България традиционно се придържа към своята предимно севериозтична ориентация по

...
България традиционно се придържа към своята предимно севериозтична ориентация по
Коментари Харесай

Проф. Тодор Тагарев: България пропусна много шансове да се въоръжи със западна техника

„ България обичайно се придържа към своята най-вече севериозтична ориентировка по въпросите на въоръжението и пропусна доста благоприятни условия да се въоръжи със западно оръжие. Още през 90-те години, когато Германия се освобождаваше от техника от Студената война, Полша, Чехия и Унгария взеха танкове „ Леопард “ гратис. Ние тогава нищо не направихме и продължаваме по същия метод. “

Това съобщи някогашният министър на защитата проф. Тодор Тагарев пред bTV. Според него сега в страната ни липсва политическо предпочитание да се възползва от така наречен „ триъглни покупко-продажби “ за даване на западни оръжия против остаряла руска техника по сходство на Гърция, Чехия, Словакия и Полша.

„ Причината е липса на предпочитание това да се направи. В момента ние нямаме по-добро оръжие от това, което ни бе препоръчано. Това въоръжение с което разполагаме, съвместимо ли е с това на нашите съдружници и можем ли да бъде поддържано? “ , попита проф. Тагарев.

Той напомни, че министрите на защитата в България са изправени пред сложна задача, защото те не дефинират бюджета , а работят в дефинирана от Народното събрание рамка. 

„ Ние би трябвало да намерим най-хубавото решение за българската войска в границите на тези запаси, само че за жалост не всички потребности могат да бъдат задоволени с тях “ , добави някогашният боен министър.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР