България ти благодари, Дяконе! За това, че продължаваш да ни

...
България ти благодари, Дяконе! За това, че продължаваш да ни
Коментари Харесай

Коцев: България ти благодари, Дяконе!

България ти благодари, Дяконе! За това, че продължаваш да ни учиш. Това написа в пост във Фейсбук кметът на Варна Благомир Коцев по случай 151-та годишнина от гибелта на Васил Левски.

Коцев цитира началната строфа от стихотворението на Христо Ботев " Обесването на Васил Левски ", която последва с прочувствени думи за делото на Апостола:

О, майко моя, родино блага,

за какво така жално, така милно плачеш?

Гарване, и ти, птицо проклета,

на чий гроб там така грозно грачеш?

Тъгата, която изпитва Ботев, когато написва тази ария в края на 1875 година, въплъщава скръбта на целия български народ. Отишъл си е най-великият българин. И популярен човек. Пеещ на мръкване, пеещ по зори. Пеещ и в тъга, и в наслада.

Храбростта на Левски не е единствено в революционното му дело, а в стоманената му воля да се опълчва против неволята с ария на уста.

Левски не е единствено заслужен българин. Той е олицетворение на хуманността ни. На това по какъв начин идеалът осмисля битието ни. Как можем да посрещаме компликациите и това да не ни озверява. А да ни въодушевява да се борим за по-добро бъдеще.

България ти благодари, Дяконе! За това, че продължаваш да ни учиш. 151 години по-късно, написа кметът на Варна Благомир Коцев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР