България следва да предприеме действия със следните цели: Да повиши

...
България следва да предприеме действия със следните цели: Да повиши
Коментари Харесай

EMI представя: Препоръка на ЕК по проекта на интегриран план в областта на енергетиката и климата на България в периода 2021 – 2030 г.



България следва да предприеме дейности със следните цели:

Да увеличи нивото на амбициозност за 2030 година, като планува дял на възобновимата сила от минимум 27 % като принос на България за постигането на задачата на Съюза за възобновимата сила за 2030 година, по формулата от приложение ІІ към Регламент (ЕС) 2018/1999. Да включи индикативна крива в окончателния интегриран народен проект в региона на енергетиката и климата, която да доближава всички референтни стойности по член 4, писмен знак а), подточка 2) от Регламент (ЕС) 2018/1999 в сходство с този дял, предвид на нуждата от повишение на нивото на напъните за групово реализиране на тази цел. Да планува политики и ограничения, които са подкрепени с подробни количествени данни, съобразени са със отговорностите по Директива (ЕС) 2018/2001 на Европейския парламент и на Съвета и дават опция за навременно и разходноефективно обезпечаване на този принос.

Да увеличи нивото на амбициозност в бранша на отоплението и охлаждането, с цел да реализира индикативната цел по член 23 от Директива (ЕС) 2018/2001, и да планува политики и ограничения за постигането на задачата за превоза, заложена в плана на интегриран народен проект в региона на енергетиката и климата на България и в сходство с член 25 от Директива (ЕС) 2018/2001. Да показа още подробни данни и ограничения за удобната рамка за потреблението на лична електрическа сила от възобновими източници и общностите за възобновима сила според членове 21 и 22 от Директива (ЕС) 2018/2001, в това число за опростяването на административните процедури.

Да увеличи амбициозността си по отношение на понижението на първичното и крайното енергийно ползване, предвид на потребността да се увеличи нивото на напъните за реализиране на задачата на Съюза за енергийната успеваемост за 2030 година, и да я поддържа с подобаващи политики и ограничения, които биха обезпечили спомагателни икономии на сила до 2030 година Да поддържа плануваните политики и ограничения с оценка на въздействието и по-подробни количествени данни за въздействието, под формата на предстоящите икономии на сила, както и с график за осъществяването. Да прегледа по-подробно опциите за повишение на успеваемостта на схемата си за отговорности за икономии на сила, тъй че да може да обезпечи предстоящите резултати.

Да откри надеждна тактика за нашарване на доставките на газ, в това число да планува нужните инфраструктурни планове и съответния им принос. Да показа подробни сведения за тактиката за дълготрайните доставки на нуклеарни материали и гориво, изключително предвид на плануваното увеличение на нуклеарните електроенергийни мощности на страната.

Да дефинира перспективни общи и съответни цели за интеграцията на пазара, в частност за ограниченията за развиване на конкурентни пазари на едро и дребно както посредством поощряване на конкуренцията в страната, в това число посредством прекосяване към напълно пазарни цени, по този начин и посредством унищожаване на трудностите пред презграничната търговия.

Да посочи в допълнение националните общи и съответни цели за финансирането в региона на научните проучвания, нововъведенията и конкурентоспособността, свързани особено с Енергийния съюз, които би трябвало да бъдат реализирани от през днешния ден до 2030 година, тъй че да бъдат елементарно измерими и пригодни да подкрепят постигането на задачите в другите измерения на интегрирания народен проект в региона на енергетиката и климата. Да планува за постигането на тези общи цели съответни и подобаващи политики и ограничения, в това число тези, които би трябвало да бъдат създадени в съдействие с други страни членки, да вземем за пример Европейския стратегически проект за енергийните технологии.

Да ускори районното съдействие със прилежащите страни членки и по линията на откритите рамки за районно съдействие, като Групата на високо ниво по енергопреносната съгласуваност сред Централна и Югоизточна Европа (CESEC), в това число в измеренията „ Възобновяеми енергийни източници “, „ Енергийна успеваемост “ и „ Научни проучвания, нововъведения и конкурентоспособност “ и отчитайки общите провокации и споделените общи цели. Има основни благоприятни условия за продължение на съдействието предвид на предстоящите промени в електроенергийния бранш, в това число предвид на потребността от пригаждане към по-високите дялове на възобновимата сила и екосъобразния превоз, които биха могли да обиден междусистемните електропреносни връзки и търговията в региона.

Да показа общ обзор на вложенията, които са нужни за осъвременяване на стопанската система посредством реализиране на общите цели в региона на енергетиката и климата. Да показа обща оценка на източниците на вложения, в това число подобаващото финансиране на национално, районно и съюзно ниво. Да прегледа също по този начин разходноефективното прекачване на излъчвания към други страни членки по реда на Регламент (ЕС) 2018/842 на Европейския парламент и на Съвета като източник на финансиране.

Да уточни всички енергийни дотации, в това число дотациите за изкопаеми горива, и всички подхванати и планувани дейности за прекратяването им.

Да добави разбора на взаимоотношенията с политиката за качеството на въздуха и излъчванията във въздуха, като показа количествени данни за въздействието върху замърсяването на въздуха при другите сюжети, обезпечи подкрепяща информация и прегледа потребните взаимоотношения и резултатите на взаимно компенсиране.

Да отрази по-добре аспектите, свързани с честния и обективен преход, в частност като показа по-подробни данни за въздействието върху обществената сфера, заетостта и уменията, което ще окажат плануваните общи цели, политики и ограничения, и изключително като регистрира въздействието на прехода за промишлените браншове с по-високо ниво на потребление на въглища и по-висока въглеродна активност. Да доразвие метода за справяне с енергийната беднотия, в това число посредством установяване на оценката, изисквана по силата на Регламент (ЕС) 2018/19.

Към цялостния текст на документа.

Към съпътстващия отчет на службите на Европейска комисия.

Основни обстоятелства.

Проект на интергиран проект енергетика и климат на България на страницата на МЕ.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР