България спешно осигури ресурсите за изплащане на обезщетенията на стопаните,

...
България спешно осигури ресурсите за изплащане на обезщетенията на стопаните,
Коментари Харесай

23 млн. евро изплатени за обезщетения заради чумата по свинете

България незабавно обезпечи ресурсите за погашение на компенсациите на стопаните, наранени от болестта Африканска чума по свинете. Без последните огнища ориентировъчната сметка на разплащане е към 23 млн. евро. Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева на срещата на министрите на земеделието на страните от Вишеградската група и България, Хърватия, Румъния, Словения и Финландия в Прага.

Тя настоя във връзка със болестта актуалните търговски ограничавания да се актуализират , с цел да се отговори на растящото напрежение измежду потребителите.

Според земеделския министър би трябвало да бъдат направени общи наложителни правила по отношение на депопулацията на дивите свине. Танева изрази увереност, че сполучливото създаване на ваксина ще спомогне за решаването на казуса.
 Проверяват подадените заявки за компенсации при чума по свинете
Проверяват подадените заявки за компенсации при чума по свинете

По думите на министър Танева има отказани заявки

Тя уточни, че другите практики в законовата рамка на обособените страни в допълнение затруднява връзката с ловната общественост.

В момента готвим промени в законодателството на България, като сме употребили експертния капацитет на Европейска комисия и ще въведем по-високи равнища на биосигурност като наложителни условия в законодателството, сподели още Танева.

В умозаключение министърът заключи, че опитът в европейските страни демонстрира, че огнища на африканска чума пораждат в същите региони, където към този момент са били открити в миналата година. Това съгласно нея доказвало и какъв брой задълбочено би трябвало да се намерения за смяна на всички в този момент настоящи регулации.
 Намаляват рестриктивните мерки, наложени поради чумата по свинете
Намаляват рестриктивните мерки, наложени поради чумата по свинете

Пикът на болестта е минал, само че не и рецесията, предизвестява Танева

Припомняме,на 1 септември стартира изплащането на еднократна помощ от 300 лв. на стопанство в 21 области в страната.

На 28 август, министърът на земеделието Десислава Танева съобщи, че огнищата на африканска чума понижават.

Тогава стана ясно, че Министерски съвет отпуска 28 милиона лв. за ограниченията в битка с чумата по свинете.

На 6 август стана ясно, че Европейски Съюз ни дава 13,9 млн. лева за битка със болестта . Новината пристигна от срещата на министър Десислава Танева с еврокомисаря по опазването на здравето и сигурността на храните Витянис Андрюкайтис .

След това зам.-министърът на земеделието Янко Иванов съобщи, че може да се наложи да желаяме още пари от Европейски Съюз за справяне с чумата.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР