България След бурята: Хасково се превърна в море Това е

...
България След бурята: Хасково се превърна в море Това е
Коментари Харесай

След бурята: Хасково се превърна в море

България След бурята: Хасково се трансформира в море Това е регионът на страната с най-вече сигнали за наводнени изби и улици  Жанета Нейкова 2 юни 2019, 08:31 .a{fill:#fff;}.b{fill:#676767;}  Историята на това момче носи заглавието
Историята на това момче носи заглавието " Уроци на живот "
 Димитър Николов: Предстоят съществени разбори в ГЕРБ
Димитър Николов: Предстоят съществени разбори в ГЕРБ
 След бурята: Хасково се трансформира в море
След бурята: Хасково се трансформира в море
 Дете, потърпевшо от полицейска граната: Сега съм добре
Дете, потърпевшо от полицейска граната: Сега съм добре
 Опасно време ни чака в неделя
Опасно време ни чака в неделя
 Гешев: Кметът Ралев желал рушвет от 60 хиляди лева
Гешев: Кметът Ралев желал рушвет от 60 хиляди лева
 Майки на митинг против отнемането на деца
Майки на митинг против отнемането на деца
 Цветан Цветанов: Веско Маринов е доста ранима душа
Цветан Цветанов: Веско Маринов е доста ранима душа

аводнени приземни етажи, изби, улици, паднали огради, разрушени пътища, отнесени коли. Това са част от вредите, нанесени от снощната стихия, която връхлетя Хасково, съобщи БГНЕС.

От районната противопожарна работа оповестиха, че подадените сигнали са към 260. За по-малко от час 62 литра на квадратен метър се изсипаха над регионалния град.

Кризисна е обстановката на хасковската ул. “Пионер”.

“При снощния дъжд шахтата на улицата стартира да връща вода и нечистотия. От години се опитваме да се свържем с институциите, само че те си трансферират топката. Последно време при всеки дъжд е такова положението”, описа Генадий Костадинов. Нивото на водата е достигнало половин метър. Тежки провали и починали животни има в прилежаща къща на улицата. Павел Колев, който е гълъбар, е разкрил десетки удавени гълъби под водата. За благополучие е съумял да избави другата част от животните, както и новородени, които прибрал в дома си.

Ограничен е сектор по пътя за кв. “Болярово” поради срутване на асфалта и тротоара. Водата е подкопала с към 20 см асфалтът, а тротоарът е свлечен изцяло. Има заплаха още да пропадне. От Оперативна програма “Екопрогрес” сложиха ограничаващи знаци.

Почти на всички булеварди в града асфалтът е отвеян.
След бурята: Хасково се трансформира в море  Наводнени приземни етажи, изби, улици, паднали огради, разрушени пътища, отнесени коли. Това са част от вредите, нанесени от съботната стихия, която връхлетя Хасково  Наводнени приземни етажи, изби, улици, паднали огради, разрушени пътища, отнесени коли. Това са част от вредите, нанесени от съботната стихия, която връхлетя Хасково  Наводнени приземни етажи, изби, улици, паднали огради, разрушени пътища, отнесени коли. Това са част от вредите, нанесени от съботната стихия, която връхлетя Хасково  Наводнени приземни етажи, изби, улици, паднали огради, разрушени пътища, отнесени коли. Това са част от вредите, нанесени от съботната стихия, която връхлетя Хасково
Междувременно кметът Добри Беливанов свика и спешен щаб в общината. Службите проучиха обстановката в града.

За благополучие бедстващи хора няма, както прекратени пътища към села също няма.

Според службите казусът на ул. “Пионер” идва от непълен дебит на канализацията и задръстване с отпадъци от близкото дере. Там ще бъде изпратена техника от Оперативна програма "Екопрогрес “, с цел да почисти инертните материали, а от ВиК-Хасково ще обезпечат машина "Вома “ за почистването на канализацията.

От пожарната не престават да отводняват изби, асансьорни шахти и подземни гаражи.

Към този час се изпомпва водата с дълбочина над два метра от комплекс "Ривърхаус “, отводняват се още пространства на улица "Тутракан “.

Повече от 20 отводнявания са направили от нощес до през днешния ден чиновниците на пожарната. Отстраняват се паднали дървета на улиците "Ихтиман “ и "Драгоман “.

Общо 110 сигнала са получени нощес от дежурния в община Хасково.

Без ток са били селата Нова Надежда и Узунджово, спиране на електричеството е имало и в хасковските квартали "Куба “, "Любен Каравелов “ и "Ручока “.

Получени са сигнали за отнесени от водата коли.

И към този час продължава разчистването на нанесените вреди от бурята.

Какво се случи в събота

Бурята в Хасково в събота вечерта трансформира града в море. От Гражданска отбрана потвърдиха за NOVA, че това е регионът на страната с най-вече сигнали за наводнени изби и улици.

Най-силният дъжд е траял в границите на 50 мин.

62 литра на кв. метър са измерени за това време. На телефон 120 са постъпили на телефон 112. Главните булеварди са замязяли на реки, а на доста места има закъсали коли.

Опасно време ни чака в неделя

В регионалния град падна и градушка с величина на грахово зърно, показва DarikNews. Заради мощния вятър две села в общината и няколко квартала в Хасково са останали без ток. В кметството са получени сигнали за доста наводнени приземни етажи и коли.

Общо 780 ракети са изстреляни от Агенцията за битка с градушките (ИАБГ) през вчерашния ден над Южна България.

Обработени са 59 градоопасни облака, които са минали над защитаваната територия.

Комисии към Областна дирекция "Земеделие " ще правят оценка провалите от падналата през вчерашния ден градушка в региона на селата Змейово, Кирилово, Ракитница и Хрищени, които са на територията на област Стара Загора. Към момента не е допустимо да се направи проучване, защото площите са към момента под вода и това не разрешава да се открият вредите. Веднага щом водата се оттече, вредите ще бъдат разказани.

Село Змейово, което е най-засегнато от градушката, не се намира в защитавана от ИАБГ територия. То е ситуирано сред защитаваните територии на районна дирекция с. Петрово и с. Тъжа. От ракетни площадки на двете дирекции са изстрелвани ракети на лимит към облака, минал над обитаемото място. Поради неразрешена зона за пукотевица, поради военни обекти, не е допустимо построяването на междинна ракетна площадка край селото. Останалите три села Кирилово, Ракитница и Хрищени попадат в защитаваната територия от ИАБГ и в резултат на изстреляните ракети са минимизирани вредите.

Държавата ползва нотифицирана държавна помощ за компенсиране на разноските при 100% изцяло пропаднали площи. За нея могат да аплайват единствено регистрирани аграрни площи. Заявления ще се одобряват в Общинска работа "Земеделие " – Стара Загора.



 Абонирайте се и прочетете първи " Непубликувано " и преглед на деня за 2 мин. АБОНИРАЙ съдебна експертиза Редактор: Жанета Нейкова Източник: прогноза дъжд градушки
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР