България смята, че трябва да се потърсят законови средства да

...
България смята, че трябва да се потърсят законови средства да
Коментари Харесай

България подкрепя използването на замразени пари от руски банки за възстановяване на Украйна

България счита, че би трябвало да се потърсят законови средства да се употребяват замразените пари от съветски банки за възобновяване на Украйна, стана известно от изявление на премиера Николай Денков пред публицисти в Брюксел преди срещата на върха на водачите на Европейския съюз.

Денков беше запитан дали България е склонна да поддържа предложение да се употребяват замразените пари от съветски банки за възобновяване на Украйна, на което отговори, че въпросът е бил обсъждан и през вчерашния ден при с ръководителите на Европейската комисия и Европейския съвет и " считаме, че би трябвало да се потърсят законови средства това да стане ".

Той загатна предложение на финансовия министър Асен Василев по какъв начин могат да се употребяват структури на Организация на обединените нации, само че без да навлезе в детайлности.

" Да, считаме, че би трябвало да се потърсят благоприятни условия, тъй като виждате войната се проточва, жертвите се усилват, емиграцията от Украйна се мери в милиони и всичко това изисква средства ", добави министър председателят.

Членството в " Обнови Европа "

На въпрос има ли вести, свързани с участие на " Продължаваме промяната " в европейското демократично семейство, той отговори, че на среща е обсъждана подготовката на либералите за европейските избори.

Ясно е какви са правилата, които ни сплотяват - върховенството на правото, човешките права, демокрацията, правила, които споделяме изцяло и ние ще станем пълновръстен член, когато пристигна моментът, уточни министър председателят.

За българския еврокомисар

Попитан дали е отчаян от за български еврокомисар (Илиана Иванова) или то е оправдало упованията му, Денков отговори, че процесът е бил плануван през цялото време и в писмото покана от Фон дер Лайен са били поискани двама претенденти, които са били изпратени.

Казахме, че от тук нататък процесът ще протече съгласно разпоредбите на комисията. Малко бях сюрпризиран, че толкоз бързо се развиха събитията, само че очевидно това е процедурата която е призната, има още стадии, добави той.
На въпрос дали все още на срещата си с Урсула фон дер Лайен в сряда той е знаел, че тя е направила избора си, министър председателят отговори, че в предварителните 5 мин. диалог уединено тя е споделила, че е взела решението и е споделила причини, които той не желае да предава, само че са се разбрали, че формалното известие би трябвало да пристигна от Европейска комисия.

За разбирателството

В отговор на въпрос дали с Движение за права и свободи ще откри общ език в границите на политическото семейство (ДПС е част от групата на либералите в Европейския парламент), той отговори, че там, където става въпрос за правилата, които е загатнал, ще търсят общи дейности.

Ние считаме, че в някои връзки има проблеми с върховенството на закона, само че би трябвало да търсим по какъв начин да почистим всички проблеми, които имаме и да се работи напред, уточни Денков.

По думите му, въпреки и мъчно въпреки всичко се търси взаимоотношение в българския парламент, където е още по-важно, там би трябвало да се реши по какъв начин ще наподобяват законите и измененията в конституцията. Това е развой, който е муден, сложен, означи министър председателят, като изрази оптимизъм, че могат да го извървят дружно, както и че в случай че могат в България, би трябвало да работят дружно и на европейско ниво.

Повтори, че доколкото зависи от него, той прави всичко допустимо, с цел да се извървят стадиите и да работи дружно с Мария Габриел, тъй че да се стигне до ротацията, само че акцентира, че доста неща не зависят от него и те са на първо място в Народното събрание.

За Шенген

По мотив информацията, с нидерландския министър председател Марк Рюте и с австрийския канцлер Карл Нехамер за приемането в Шенген, той разяснява, че постоянно тези решения се вземат въз основата на доверие.

" Това доверие има законодателна част, това, което става в Народното събрание, законите, които се одобряват. Но също има и детайла дали другата страна е видяла всичко и дали има вяра на това, което ѝ се споделя. Прокрадват се детайли, че това доверие да се види и да се разбере какво се случва, би трябвало към момента да се работи по него ", уточни Денков.

Затова означи, че е споделил и на двамата, че ще се направи всичко допустимо техни представители да дойдат на място, да бъдат включени в групите, които се провеждат в България, тъй че да имат директно усещане и в случай че има проблеми, да се разискват " на място, съответно, а не по принцип и нереално ".

Попитан дали това значи, че Австрия по-скоро слага проблем, той отговори, че би споделил, че с Марк Рюте имат съгласие, само че с канцлера Нехамер още не е приказвал персонално.

За протеста на Пригожин

За на създателя на частната военна компания " Вагнер " Евгений Пригожин, разяснява, че това е вътрешен въпрос за Русия, който ще има външни последствия.

Това, което сподели опитът за прелом или каквото беше това събитие, е, че този напън в експанзията на открито е отслабил Русия от вътрешната страна, уточни Денков. Той не пожела да даде оценка дали това е положително или неприятно, само че акцентира, че една неустойчивост в нуклеарна страна постоянно основава терзания. Най-доброто е да се стабилизира Русия, да се изтегли от Украйна, да се възвърне мира в интернационално приети граници, сподели още министър председателят.

По думите му би трябвало армията да има ясно политическо обръщение от управлението на страната, че това, което взема решение Народното събрание, това е, което ще прави Министерски съвет, където е решено, че ще има помощ за Украйна, ще се дава помощ. Това, което е значимо за армията, е да знае ясно, че ние сме част от Европейски Съюз и НАТО, добави той, като означи, че задачата е да се увеличи боеспособността на армията, което значи и стратегия за вложения.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР