България Свине в софийски села също трябва да бъдат умъртвени

...
България Свине в софийски села също трябва да бъдат умъртвени
Коментари Харесай

Свине в софийски села също трябва да бъдат умъртвени

България Свине в софийски села също би трябвало да бъдат умъртвени Нова плантация в Силистра е наранена от африканска чума  Виолета Русенова 2 август 2019, 10:30 .a{fill:#fff;}.b{fill:#676767;}  НЕК има нов шеф
НЕК има нов шеф
 Караянчева: Ураганът в Кърджали смачка колата на татко ми
Караянчева: Ураганът в Кърджали смачка колата на татко ми
 Кой би трябвало да се тормози от Слави Трифонов в политиката
Кой би трябвало да се тормози от Слави Трифонов в политиката
 Кристиян може да стане очевидец за хакването на Национална агенция за приходите
Кристиян може да стане очевидец за хакването на Национална агенция за приходите
 Без казус за хакерите, за какво прокуратурата разкри доказателства
Без казус за хакерите, за какво прокуратурата разкри доказателства
 Свине в софийски села също би трябвало да бъдат умъртвени
Свине в софийски села също би трябвало да бъдат умъртвени
 Българката, чието дете е отнето в Италия: Мамо, по кое време ще си дойда!
Българката, чието дете е отнето в Италия: Мамо, по кое време ще си дойда!
 Слънце през днешния ден, идва смяна и кодове за дъжд
Слънце през днешния ден, идва смяна и кодове за дъжд

виневъдите ще бъдат обезщетени. Това съобщи министър председателят Бойко Борисов по време на срещата с кметовете от област Пазарджик. 75% от компенсацията ще пристигна от Брюксел, а останалото от страната.

“На никой не му е прелестно. Това е все едно да протестираме против рак. Две години успявахме да я овладеем, само че в този момент не. Всички тези хора, 30 години всички институти не могат да намерят ваксина”, сподели Борисов.

Премиерът се съгласи умъртвяването на животните да се отсрочи до 31 декември.
 Премиерът Бойко Борисов и министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева са в Пазарджик. Те организират среща в Община Пазарджик по отношение на подхванатите ограничения за ограничение разпространяването на африканската чума по свинете.
Бойко Борисов дойде при недоволните в Пазарджик, с цел да се направи опит да се потуши напрежението. Министър-председателят се срещна с кметовете на обитаеми места от региона, както и със стопани на домашни свине, които отхвърлят да умъртвят животните си. Целта на срещата е министър председателят да изясни за мащаба на болестта по животните, както и по какъв начин страната може да подкрепи стопаните, които не са записали домашните си животни.


 Премиерът Бойко Борисов и министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева са в Пазарджик. Те организират среща в Община Пазарджик по отношение на подхванатите ограничения за ограничение разпространяването на африканската чума по свинете.


Фермерите в Пазарджишко излизат на митинг против избиването на домашните свине поради африканската чумата.

Хората не имат вяра, че управляващите ще ги компенсират. Недоволни хора от условията има и в Ямболска и Сливенска област. Жителите на двете области блокираха пътя сред двата регионални града.

Недоволните фермери желаят да бъде продължен срокът за умъртвяване на домашните животни до края на годината. Второто им искане е да получат отплата от страната.

Над 200 стопани на домашни свине и кметове от община Пазарджик се включиха в митинга. Въпреки че страната удължи със седмица периода за умъртвяване на животните, фермерите оповестиха, че няма да ги унищожават, до момента в който не получат финансова отплата от страната.

„ 1000 лв. най-малко и да оценят прасето и да бъде рационална компенсацията”, изиска кметът на село Хаджиево Антон Андонов.

Жители от три пловдивски села също показаха недоволството си тази заран. Те се събраха пред кметството на село Радиново. Крайният период за умъртвяването на домашните свине изтича през днешния ден, само че желаеха пролонгация до края на годината.



Междувременно Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) е установила ново огнище на Африканска чума по свинете (АЧС) в индустриална плантация с 8 253 прасета в село Ветрен, област Силистра.

Положителните проби бяха лабораторно доказани през днешния ден, 2 август 2019 година, от Националната референтна лаборатория в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София, оповестиха от БАБХ.

Свинекомплексът попада в надзорната зона на установеното на 30 юли 2019 огнище в село Попина.

АЧС беше доказано и при открит изхвърлен мъртвец на домашна свиня в село Трудовец, София-област.

По-рано денем

Индустриални свиневъди приканиха за оповестяване на бедствено състояние на територията на цялата страна поради разпространяването на африканска чума по свинете.

На незабавна конференция представителите на сектора желаеха още по-строги ограничения за прекъсването на болестта, която е на път да нанесе големи стопански загуби на страната ни.

„ 30% от индустриалното свиневъдство го няма. Това значи, че 450 хиляди бройки животни, на годишна база, няма да излязат на пазара “, съобщи свиневъдът доктор Румен Караманов. Той акцентира, че браншът е значим за страната ни, тъй като дава на пазара продукция с 2025% по-ниска цена от тази в Европа.

Позицията им е подкрепена от Асоциация на индустриалното свиневъдство в България, Асоциация на свиневъдите в България, както и от представители на отрасъл месодобив и месопреработване. Всички те се сплотяват към тезата, че един от главните проблеми е развъждането на животни в така наречен „ заден двор “. „ Този бранш не е проблем за нас и ние не сме срещу него. Той обаче е задължен да съблюдава всички ограничения за биосигурност “, прикани доктор Караманов.

Законът разрешава в „ заден двор “ да се отглеждат до 5 животни и то единствено за угояване и персонални потребности. Забранено е развъждането на животни за разплод и свине-майки.

„ Индустриалното свиневъдство е законен бранш – не можем да продадем нито едно прасе без съответните документи “, афишират от сектора и акцентират, че при развъждането „ заден двор “ липсва какъвто и да е надзор, както и информация за произхода на животните, което ги трансформира в част от сивия бранш.

Представителите на сектора упорстват още тематиката да не бъде политизирана, а партиите да не се пробват да натрупат политически дивиденти от разпространяването на Африканската чума.

Чуха се обаче и някои отрицателни отзиви, съгласно които властта е проспала цяла една година, в която се е знаело за заболяването, само че не са подхванати нужните дейности.

Дадоха период за умъртвяване на домашните свине в софийските села, които попадат в 20-километровата санитарна зона.

Предупреждения са залепени на входовете на кметствата в Мировяне и Мрамор.

Срокът е до през днешния ден, в случай че не се направи, по-късно всички свине ще бъдат умъртвени със заповед на министерството.

Протест поради насилственото изтребване на домашни свине. 31 пазарджишки кметове се бунтуват против мярката до през днешния ден, 2 август, всички стопани на домашни свине да ги умъртвят непринудено.

След незабавна среща със земеделския министър срокът беше продължен с една седмица.

Представители на сектора привикват конференция по отношение на ограниченията против африканската чума по свинете.

„ Ще продължим митинга и няма да спомагаме на органите. Няма да заколим прасетата, до момента в който не получим ясно информация по какъв начин хората ще бъдат обезщетени”, съобщи кметът на село Хаджиево Андон Андонов. Според него компенсацията би трябвало да бъде най-малко 1000 лева на прасе.

„ В четвъртък кметовете изявиха подготвеност за съдействие и в този момент внезапно разбирам, че са се отметнали от обещанието си. Те не знаят законовите разпореждания в страната. Животните би трябвало да се записват. Искаме хората да ни оказват помощ доброволно”, съобщи зам.-министърът Янко Иванов пред „ Здравей, България” по NOVA.

До 2 август стопаните на прасета в обекти вид „ заден двор “ на територията на общините Ямбол, Хасково, Стара Загора, Шумен, и Сливен следва да извършат непринудено кръвопролитие на животните. Заповедта за кръвопролитие на животни от персоналните стопанства важи за общо 18 области в страната, като в останалите 11 области срокът изтече. За област Пазарджик срокът за умъртвяване на свинете беше продължен до 11 август след незабавна среща на стопани със земеделския министър Десислава Танева в четвъртък.

Съгласно инструкции, изпратени от регионалните шефове на петте области за използване на превантивни ограничения за попречване разпространяването на заболяването Африканска чума по свинете, общините осведомиха стопаните на прасета в обекти вид „ заден двор “, че в период до 2 август (петък) следва да извършат непринудено кръвопролитие на животните.

Териториите на шестте области попадат в 20-километровите зони към индустриални ферми, в които би трябвало да се прекрати развъждането на прасета.

Мярката беше въведена с писмо на министър Десислава Танева във връзка извършеното на 29 юли съвещание на Централния епизоотичен съвет и взетите на него решения.

След приключването на избрания за петте области период – 2 август, както и за Пазадржишка област – 9 август, ще се пристъпва към наложително умъртвяване на животните от органите на Областната дирекция по сигурност на храните, според наредбите на член 139а от Закона за ветеринаромедицинската активност.

До хиляда лв. ще бъдат санкциите, в случай че бъдат открити нови животни за развъждане в шестмесечния карантинен период. На същата глоба подлежат и хванати свине, които незаконно се транспортират сред селищата.

От Агенцията по сигурност на храните припомнят на стопаните, че месото не би трябвало да бъде замразявано, тъй като вирусът на чумата е извънредно устойчив. Добитото месо от закланите животни би трябвало да премине термична обработка най-малко 30 минути на най-малко 70 градуса, и тогава да бъде съхранявано. Причината е, че вирусът на африканската чума е извънредно резистентен при изсушаване, пушене, осоляване, изстудяване и заледяване на месото.

Положението с африканската чума сега е доста тежко. Държавата не се е провалила, в избрани области е можело да бъдат положени повече старания, съобщи преди ден и земеделският министър Десислава Танева.

Instagram
 Абонирайте се и прочетете първи " Непубликувано " и преглед на деня за 2 мин. АБОНИРАЙ съдебна експертиза Редактор: Виолета Русенова Източник:
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР