България стои зад гражданите си и ще защитава живота им,

...
България стои зад гражданите си и ще защитава живота им,
Коментари Харесай

Радев: България стои зад гражданите си и ще продължи да ги защитава

България стои зад жителите си и ще пази живота им, достолепието им и правата им с всички свои институции. Това е дълг на всяка цивилизована страна, дълг е и на Република Северна Македония /РСМ/, която твърди, че участието й в Европейския съюз /ЕС/ е действителна цел , сподели президентът Румен Радев , откакто на публична гала в Гербовата зала връчи български документи за идентичност на Любчо Георгиевски и Благой Шаторов . Вицепрезидентът Илияна Йотова подписа указите за придобиване на българско поданство на съображение на техния генезис.

Любчо Георгиевски е ръководител , а Благой Шаторов – секретар на българския културен център „ Иван Михайлов “ в Битоля , който беше закрит от управляващите в РСМ в края на март, след единомислещо гласувано в македонския парламент промени в Закона за сдруженията и фондациите, въз основата на който от 17 000 неправителствени организации у нас бяха закрити само два български клуба.

„ За мен е привилегия да удостоя с български документи за идентичност двама наши сънародници, чиято родолюбива активност и храброст подсетиха на цяла България, че „ стоманеният светилник “ на българското родолюбие в никакъв случай не е угасвал в прилежаща РСМ. Че хилядолетната българска просвета и историческото ни завещание в Македония са незаличими и ще не престават да будят мозъците и сърцата на българите “ , посочи президентът в приветствието си по време на церемонията.

Президентът Радев изрази убеденост, че като жители на България и на Европейски Съюз Любчо Георгиевски и Благой Шаторов ще не престават да отстояват идеята за отбрана на човешките права и правилата на демокрацията, върху които се гради модерна Обединена Европа.

„ Не единствено България, целият ни район ще завоюва, в случай че процесите на демократизация в нашата съседка станат необратими и в случай че никой не преследва, малтретира, съди и стреля по някого, единствено тъй като е българин “, уточни президентът Радев.

За следващ път президентът напомни, че вписването на българите в Конституцията на РСМ наедно с другите нации и гарантирането на тяхното пълноправие е належащо условие на Европейски Съюз и наложително изискване за начало на договарянията за участие. Президентът изрече признателност към европейските институции и водачи, че са разбрали и приели праволинейно отстояваната от него позиция през миналите 2 години за това, че човешките права са в основата на критериите за участие и тяхното съблюдаване няма опция .

„ Нека дружно работим в името на жителите на България и РСМ, на хората от двете страни на границата с убеждението, че споделяме освен обща многовековна история, само че и общо бъдеще в Обединена Европа “, прикани президентът в приветствието си към Георгиевски и Шаторов.

По време на церемонията признателност за придобиването на българско поданство изрази Любчо Георгиевски. Той посочи:  „ Благодарим на президентската институция, която първа чу нашето искане за помощ, отзова се и срещна европейските страни с нашия проблем и това стана европейска политика. “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР