България силно подкрепя европейската ориентация на Молдова и е готова

...
България силно подкрепя европейската ориентация на Молдова и е готова
Коментари Харесай

Румен Радев: България е готова да сътрудничи в процеса на евроинтеграцията на Молдова

България мощно поддържа европейската ориентировка на Молдова и е подготвена да сътрудничи и да оказва помощ в процеса на европейска интеграция, сподели президентът Радев от Кишинев на взаимна конференция с президента на Молдова Мая Санду. През юни страната получи статут на страна претендент за Европейски Съюз.

" Ние извървяхме нашия сложен път към участие в Европейски Съюз, знаем какви старания са нужни, какви дълбоки промени би трябвало да се вършат и сме подготвени да споделяме нашия опит ", съобщи Радев.

Радев напомни, че България е неразделна част от общата европейска поддръжка на суверенитета, независимостта и териториалната целокупност на Молдова. Заяви, че с президента Санду са изразили паника, че вследствие на войната в Украйна двете страни са изправени пред съществени тествания, освен за сигурността, само че за стопанската система, обществените системи.

" Можем да противостоим сполучливо на тези провокации, в случай че сме солидарни и работим дружно. Подписаното съглашение на газопреносните оператори е значима стъпка в тази посока. С това съглашение протягаме ръка към Молдова в мъчно състояние и това е проявата на взаимност и общ метод към рецесиите, с цел да помогнем на Молдова да има диверсификация на доставките ", сподели президентът.

Двамата са дискутирали както тематики от дневния ред на двустранните връзки, по този начин и по отношение на променената геополитическа обстановка от войната в Украйна и нейното отражение върху системата за европейска сигурност, общественото и икономическо развиване. Обсъдени са благоприятни условия за задълбочаване на съдействие в области като вложения, селско стопанство, туризъм, превоз, обучение.

Радев благодари на президента Санду за увеличението на часовете по български език в учебните заведения в Таракрийския район, както и за запазване на културната, национална и историческа еднаквост на българската общественост. Изрази вяра, че ще се откри решение за статута на Тараклийския университет.

" Молдова и България са свързани от обичайно другарство и доверие, учредено на вековни духовни и културни връзки сред нашите нации ", сподели президентът Радев.

Двамата с Мая Санду са създали обзор на всички подписани досега двустранни съглашения, които са 60 на брой. След седмица в София България ще съобщи председателството на Молдова на Централноевропейската самодейност.

" Вашата аудиенция маркира 30 години от момента на определяне на дипломатически връзки сред двете страни, само че и другарството, което ни свързва през вековете посредством история, просвета и хората. От към 200 години Молдова е родината на една българска общественост, която откри дом, който ги одобри ", сподели при започване на речта си Мая Санду.

" Нашата цел е да бъдем единни и да построим дружно едно бъдеще, което да бъде спокойно и проспериращо, каквито и да са нашите етнически корени, какъвто и език да приказваме или каквито да са политически убеждения - всички сме част от страната Република Молдова и всички срещаме идентични компликации. Нашето бъдеще в Европейски Съюз е покрай България и европейските страни. Единство на целия европейски континент е доста значимо през днешния ден и с цел да отговорим уверено на войната на Русия против Украйна ", сподели още Санду.

Заяви, че Молдова не признава противозаконната анексия на териториите на Украйна. Смъртта и разрушенията би трябвало да спрат и единственият метод е Русия да се изнесе от Украйна.

Санду сподели, че страната сега е в най-тежката енергийна рецесия и не съществува подозрение, че енергийните запаси се употребяват като оръжие, с цел да дестабилизират Молдова.

Тя приветства подписването на контракта с България за достъп и превоз на природен газ посредством газопреносната система на " Булгартрансгаз ".

" С това ще можем да диверсифицираме нашите източници на природен газ и ще можем да съединим националната газотранспортна мрежа с другите системи. Това ще консолидира енергийната самостоятелност на Украйна ", сподели Санду. Заяви, че Молдова желае да разшири двустранното съдействие в разнообразни сфери, да консолидира комерсиалните връзки, да притегли повече вложения. Целта е и по-близко съдействие в региона на образованието.

Утре президентът Радев ще посети Тараклийския държавен университет " Григорий Цамблак ". Предстои и среща с бесарабските българи в Молдова.
https://www.facebook.com/novinite.bnt/videos/1434684833684947/
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР