България спешно трябва да приложи Европейския план за борба с

...
България спешно трябва да приложи Европейския план за борба с
Коментари Харесай

Онколози настояват Европейският план за борба с рака да бъде спешно приложен

България незабавно би трябвало да приложи Европейския проект за битка с рака, а не да създава собствен личен народен проект. Това обявиха водещи експерти на 12-тата онкологична конференция “Море”, която се организира във Варна.

Страната ни има действителен късмет да вкара положителните европейки практики, защото за тях ще бъде обезпечено финансиране по европейски стратегии.

В България няма навременна и съвременна диагностика на онкологичните болести, безапелационни са лекарите. В съпоставяне с останалите европейски страни у нас ракът се открива късно, когато лекуването е мъчно и даже невероятно.

" Никога не е имало никакъв скрининг в България, нито на рака на млечната жлеза, нито на маточната шийка. Това са, бих споделил, едни античовешки инициативи. Това не е скрининг, това е шарлатания”, сподели проф. доктор Асен Дудов – ръководител на Българското онкологично научно сдружение.

Лекарите упорстват в страната да бъде въведен Европейският проект за битка с онкологичните болести. Той има за цел да обезпечи на всички достъп до модерните технологии за ранна диагностиката на рака, както и да уеднакви стандартите в лекуването му.

" Без да вършим побългаряване, без да вършим изкривяване през нашата балканска позиция, лобистка гледна точка”, добавя проф. доктор Асен Дудов.

Още през 2014 година Европейският съюз предложи на всички страни-членки да вкарат наложителна профилактика за рак на гърдата, на шийката на матката и за рак на дебелото черво.

" Видях рапорта, в който България споделя, че въвеждането на популационен скрининг и стратегии за ранно разкриване на рака няма да бъдат приоритет ", разяснява проф. Галина Кирова – член на Експертния съвет за Националния раков проект.

Към момента у нас към момента няма действителна статистика какъв брой души се разболяват годишно от онкологични болести.

" Единствената информация, която има сега, тя е от Национална здравна каса, всички знаем, че това е изкривена информация ", съобщи проф. Кирова.

Според медиците, в случай че Европейският проект за битка с рака бъде прибавен у нас, има късмет доста от проблемите в лекуването и диагностиката на онкологичните болести да бъдат преодолени.

Репортер: Петя Иванова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР