Smallman</strong> с неповторимо ново видео и турне</p> Smallman с неповторимо ново видео и турне  На какво се дължи безводието у нас На какво се дължи безводието у нас  <p>Раздадоха&nbsp;едни от най-престижните награди за интериор в България</p> Раздадоха едни от най-престижните награди за...  За първи път в „ Игри на волята “- трима в борба за оцеляваме За първи път в „ Игри на волята “- трима в борба за...  Ангели на Виктория Сикрет Без ангелите на "Виктория Сикрет " тази година  Валери Симеонов „ Системата ни убива ”: Готови сме да вдигнем цяла...  <p>Мистерия: къде изчезнаха пет деца от едно семейство</p> Мистерия: къде изчезнаха пет деца от едно семейство  <p>Това към този момент е теслата на Tesla</p> Това към този момент е теслата на Tesla  Капсула с послания в Народното събрание Капсула с послания в Народното събрание  <p>Радинела Чушева е новата <strong>&bdquo;Мис България&rdquo;</strong></p> Радинела Чушева е новата „ Мис България”  <p>Цветни, пъстри, цялостна идилия - картините на <strong>Димитър Вецин</strong></p> Цветни, пъстри, цялостна идилия - картините на Димитър...  Тази история потресе Русия, последва присъда Тази история потресе Русия, последва присъда  Борисов: Щяхме да се пребием с Борисов: Щяхме да се пребием с " Фалкон " -а, за Нинова:... Всичко от през днешния ден Виц на деня - Вече два месеца употребявам вашия мас " За здрави колена ", а ставите не престават да ме болят. Няма никакъв резултат. Вие сте мошеници! - Момент! Вашите… Прочети целия Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
Вход Регистрация Потребителско име* Парола* Запомни ме забравена ключова дума Потребителско име* Полето Потребителско име не би трябвало да е празно. E-mail* Полето E-mail не би трябвало да е празно. Парола* Полето Парола не би трябвало да е празно. Парола (отново)* Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно. Име Полето Име не би трябвало да е празно. Дата на раждане Полето Дата на раждане не би трябвало да е празно. Декларирам, че съм се срещнал с Общите условия за прилагане на услугите на Нетинфо. Истории, които споделяте  Българска студентка впечатли в Италия с необикновен план  Примата, лебедът, недостижимата: Мая Плисецкая  Шофьор обърна кола, с цел да си освободи място за паркиране Шофьор обърна кола, с цел да си освободи място за паркиране  „ Как по този начин си неработоспособен, пък не си в количка? “  Започват коледните пости. Ето какво би трябвало да знаем  Публикуваха цените на ТОЛ таксите Публикуваха цените на ТОЛ таксите Водещи вести  Борисов: Щяхме да се пребием с Борисов: Щяхме да се пребием с " Фалкон " -а, за Нинова: Дребнава сте  Небостъргачът Ще бутнат ли небостъргача „ Златен век ”, по този начин желае кметът  Валери Симеонов „ Системата ни убива ”: Готови сме да вдигнем цяла България  Разкриха детайлности за гибелта на детето от Кардам Разкриха детайлности за гибелта на детето от Кардам  Агресия на пътя приключи с отхапан нос Агресия на пътя приключи с отхапан нос  Боинг 777 гори в небето (снимки) Боинг 777 гори в небето (снимки)  <p>Радинела Чушева е новата <strong>&bdquo;Мис България&rdquo;</strong></p> Радинела Чушева е новата „ Мис България ”  Тази история потресе Русия, последва присъда Тази история потресе Русия, последва присъда  Корнелия Нинова ГЕРБ: Нинова неотложно да назове неприятните предприемачи  Ветрове, порои в България, Италия Ветрове, порои в България, Италия " на колене " поради времето  eMAG Black Friday 2019, преглед на първите 7 часа eMAG Black Friday 2019, преглед на първите 7 часа  <p><strong>Smallman</strong> с неповторимо ново видео и турне</p> Smallman с неповторимо ново видео и турне
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР