България Трагичната любов на цар Самуил и Биляна Самуил дълго

...
България Трагичната любов на цар Самуил и Биляна Самуил дълго
Коментари Харесай

Трагичната любов на цар Самуил и Биляна

България Трагичната обич на цар Самуил и Биляна Самуил дълго време я търси, когато най-накрая я намира. Вдига я и я понася на ръце, само че тя умира в прегръдките му  Жанета Нейкова 5 февруари 2020, 11:05  Трагичната обич на цар Самуил и Биляна
Трагичната обич на цар Самуил и Биляна
 Кой е световноизвестният проектант, спечелил плана за пл.
Кой е световноизвестният проектант, спечелил плана за пл. " Света Неделя "
 Поптодорова: Забрана за влизане в Съединени американски щати евентуално ще получи държавен чиновник
Поптодорова: Забрана за влизане в Съединени американски щати евентуално ще получи държавен чиновник
 Дариткова: Радев се пробва да провокира политическа рецесия
Дариткова: Радев се пробва да провокира политическа рецесия
 Смъртносният вирус взе близо 500 жертви, по какъв начин да се предпазим
Смъртносният вирус взе близо 500 жертви, по какъв начин да се предпазим
 Защо Радев
Защо Радев " сне доверие " от Борисов?
 Опасно време и снежни виелици в цялата страна
Опасно време и снежни виелици в цялата страна
 Пожар в предпазената околност Калимок край Тутракан
Пожар в предпазената околност Калимок край Тутракан

"Биляна платно белеше

на Охридските извори.

Отдолу идат винари,

винари белоградяни. "

Днес Билянините извори са една от най-големите атракции в Охрид. Разположени са на 2 км. от центъра на града. Водата им има лечебна мощ. Според мълвата, който стъпи върху един от камъните и се завърти три пъти назад на часовниковата стрелка, ще се подмлади с 10 години.

И до ден сегашен екскурзоводите описват за любовта на цар Самуил и девойката Биляна. Те, съгласно легендата, са се срещнали точно край изворите, написа Ася Сократова за "Българска история ".

А цар Самуил е същият оня наш цар, за който византийският историк от XI век Йоан Скилица написа, че бил враждебен, не можел да мирува, а византийският стихотворец от X век Йоан Геометър го съпоставя с комета и заплашителен ураган, който гори всичко пред себе си.

Това е същият Самуил, за който повече от хиляда години след оня 6 октомври, ние българите не можем да преглътнем буцата в гърлото поради царя, който, кален в кървави борби, не устоя гледката от върволиците ослепени български бойци и сърцето му стопира.

Девойката, Биляна, героиня на Димитър Талев от романа "Цар Самуил ", е дъщерята на богомила Дамян. Легендата споделя, че със Самуил се срещат и се влюбват един в различен. Той я води в новопостроения от него град Преспа. Там Биляна живее в къща на остров. Биляна забременява и ражда момченце Давид.

Любовта на един сръбски цар и неговата българска принцеса

При все това обаче, по това време цар Самуил има към този момент законна брачна половинка на име Агата. Тя е гъркиня, щерка на Йоан Хрисилий, византийският протевон (кмет) на град Драч. Сключването на брака й със Самуил се отнася към 970 – 973 година. От това общуване се раждат Гаврил Радомир, Мирослава, Теодора-Косара и още две дъщери с незнайни имена.

Но съгласно други извори от първия му брак с Косара Хриселийска са дъщерите му Мирослава, Теодора-Косара и Деница.

В романа си Димитър Талев споделя за тяхната обич. Самуил се увлича по Агата едвам откакто ги сгодяват. Баща й понижава ден след ден зестрата, която авансово заречен да даде на дъщеря си в пари, облекло и украси. Накрая я изпраща на жениха с обичаната й арфа и единствено с най-необходимите движимости. Агата е към 3 години по-голяма от него. Още при започване на брака си те спорели и се препирали за доста неща, значими и маловажни.

"Младият челник се горещеше повече, а щерката на драчкия протевон му противопоставяше своята студена въздържаност, в която от време на време проличаваше презрителна пренебрежителност и даже скрита неприязън. "

Агата е гневна когато научава за изневярата на брачна половинка си. Тя праща братята си да убият Биляна. По-малкият брат на Агата прострелва Биляна с лък, само че тя не умира.

Оставайки парализирана, взема решение да избяга от Самуил, с цел да не вгорчава повече живота му.

Самуил дълго време я търси, когато най-накрая я намира, подвига я и я понася на ръце, само че тя умира в прегръдките му.

За написването на трилогията за Самуил Димитър Талев употребява редица исторически източници за да отбрани българския генезис на царя. По време на писането й той се съветва със експертите по средновековна история Димитър Ангелов и Бистра Цветкова. Талев споделя:

"Исках моят разказ да има познавателно значение, да бъде щит на историческата истина и съкрушително оръжие против някои лъжеисторици в Скопие, които се пробват да фалшифицират историята… ".

Трите книги са писани в интервала 1956 – 1960 година. Оригиналното заглавие на трилогията е "Цар Самуил Български ". Безмилостната цензура обаче, постанова книгите да излязат под името „ Самуил”, тъй като в романа се приказва за обединени България и Македония.

Една от дъщерите на Самуил Теодора Косара взима образеца на татко си – да следва повика на сърцето си и се преборва за същинската си обич. Нейната любовна история звучи като приказка, почтена за филм. Съдбата я среща с един пандизчия – сръбският княз Йоан Владимир, който е хванат след борба с татко й в Преспа – цар Самуил.
Паметникът на цар Самуил  цар самуил монумент  цар самуил монумент  цар самуил монумент  цар самуил монумент
Един ден, по време на буйната седмица, тя слязла в подземието на тъмницата. Била известна с милосърдието си, тъй като постоянно навестявала пленниците и пандизчиите, с цел да се погрижи за тях и да измие нозете им, подражавайки на Христовото примирение. Този бит бил взаимстван от Византия, където всяка година, точно на Великден императорът измивал краката на седем от най-бедните просяци.

Няколко дами с извънреден принос в историята

Когато в тъмницата княгинята ненадейно се натъкнала на младия мъж, сърцето й трепнало. Поговорили. Тя изпитала жалост за похабената младост на мъжа. Направо от пандиза се втурнала към татко си и коленичила пред него с молба да я венчае за Йоан-Владимир. Умолявала го, даже заплашвала съгласно средновековните летописци. Самуил склонил, тъй като Косара била неговата фаворитка и той нищо не можел да й откаже.

Заповядал да изведат пленника от тъмницата и откакто го нахранили и облекли в княжески облекла, той дал благословията си на двамата.

След като на 6 октомври 1014 година Самуил умира, на българския трон се възкачва синът му Гаврил Радомир. През идващото лято той е подло погубен по време на лов от братовчед си Иван Владислав. Като се качва на престола Иван Владислав стартира да разчиства всички към себе си – убива дамата на Гаврил Радомир и ослепява най-големия му наследник.

Страхувайки се от шурей си, Йоан Владимир взема решение да в профил и него. Поканил го на среща.

Теодора Косара предусетила, че не канят брачна половинка й за хубаво и решила първо да отиде сама. Иван Владислав посрещнал братовчедка си с почести, само че не я пуснал да си тръгне. Пак отправил покана към брачна половинка й. Той дошъл, само че първо се отбил в църквата. Бидейки припрян, Иван Владислав наредил да обкръжат храма. На излизане сръбският княз бил завчас посечен.

Любовната спекулация на кралица Виктория, провокирала невиждан скандал

Според преданията, тогава станало знамение – мъртвецът се надигнал, взел в ръце отсечената си глава, влезнал в храма, лежащ пред олтара и там умрял. Косара го погребала с почести, трансформирала двореца в манастир, а самата тя станала монахиня.

Когато умира, дъщерята на цар Самуил е заровена до краката на обичания си.

(Във видеото нагоре вижте репортажа "Необикновеният цар Самуил " в "Темата на Нова ", 2014 г.)
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР