България скърби за смъртта на патриарх Неофит. В 8 часа

...
България скърби за смъртта на патриарх Неофит. В 8 часа
Коментари Харесай

Църковните камбани в България бият траурно

България скърби за гибелта на патриарх Неофит. В 8 часа сутринта камбаните на патриаршеската катедрала " Свети Александър Невски " започнаха да бият траурно. Камбаните на всички храмове в страната също бият траурно.

Според традицията на Българската православна черква Негово Светейшество ще бъде опят в катедралата, където преди 11 години беше интронизиран за предстоятел на БПЦ. Денят на опелото и на погребението ще бъде разгласен и за ден на народен печал. Решението за погребението ще бъде взето през днешния ден на изключително съвещание на Светия Синод, а по-късно държавното управление ще разгласи и ден на народен печал.

На тези траурни служби ще участва държавното управление на България, политици и общественици. Очаква се да дойдат и православни патриарси и духовни архиереи от целия свят.

Днес се чака да стане ясно и къде ще бъде заровен патриарх Неофит. Неговият предходник патриарх Максим беше заровен в Троянския манастир, а патриарх Кирил - в Бачковската Света обител.

Троянският манастир бе обичано място за уединение на дядо Неофит. Именно там той е подстриган за духовник преди 49 години. Най-вероятно той ще бъде заровен в Троянската Света обител.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР