България си е поставила за цел да събере всички необходими

...
България си е поставила за цел да събере всички необходими
Коментари Харесай

Първите милиарди по Плана за възстановяване ще получим най-рано през есента

България си е сложила за цел да събере всички нужни документи за подготовката на настояването за първото заплащане по Националния проект за възобновяване и резистентност в границите на месец юли. По правилник, Европейската комисия по-късно има 2 месеца да направи оценка на подадените документи, преди да извърши заплащане. Едва след приключването на този период се чака средствата от Плана в размер на 1 368 912 911 евро да дойдат през есента на 2022 година Това оповестиха от Министерството на финансите по отношение на изявления за евентуално закъснение на първото заплащане.

В последните 46 работни дни от утвърждението на Плана от Съвета на Европейски Съюз до момента е направена и призната нужната вътрешната нормативна база, основана е система за ръководство и надзор, изработен е разбор на натовареността на основни органи и е надградена осведомителната система ИСУН 2000, която е нужна за ръководството на Плана. Към момента е оповестена и първата процедура по Програмата за софтуерна рационализация на стойност 260 млн. лева в поддръжка към дребни и междинни предприятия.

Исканията за заплащания по Плана се подават на база на реализирани резултати. Първото заплащане е обвързвано с осъществяване на 22 ограничения, със период 30 юни 2022 година Към момента те се завършват, като са признати всички нужни законодателни ограничения по отношение на това искане. За да може да бъде подадено първото искане за заплащане, е належащо да бъдат подписани още две съглашения с Европейската комисия.

Първо, би трябвало да бъде утвърдено Финансовото съглашение, което съставлява общата рамка за превод на средствата и изискванията за попречване на нередности, като то е идентично за всички страни членки. Споразумението за България беше подписано на 4 юли 2022 година и според българската Конституция то предстои на ратификация от Народното събрание, като се чака тази седмица то да бъде прегледано.

Второ, би трябвало да бъдат финализирани Оперативните договорености, които са механически документ, уточняващ метода на верифициране на постигнатите резултати. Средният период за такива договорености е към 5-6 месеца, като при някои страни членки това лишава до 8-9 месеца. Очаква се още тази седмица България да завърши договарянията по този документ с Европейска комисия и формалното им утвърждение да стане в границите на месец юли.

Подготовката на второто искане за заплащане на стойност 724 039 480 евро към този момент също няма закъснение в периодите. То е обвързвано с нуждата от приемане на 22 законодателни ограничения със период края на 2022 година Във връзка с тяхното осъществяване към този момент е признат 1 закон, 4 законопроекта са в Народното събрание, 4 законопроекта (свързани с осъществяването на 5 мерки) са в напреднал развой на публично разискване, 6 законопроекта (свързани с осъществяването на 12 мерки) са в развой на подготовка от съответните отраслови министерства.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР