България спешно се нуждае от решения, гражданите и бизнесът страдат

...
България спешно се нуждае от решения, гражданите и бизнесът страдат
Коментари Харесай

Чуждите медии за изборите: България спешно се нуждае от решения, гражданите и бизнесът страдат


„ България незабавно се нуждае от решения, жителите и бизнесът страдат от застоя “, „ Българите са изморени от избори “, „ Партиите би трябвало да си върнат властта “: непознатите медии насочат взор към изборите в България.
ZDF: България незабавно се нуждае от решения
„ Това са петите избори в границите на две години. България незабавно се нуждае от решения, жителите и бизнесът страдат от застоя “ – това написа немската обществено-правна телевизия ZDF в анонса си към обява за парламентарните избори в България на 2 април 2023.

Авторът Волф-Кристиан Улрих е разговарял с бизнесмена Никола Газдов, който е част от германо-български екип, построил най-големия слънчев парк в България с рекордна скорост: 140-мегаватова централа, построена единствено за пет месеца. Понастоящем единствено 20 % от силата в България е от възобновими източници, а би могло да бъде доста повече, споделя Никола Газдов, който е възнамерявал централата. „ Но липсва правна рамка “. Защото от две години България е в изключително политическо състояние. „ Наистина е дразнещо за нашата промишленост и за жителите, че политическата посока се сменя на всеки шест месеца, без да има ясна линия “, споделя Никола Газдов пред ZDF. Но вместо да се посвети на бъдещето на България, предизборната акция избира да се взира в едно беззащитно малцинство – транссексуалните хора, акцентира създателят.

В обявата се показва, че „ най-много социалистите и крайната десница се афишират против малцинствата. Това са същите партии, които на фона на войната на Путин против Украйна заемат проруска позиция и са срещу военната помощ за Украйна. “
„ Дер Щандард “: Съпротивата против налагането на върховенството на закона и отношението към Кремъл разделят политиката в България
Австрийският „ Дер Щандард “ също обръща внимание на изборите в България.

„ От 2021 насам българите гласоподават за пети път. През този интервал по този начин и не бе основано устойчиво държавно управление. Както съпротивата против налагането на върховенството на закона, по този начин и отношението към Кремъл разделят политиката в България “, написа авторката Аделхайд Вьолфл.

Тя е разговаряла с Весела Чернева от European Council on Foreign Relations в София, която споделя, че обединението „ Продължаваме промяната “ (ПП) и „ Демократична България “ (ДБ) е съвсем наедно с обединението ГЕРБ-СДС. „ Тази дребна разлика затруднява следизборните договаряния “, споделя Чернева пред австрийския вестник.

Тя вижда две благоприятни условия: „ Политическа партия и Директива за птиците могат да образуват коалиция с поддръжката на ГЕРБ. Другият вид би бил държавно управление, водено от ГЕРБ, в което влизат още крайнодясната прокремълска партия и социалистите, които не заемат ясно изразена прозападна позиция “. Според Чернева е явно, че в предизборната акция „ Възраждане “ и ГЕРБ не потеглиха едни против други, „ което може да се пояснява като самобитен пакт за ненападение при по-късните съдружни договаряния “. Освен това през есента в България ще се проведат локални избори, които са значими за ГЕРБ, тъй като обезпечават доста кметски постове. Следователно съдружните договаряния след парламентарните избори евентуално ще се преглеждат в подтекста на изборите през есента, споделя още Чернева и акцентира: „ Това е зрелище в две дейности. Първото ще се състои на 2 април, а второто през октомври “.

По-нататък Чернева прецизира пред изданието, че защото дълго време няма устойчиво държавно управление, президентът Румен Радев, който има единствено представителни функционалности, на процедура ръководи, назначавайки служебни държавни управления по този начин, както откри за добре.

„ През тези две години и половина президентът е на власт съвсем непрекъснато, като се изключи държавното управление „ Продължаваме промяната “. Но това е в прорез с духа на конституцията “, споделя Чернева. Партиите би трябвало да спрат това и да си върнат властта.
„ Тагесшпигел “: Ще загуби ли Европейски Съюз още един член поради Русия?
Германският „ Тагесшпигел “ разгласява публикация под заглавие „ Ще загуби ли Европейски Съюз още един член поради Русия? “ и написа в анонса: „ Политиката в България е надълбоко разединена. Тези избори могат да решат накъде ще се насочи страната в дълготраен проект: към Запада или, сходно на Унгария, към сферата на въздействие на Москва “.

А кореспондентката на швейцарското радио SRF Сара Новотни написа в репортаж от България: „ Много българи не имат вяра, че нещо значително ще се промени в страната им “. Тя е разговаряла с доста хора от разнообразни краища на България. Много от тях са изморени от избори и са изгубили вяра. „ Надявам се, че това (бел.ред. вотът) ще донесе нещо, само че съм черноглед. Тази безизходност е неприятна за децата ни “, споделя един от събеседниците на Сара Новотни. Много от хората, с които тя е разговаряла, споделят мнението му.
Агенция Франс Прес: Въпреки че България е член на Европейски Съюз и НАТО, доста хора към момента усещат тесни исторически и културни връзки с Русия
Агенция Франс прес (АФП) също обръща взор към България. В обявата си Агенция Франс Прес напомня, че „ през 2020 антикорупционните митинги, траяли месеци наред, раздрусаха държавното управление на тогавашния министър-председател Борисов, който управляваше България съвсем десетилетие – до 2021 година. Оттогава насам всички избори водят до фрагментирани парламенти, в които нито една партия не съумява да сформира функциониращо държавно управление. “ От началото на съветската инвазия в Украйна „ така и така нежният политически климат в България стана още по-експлозивен “, написа още Агенция Франс Прес и коментира: „ Въпреки че България е член на Европейски Съюз и НАТО, доста хора към момента усещат тесни исторически и културни връзки с Русия. Русия се уважава и като страната, която през 1878 поставя завършек на владичеството на Османската империя над България “.

*Текстът е оповестен в „ Дойче Веле “. Заглавието е на ДЕБАТИ.БГ.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР