България спира ликвидацията на ХЕМС - дружеството за спешна медицинска

...
България спира ликвидацията на ХЕМС - дружеството за спешна медицинска
Коментари Харесай

Транспортният министър: България спира ликвидацията на дружеството за спешна медицинска помощ по въздух

" България стопира ликвидацията на ХЕМС - сдружението за незабавна здравна помощ по въздух. Проектът се финансира напълно по Плана за възобновяване и резистентност, където ясно и изрично са заложени параметри, свързани с европейски регулации, които би трябвало прецизно да бъдат спазени. Втората причина е, че не трябва, заобикаляйки българските закони и правила, още веднъж да търсим метод по какъв начин да вменим тази активност като второстепенна ", съобщи Георги Гвоздейков, министър на превоза и известията, съобщи.

По думите му е значимо отговорността и функционалностите да бъдат делегирани съответно на някой и той да носи цялата отговорност за задачите за незабавна здравна помощ.Той разясни, че с възобновяването на работата на " България Хели мед сървиз " се делегират напълно правата по действие на незабавната здравна помощ по въздух, което улеснява модела на финансиране и издържане на системата в България. " Процесът е в много напреднала фаза, избрани са оперативните бази, които не са площадки в лечебните заведения, а места където са основани и ще оперират хеликоптерите. Въведени са строги организационни ограничения на дейностите по подготовка на документи за оповестяване на публичната поръчка откъм Министерството на здравеопазването, която е за построяването на 6-те оперативни бази ", добави министър Гвоздейков.

Поясни, че е образувана работна група за осъществяване на диалози с всички лечебни заведения в страната.Днес министрите обсъждаха незабавната помощ по въздух. Преди дни министър председателят Николай Денков увери, че България ще получи първия хеликоптер при започване на 2024 г.Министерският съвет към този момент дефинира шест оперативни бази за незабавна помощ по въздух. Съответно в летищата в София, Пловдив, Търговище, Сливен, Долна Митрополия и Габровница.До момента страната ни е обучила към 90 лекари и медицински експерти.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР