България си е написала домашното - изпълнила е всичко необходимо

...
България си е написала домашното - изпълнила е всичко необходимо
Коментари Харесай

Заместник-председателят на ЕК: България си е написала домашното за присъединяване към Шенген

„ България си е написала домашното - изпълнила е всичко належащо за присъединение към Шенген. Направила го е с консенсус, поредно, за дълъг и резистентен интервал от време, тъй че да може да бъде доказано от поредицата задачи и механически инспекции, които бяха извършени в България и Румъния “.

Това съобщи заместник-председателят на Европейска комисия Маргаритис Схинас пред Милена Милотинова от BG on Air.

„ Мисля, че забавянето в присъединението на България и Румъния към Шенген няма практическо опрощение. Може да има политическо такова или някои страни членки да имат различен тип проблеми, само че що се касае до техническия аспект на влизането на България и Румъния в Шенген няма никакво подозрение по въпроса. Моят съвет е да имате малко самообладание – съгласно мен няма да отнеме още доста време, считам, че ще се случи скоро “, съобщи Схинас.

По отношение на желанието на Румъния да желае обезщетения за загубите от неприемането си в Шенген, еврокомисарят Схинас разяснява:

„ Не съм сигурен дали някакъв правосъден път като този, който румънското държавно управление преглежда, би оказал помощ за разрешаване на казуса, тъй като в този момент са нужни политически воля и консенсус в Съвета на Европейски Съюз. Колкото повече време минава, колкото по-очевиден напредъкът на България и Румъния за присъединението към Шенген, толкоз по-малко отпор ще има измежду държавите-членки. И като грък си представям какво би означавало за първи път в югоизточна Европа да имаме Бенелюкс на Балканите – пространство за свободно пътешестване за 40 милиона европейци, които могат да обикалят от Дунав до Егейско море. Това ще промени Европа “, сподели той.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР