България си запазва 111-о място по свобода на словото в

...
България си запазва 111-о място по свобода на словото в
Коментари Харесай

България остава 111-а по свобода на словото

България си резервира 111-о място по независимост на словото в листата от 180 страни. Това показва годишният отчет на " Репортери без граници ", представен от БНР.

В частта от отчета за нашата страна, озаглавена " Черната овца на Европейски Съюз " се показва, че положението на медиите не се е подобрило макар огромния интернационален напън.

Посочва се опитът за краткотрайно премахване на Силвия Великова от ефира на стратегия " Хоризонт ", принуждаването на публицисти от Нова ТВ да изоставен, а за Българската национална телевизия е записано, че публицистичната политика се е трансформирала от неутрална към проправителствена.

България остава последна в Евросъюза в класацията. От европейските страни в листата на " Репортери без граници " след България се подреждат само Русия, Беларус и Турция.

Пандемията от ковид ускорява опасността за свободата на словото по света, а властнически страни като Китай и Иран попречват информация за разпространяването на заболяването.

В отчета се показва, че пандемията е насърчила някои режими да се възползват от обстоятелството, че хората са в потрес и са наложени ограничения, които не биха били признати в обикновено време.

В класацията на " Репортери без граница " за положението на медиите в страните има огромни разбърквания спрямо предходната година.

Все още Скандинавските страни са отпред на листата с най-свободните медии, а изолирани страни като Туркменистан и Северна Корея са на дъното.

Китай и Иран са надлежно на 177-мо и 173-то място и са упрекнати в налагане на цензура за разпространяването на ковид. /БНР
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР