България стана част от единното свързване на пазарите в рамките

...
България стана част от единното свързване на пазарите в рамките
Коментари Харесай

Българският електроенергиен пазар се обедини с Единния европейски пазар „в рамките на деня“

България стана част от единното свързване на пазарите в границите на деня във втората вълна на присъединение към обединяването.

Изпълнителните шефове на ЕСО и БНЕБ Ангелин Цачев и Константин Константинов подписаха съглашение, уреждащо уговорките на двете сдружения, произлизащи от присъединението на българския електроенергиен пазар към единното европейско свързване на пазара " в границите на деня ". На церемонията по подписването участва ръководителят на КЕВР доцент доктор Иван Иванов.

Пазарът за търговия с електрическа сила „ в границите на деня “, опериран от БНЕБ, се причислява към пазарното обединяване, посредством българо-румънската граница. Със съглашението ЕСО и БНЕБ се съгласяват да си сътрудничат за провеждането на имплицитни търгове за трансгранично разпределение на преносна дарба и сила. ЕСО се ангажира да съгласува междусистемните обмени за всеки интервал на доставка със прилежащите оператори на преносни системи, част от пазарното обединяване в границите на деня. 20 ноември 2019 е денят на първите доставки на електрическата енергия в границите на пазарното обединяване. Осигурен е и междусистемен потенциал за транспорт, което разрешава търговия с всички останали пазарни зони, част от Единния европейски пазар „ в границите на деня “. Присъединяването на втората вълна от седем страни към единното свързване на пазарите в границите на деня, посредством стартирането на двата плана за локално осъществяване (LIP 15 и LIP 16), уголемява обсега на непрекъсната търговия на електрическа енергия с пазарните зони на България, Хърватия, Чехия, Унгария, Полша, Румъния и Словения. Те станаха част от страните, които към този момент вземат участие в единното свързване на пазарите в границите на деня – SIDC (доскоро известно като XBID).

Страните от първата вълна на присъединение към SIDC са Белгия, Дания, Германия, Естония, Финландия, Франция, Латвия, Литва, Норвегия, Нидерландия, Австрия, Португалия, Швеция и Испания.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР