България Това са новите устройства за машинно гласуване в България

...
България Това са новите устройства за машинно гласуване в България
Коментари Харесай

Това са новите устройства за машинно гласуване в България

България Това са новите устройства за машинно гласоподаване в България Фирмата производител е прекратила и контракта си с венецуелската страна поради манипулирането на вота  Николай Киров 16 май 2019, 16:31  Това са новите устройства за машинно гласоподаване в България Източник: БГНЕС
бщо 3300 машини, предопределени за гласоподаване на европейските избори на 26 май, към този момент са доставени на склад в София. Това оповестиха от Централната изборна комисия.

Машините са нови и са създадени тази година в Тайван по дизайн на „ Smartmatic “. Те са направени особено за евровота в България и към този момент е почнал процесът на тяхното одитиране.

„ Машините са изцяло подготвени за изборния развой “, увери Веселин Тодоров, изпълнителен шеф на фирмата-доставчик „ Сиела норма “.

Във връзка с обществено оповестената информация за операция на изборите във Венецуела, където също се е гласувало с машини на „ Smartmatic “, Веселин Тодоров изясни, че изборите там са извършени съвършено от позиция на машинното гласоподаване, а компанията не носи отговорност за последвали изборни нарушавания. Именно по тази причина тя е прекратила и контракта си с венецуелската страна.

Експедирането на машините в секциите ще стартира на 24 май. „ Имаме комплицираната задача да посетим, обслужим и поддържаме процеса в доста градове и села “, изясни Тодоров.

Според последните промени в Изборния кодекс за актуалните европейски избори с машини ще се гласоподава в 3 000 секции, а на идващите локални избори – в 6 000. Оттам нататък страната ни поема по пътя на цялостното въвеждане на машинно гласоподаване.

В петък пък следва да бъде подготвен предварителният одит на машините. Според екипа, който го прави, те са много по-надеждни и функционални от тези през 2016. „ Имат своите пропуски, като ще бъдат препоръчани процедури за тяхното поправяне “, изясни доцент доктор Златогор Минчев от Българска академия на науките, който е член на проверяващия екип.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР