България тепърва навлиза в тежката рецесия, в каквато са вече

...
България тепърва навлиза в тежката рецесия, в каквато са вече
Коментари Харесай

Икономист: Помощта за хората и бизнеса закъсня, идва тежка криза

България занапред навлиза в тежката криза, в каквато са към този момент някои от огромните стопански системи в света. Това съобщи експертът по интернационална стопанска система Агоп Каспарян в изявление за Epicenter.bg.
" Искрено се надявам да съм неприятен оракул, само че всички дейности и стопански ограничения, които се одобриха от държавното управление приказват за това. ЕЦБ предвижда спад от над 8% в еврозоната единствено за 2020 г, а в България спадът е над 10% ", показва Каспарян.
По думите му у нас икономическите ограничения на процедура липсват или са доста закъснели. " Първите банки, които подписаха съглашения с ББР бяха едвам през май месец (месец и половина след изключителното положение), от чиито заеми са се възползвали малко над 5000 индивида за общо 8 млн. лева, а какъв брой бяха планувани – 200 млн. лв.! ", отбелязва той.
Експертът подлага на критика и мярката 60/40. " До последно се даваха неразбираеми сигнали какви да са условията, критериите и метода им на разпределяне. Резултатът е 15% едвам усвоени от бюджет от 1 милиарда лева ", уточни Каспарян.
" Имаше или може би още има едни 500 млн. лева за кредитиране на компании от ББР – няма усвоени към момента нито един лев. В Европа икономическите ограничения се вкараха и влязоха в деяние още първите седмици от пандемията… ", регистрира той.
Каспарян е песимистичен и към намаляването на Данък добавена стойност за някои браншове. Не мисля, че тъкмо в този момент беше моментът за понижаване на Данък добавена стойност, още повече когато сме на прага на Еврозоната. Всички тези неразбираеми сигнали за радикална смяна в данъчната политика не биха довели до нищо положително изключително за непознати вложители, предизвестява той.
" Към кого главно беше ориентирана тази смяна? Към ресторантьорите, а здравето на хората белким не е по-важно от развлечението и вечерите по заведения за хранене? Защо тематиката за понижаване на Данък добавена стойност за медикаментите беше по този начин подценена? Колко други браншове също претърпяха изключителни загуби? Театри, фитнес залите, магазините в комерсиалните обекти, транспортните услугите, туризмът? Въпросите са ми риторични, тъй като отвориш ли вратата за едни, би трябвало да очакваш и другите и то с цялостно право ", засегнат е специалистът.
Рисковани са и измененията в данъчната система, изключително в случай че се вършат " на парче ". " Когато приказваме за радикални промени – още повече в данъчната система е значимо доста добре да осмислят, проучват и одобряват измененията извънредно деликатно. Не може радикална данъчна смяна да правиш в границите на месец, два или пет и то " на парче ". Това би трябвало да се направи след доста деликатни разбори, прогнози и диспути с присъединяване на икономисти, работодателски организации, бизнес анализиратори, самият бизнес във всички браншове и по този начин нататък, и по този начин нататък. Най-лесно е да забележим положителните практики в Европа или Азия ", изяснява Каспарян.
" От друга страна, огромната бездна, която занапред следва сред небогати и богати поради пандемията, слага на дневен ред въпроса за прогресивно данъчно облагане за облекчение данъчното задължение на по-бедните ", прибавя той.
" Нямахме явен фокус и тактика още от началото на рецесията. Пример са даже смяна на признати закони при започване на изключителното състояние и по-късно още веднъж изменени в границите на няколко дни (програма 60/40, казуса със спекулата и т.н.).
Мерките трябваше да бъдат признати и да влязат в действие още в първите 2-3 седмици на изключителното състояние, с цел да може всеки да има време да премисли, реорганизира и промени своя бизнес съгласно наложената конюнктура. То се случи тъкмо обраното – всеобщи банкрути, голям брой регистрирани хора на трудовата борса и т.н  За жал всичко това ще окаже своето отражение в идните месеци ", предизвестява Каспарян.
По думите му към средата на май месец ситуацията е следното:
- Нямаше към момента работеща мярка 60/40 – неразбираеми критерии за кандидатстване, клюки за следващи проверки на компаниите,  усвоили средства, които никой не излезе да опровергае.
- Мярка 500 млн. лева от ББР – към момента неработеща.
Може би една от дребното работещи мярки беше за поддръжка на МСП, която пък имаше проблеми първоначално с подаването на заявки.
За ограниченията с ваучерите за летуване и безвъзмездни чадъри даже не желая и да разясня, отбелязва той.
Трусовете в обществения статус на българите са към този момент налице. Всички прогнози, освен на ЕЦБ, само че и на Евростат, са за забележителен стопански спад в целия Европейски съюз. Когато е намаляла покупателната ти дарба, нямаш различен избор с изключение на да намалиш своето ползване, показва специалистът.
Той разяснява и самодейността за основаването на държавни бензиностанции и въздействието им върху цените на бензина и дизела. " Нека забележим целия план за държавните бензиностанции, с цел да може да се даде съответен отговор дали ще се отрази върху цените на горивата. Сигналите дотук приказват по-скоро за не доста огромна икономическа логичност, като да вземем за пример – изграждане на държавни бензиностанции тук-там, където няма такива. Вие мислите ли, че огромните вериги нямаше да построят свои бензиностанции там, в случай че имаше авто поток или икономическа логичност и доходност? ", пита риторично Каспарян.
Той е сериозен към икономическите политики и недомислени ходове на ръководещите.
" Икономиката на България е на последно място в Европейски Съюз, тъй че това е задоволителна оценка за ръководещите. Не единствено не оказват помощ, само че и постоянно вредят. Валери Симеонов със своите оферти постоянно е като слон в стъкларски магазин. Пример е последното му предложение за закриване на игралните зали в огромните градове и оставането им единствено в курортите. Не желая да пазя хазартния бизнес, само че дано се направи калкулация какви ще са загубите за бюджета от неплатени налози от вероятно приемане на тази смяна ", акцентира Каспарян.
" Ако би трябвало да съм почтен и справедлив, сега на политическата сцена единственият водач, стопански квалифициран и говорещ съответно за стопанска система е Корнелия Нинова. Това се видя доста ясно по време на изключителното състояние. Предложените от нея стопански промени, дейности и ограничения бяха най-близки до хората ", твърди специалистът.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР