България Теменужка Петкова: Тарифният дефицит в НЕК е свит до

...
България Теменужка Петкова: Тарифният дефицит в НЕК е свит до
Коментари Харесай

Теменужка Петкова: Тарифният дефицит в НЕК е свит до възможния минимум

България Теменужка Петкова: Тарифният недостиг в НЕК е сгънат до вероятния най-малко Оттук нататък би трябвало да се върви към цялостната либерализация на електроенергийния пазар и да бъдат изведени всички производители на свободния пазар, сподели още Петкова  Венелина Стоянова 17 май 2019, 11:00  Теменужка Петкова: Тарифният недостиг в НЕК е сгънат до вероятния най-малко Източник: БГНЕС
арифният недостиг в НЕК е сгънат и понижен до минимално количество. Това сподели пред публицисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова, съобщи кореспондент на Агенция "Фокус ". Петкова разяснява и думите на Антон Иванов от Българския енергиен и минен конгрес, който съобщи, че 5 милиарда лева е дупката в енергетиката.

"Не знам господин Иванов от кое място борави с такива данни. Знаете ние с какъв недостиг поехме енергийния бранш през ноември 2014 година, знаете какви ограничения предприехме. Беше основан и Фонд "Сигурност " на електроенергийната система, което беше една от най-успешните ограничения, свързани със стабилизиране на енергийния бранш на България ", изясни Петкова и уточни, че тя е била високо оценена и от Световната банка, и от Европейска комисия.

Манипулиран ли е пазарът на ток

"Тарифният недостиг в НЕК е сгънат и понижен до минимално количество. Оттук нататък би трябвало да се върви към цялостната либерализация на електроенергийния пазар и да бъдат изведени всички производители на свободния пазар, както и да бъдат подхванати ограничения във връзка с тарифния недостиг ", сподели още Петкова.

Енергийният министър обърна внимание и на тематиката за АЕЦ "Белене ".

"Като информация от Европейска комисия сме получили, че процедурата за АЕЦ "Белене " би трябвало да бъде преведена на всички формалния езици на държавите-членки на Европейски Съюз, а това лишава време. Очакваме до края на май или най-късно в първите дни на юни поканата ни да бъде оповестена на формалния вестник на Европейски Съюз. Тогава ще стартира да тече и срокът за подаване на заявките, който е 90 дни от датата на издание ", изясни Петкова.

България стартира процедурата за избор на вложител по плана "Белене "

Тя уточни, че преди да бъде даден формалният старт на процедурата няма по какъв начин да се работи с възможни стратегически вложители.

"В рамките на пускане на етапа на договарянията с евентуалните стратегически вложители би трябвало да бъде разположена и плановата компания, в която ние да заявим с какво тъкмо участваме, да забележим какво тъкмо ще предложат и възможните вложители ", посочи Петкова и акцентира, че това е по-добрият за България вид.

За Топлоелектрическа централа "Марица изток – 2 "

енергийният министър разяснява, че е подадена поръчка пред Европейска комисия за увеличение на капитала.

"България е подала писмо до Европейска комисия с ясната поръчка на своето желание да бъде повишен капиталът на Топлоелектрическа централа "Марица изток – 2 " с размера на отговорностите, които сдружението има към Българския Енергиен Холдинг (БЕХ). Тези отговорности произтичат само и единствено от разноските, които са направени през последните 3 години за закупуване на излъчвания ", изясни Петкова и акцентира, че става дума за стотици милиони на година.

„ Там стадият е обвързван с едно писмо, което получихме в отговор на нашето питане. С него се сложиха спомагателни въпроси, на които ние би трябвало да отговорим и сега сътрудниците готвят отговора. Срокът, който ни е даден, е 20 дни за подготовка и изпращане на този отговор ", съобщи тя и разясни, че Европейска комисия желае информация във връзка с това дали БЕХ работи по този начин, както би работил всеки един частен вложител в сходна обстановка.

От края на предходната година страната търси разнообразни разновидности за избавяне на задлъжнялата на държавна централа в Маришкия басейн. Експерти на министерството се заеха да изготвят проект за стабилизиране. След влизането в действие на европейската скица за търговия с парникови газове, за интервала 2013 – 2017 година Топлоелектрическа централа 2 е направил разноски за въглеродни излъчвания на стойност над 570 млн. лева

България ще продължи да разчита на въглищните централи през идващите години.

Каза още енергийният министър и посочи, че страната ни прецизно следва условията на Европейския съюз за цялостно декарбонизиране на енергетиката, само че най-малко в идващите 60 години ще продължи да употребява въглищния запас в Маришкия басейн. Според плановете на министерството точно толкоз години ще има запаси в района.

Теменужка Петкова сподели пред специалистите, че по време на срещи в Брюксел ясно е декларирала тази политика за прилагане на въглищата. Според министъра в последното десетилетие бизнесът е вложил над 1 милиарда лева за рационализация на въглищните централи.

Петкова уточни, че във връзка с американските централи текат диалози.

"Те са част от целия развой по цялостна либерализация на електроенергийния пазар, тъй като с цел да стане тя, всички би трябвало да бъдат сложени при идентични условия. Така че диалозите в тази посока се водят в посредничеството на Европейска комисия и вървят сега. Така че ще бъдат подхванати такива дейности, които да пазят в оптималната степен и ползите на българската страна, и ползите на вложителите ", разяснява тя.

На въпрос по кое време американските централи ще стартират сами да си купуват излъчванията, Петкова отговори: "Това е добър въпрос – когато бъде реализирано единодушие във връзка с това, по какъв начин ще се върви оттук насетне. Това е дълъг развой ".

През идната седмица започва построяването на газовата ни връзка с Гърция – различен предпочитан план за страната. Очаква се тръбата да бъде приключена през 2020 година, като по нея ще бъде доставян друг газ от съветския.

Instagram.
 Абонирайте се и прочетете първи " Непубликувано " и преглед на деня за 2 мин. АБОНИРАЙ съдебна експертиза Редактор: Венелина Стоянова Източник: Теменужка Петкова По тематиката  НЕК: Не влияем на цената на тока, АИКБ: Неадекватно НЕК: Не влияем на цената на тока, АИКБ: Неадекватно  Работодатели: Организирана незаконна група с пазара на ток Работодатели: Организирана незаконна група с пазара на ток  Петкова: Въпросът за цената на тока е избирателен трик Петкова: Въпросът за цената на тока е избирателен трик  Петкова: България ще строи отклоняване от „ Турски поток “ Петкова: България ще строи отклоняване от „ Турски поток “ .comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } Фонетична БДС Изключена
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара Не пропускай  <br> Вандали оскверниха пещерата „ Магурата” <br>
Вандали оскверниха пещерата „ Магурата”
 <br> Градушка като орех валя през днешния ден край Карлово и Нова Загора <br>
Градушка като орех валя през днешния ден край Карлово и Нова Загора
 <br> <strong> Джордж Клуни </strong> на аления килим с <strong> тъща си </strong> (СНИМКИ) <br>
Джордж Клуни на аления килим с тъща си (СНИМКИ)
 <br> Така ще наподобява интериорът на новия Golf <br>
Така ще наподобява интериорът на новия Golf
 1 Ева Лонгория свети на аления килим в Кан (СНИМКИ)  1 Кейт на галерия с ефирна рокля за съвсем $2,000 (СНИМКИ)  1 Твоята кармична загадка зависи от зодията ти (ВИДЕО)  1 Най-влиятелните персони за 2019 (СНИМКИ) --> АКЦЕНТИ  Ева Лонгория свети на аления килим в Кан (СНИМКИ) Ева Лонгория свети на аления килим в Кан (СНИМКИ)  Кейт на галерия с ефирна рокля за съвсем $2,000 (СНИМКИ) Кейт на галерия с ефирна рокля за съвсем $2,000 (СНИМКИ)  Твоята кармична загадка зависи от зодията ти (ВИДЕО) Твоята кармична загадка зависи от зодията ти (ВИДЕО)  Най-влиятелните персони за 2019 (СНИМКИ) Най-влиятелните персони за 2019 (СНИМКИ) Последни  <p><strong>Теменужка Петкова:</strong> Тарифният недостиг в НЕК е сгънат до вероятния минимум</p> Теменужка Петкова: Тарифният недостиг в НЕК е сгънат до...  <p>Човекът, от <strong>чиито ръце се роди</strong> богинята<strong> Венера&nbsp;</strong></p> Човекът, от чиито ръце се роди богинята Венера  Първите бюлетини излязоха от печатницата Първите бюлетини излязоха от печатницата  За първи път страна в Азия узакони гей браковете За първи път страна в Азия узакони гей браковете  " Образът на детето " - първа конференция за показване...  Най-красивите ханзейски градове на Германия Най-красивите ханзейски градове на Германия  <p><strong>3-годишно</strong> дете бе оповестено <strong>за най-красивото</strong> в света (СНИМКИ)</p> 3-годишно дете бе оповестено за най-красивото в света...  Ultima Thule Ultima Thule са два обекта " в нежна прегръдка "  Кой си потегли от Hell’s Kitchen две седмици преди финала Кой си потегли от Hell’s Kitchen две седмици преди финала  И през днешния ден заплаха от градушки, сериозна конюнктура в Свищов И през днешния ден заплаха от градушки, сериозна конюнктура в...  <p><strong>Замразените</strong> зеленчуци <strong>по-полезни ли са</strong> от свежите?</p> Замразените зеленчуци по-полезни ли са от свежите?  Последният смях на Путин Последният смях на Путин  Сидеров: България е ощетена от участието в Европейски Съюз Сидеров: България е ощетена от участието в Европейски Съюз  Марешки: Минималната работна заплата би трябвало да е 1200-1500 лева Порокът му е, че бил добър Марешки: Минималната работна заплата би трябвало да е...  Безпрецедентна полицейска интервенция в Костенец Безпрецедентна полицейска интервенция в Костенец  Къде съзнателно разплакват бебета, с цел да ги каляват Къде съзнателно разплакват бебета, с цел да ги каляват  <p><strong><span style= Драматична нощ: ясни са всички финалисти на...  Boeing разгласи, че е подготвена с новия програмен продукт на 737 Max Boeing разгласи, че е подготвена с новия програмен продукт на 737 Max  <p><strong>Археолози побесняха:</strong> Строят летище до монумент на ЮНЕСКО</p> Археолози побесняха: Строят летище до монумент на ЮНЕСКО  <p>Индустрията с остра реакция против още пари за ВЕИ</p> Индустрията с остра реакция против още пари за ВЕИ Всичко от през днешния ден Виц на деня Баба чете некролог и си приказва на глас. - Брей, от какво ли е починал? Зад нея един алкохолик се обажда. - Чети надолу, там… Прочети целия Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
Вход Регистрация Потребителско име* Парола* Запомни ме забравена ключова дума Потребителско име* Полето Потребителско име не би трябвало да е празно. E-mail* Полето E-mail не би трябвало да е празно. Парола* Полето Парола не би трябвало да е празно. Парола (отново)* Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно. Име Полето Име не би трябвало да е празно. Дата на раждане Полето Дата на раждане не би трябвало да е празно. Декларирам, че съм се срещнал с Общите условия за прилагане на услугите на Нетинфо. Истории, които споделяте  Хосе Карерас събра хиляди българи на последния си концерт на Балканите (ВИДЕО)  Десислава Радева гневна на немски транспортьор, ГЕРБ реагираха  Тази билка няма равна: вижте свойствата ѝ  Млади българи вземат решение казуса с паркирането в София  Къде в София всяка събота се случва знамение Къде в София всяка събота се случва знамение  Победа за България - Екологичен потенциал забрани двойния стандарт при храните Победа за България - Екологичен потенциал забрани двойния стандарт при храните Водещи вести  Безпрецедентна полицейска интервенция в Костенец Безпрецедентна полицейска интервенция в Костенец  Първите бюлетини излязоха от печатницата Първите бюлетини излязоха от печатницата  Марешки: Минималната работна заплата би трябвало да е 1200-1500 лева Порокът му е, че бил добър Марешки: Минималната работна заплата би трябвало да е 1200-1500 лева Порокът му е, че бил добър  И през днешния ден заплаха от градушки, сериозна конюнктура в Свищов И през днешния ден заплаха от градушки, сериозна конюнктура в Свищов  Сидеров: България е ощетена от участието в Европейски Съюз Сидеров: България е ощетена от участието в Европейски Съюз  Последният смях на Путин Последният смях на Путин  За първи път страна в Азия узакони гей браковете За първи път страна в Азия узакони гей браковете  <p><strong>Археолози побесняха:</strong> Строят летище до монумент на ЮНЕСКО</p> Археолози побесняха: Строят летище до монумент на ЮНЕСКО  <p><strong><span style= Драматична нощ: ясни са всички финалисти на „ Евровизия ”
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР